ECOLOGIE 14 octombrie 2022

Sita Buzăului recepționează platforma comunală unde se va depozita gunoiul de grajd

de Iulia Drăghici - Taraș | 1652 vizualizări

Sita Buzăului marchează finalizarea lucrărilor și recepționează vineri, 14 octombrie, de la ora 11:00, platforma betonată de colectare a gunoiului de grajd. Este vorba despre un proiect important din perspectiva multiplelor beneficii pentru mediu, pentru fermieri, dar mai ales pentru comunitate, pentru că va contribui la îmbunătățirea calității apei. 

Valoarea construcției s-a ridicat la 776.801 lei, fonduri asigurate de Ministerul Mediului. Primăria Sita Buzăului a acoperit costurile necesare documentației: avize, studii și altele, care au însumat 96.000 de lei. 

O altă investiție importantă adiacentă a fost cea în utilaje. S-a cifrat la 589.500 de lei. S-au cumpărat astfel: un tractor cu două remorci, o remorcă pentru împrăștiat gunoi, o vidanjă și o volă pentru încărcat și manevrat gunoaiele. 

Platforma are 500 de metri cubi și va fi administrată de autoritățile locale. Important este și că fermierii vor beneficia de transportul gunoiului spre această locație. Este util de știut și că, după compostare, care durează cel puțin șase luni, gunoiul va putea fi folosit tot de fermieri, ca îngrășământ natural. 

Cel mai mare beneficiu este îmbunătățirea calității apei din pânza freatică și drept urmare a calității vieții cetățeanului. Totodată, având în vedere achiziția utilajelor, fermierii beneficiază de un ajutor nesperat pentru transportul gunoiului de grajd la platformă. Vom obține aici și un îngrășământ organic superior calitativ, foarte necesar pășunilor pentru obținerea unui furaj bio, fapt ce se reflectă în calitatea produselor din lapte și carne”, a spus, pentru Observatorul de Covasna și CovasnaMedia.ro, primarul din Sita Buzăului, Nicolae Stoica. 

La evenimentul de inaugurare de vineri vor lua parte reprezentanți ai Ministerului Mediului, ai constructorului și ai Primăriei Sita Buzăului. 

De platformă vor putea beneficia și fermierii din localitățile învecinate, dacă va fi loc, ne-a mai spus primarul Nicolae Stoica. 

Aceasta va fi pusă în funcțiune după ce va fi obținut avizul de mediu, de la Agenția pentru Protecția Mediului. 

Depozitarea gunoiului de grajd direct pe pământ este una dintre principalele surse de poluare cu nitrați a apelor. Investițiile în platformele comunale de depozitare a gunoiului de grajd rezolvă această problemă, prin facilitarea accesului la capacități de stocare şi utilizare ulterioară a mraniţei (n.red. îngrășământului) rezultate”, se arată și pe site-ul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor. 

Lucrările pentru acest proiect au început în vara anului trecut. 

Distribuie articolul:  
|

ECOLOGIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.