ECOLOGIE 12 octombrie 2021

Sfântu Gheorghe, unicul partener român al unui proiect internațional derulat și în Hamburg, Londra sau Milano

de Iulia Drăghici - Taraș | 6528 vizualizări

„Clever Cities” își propune să regenereze zone defavorizate cu soluții care se găsesc în natură 

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Covasna și Primăria Sfântu Gheorghe participă la un proiect european derulat de Primăria Hamburg, din Germania, numit „Clever Cities”. Reședința județului Covasna este singurul oraș din România înscris în programul, derulat în parteneriat cu mai multe localități din lume, printre care și Londra sau Milano, care își propune transformarea unei zone aflate în paragină într-un spațiu potrivit pentru recreere, folosind soluții cât mai naturale. 

Este un proiect în care sunt prinse orașe și din America de Sud, din Asia, Europa. La acest proiect participăm și noi și Primăria Sfântu Gheorghe. E un lucru bun. Din România numai noi suntem în acest proiect. E implementat de către Primăria Hamburg din Germania”, a declarat vineri, în cadrul conferinței „Orașul Verde”, organizată cu ocazia Zilei Mondiale a Habitatului, la Sepsi Value Centre, directorul APM Covasna, Gheorghe Neagu. 

Tot acesta a explicat ulterior, pentru Observatorul de Covasna, că zona aleasă este cea dimprejurul blocurilor sociale de lângă Electrica, din zona Lunca Oltului. 

Împreună cu primăria și alte autorități locale încercăm să refacem acea zonă și să o redăm ca spațiu verde. După ce ne-am consultat și cu celelalte autorități, am ales zona de la blocurile sociale, zona tampon dintre Electrica și Pârâul Debren și vechiul abator. Se va amenaja un loc de joacă, se vor planta copaci, se va însămânța iarbă. Acum este o zonă abandonată, dar prin acest proiect se va reda populației. Se vor scoate acele drumuri care traversează zona respectivă și va fi redată ca zonă verde. Sperăm că apoi va fi îngrijită de cetățenii care locuiesc în acea zonă”, a mai explicat Gheorghe Neagu. 

Este vorba despre un program Horizon (n.red. finanțare europeană), în care sunt niște orașe care dau exemple și bune practici. Își aleg o locație și niște rezolvări la probleme, care au fost probate în alte orașe. Noi am propus această locație, din strada Mikes Kelemen”, ne-a spus și viceprimarul Tóth-Birtan Csaba. 

Directorul APM Covasna a spus și că din acest proiect a făcut parte și o vizită în Hamburg, unde autoritățile noastre au putut vedea exemple din această zonă. 

Noi am fost în Germania, la Hamburg. Cei din Primăria Hamburg ne-au arătat anumite zone care erau degradate și cum le-au putut readuce la o formă frumoasă. Erau zone unde erau cazați migranți din toate țările arabe”, a mai explicat Gheorghe Neagu. 

Planul trebuie să fie implementat până la finele anului 2023. 

Printre orașele implicate, pe lângă Hamburg și Sfântu Gheorghe, mai sunt Londra, Milano, Belgrad, Larissa (Grecia), Madrid, Malmö și Quito (Ecuador). 

Amănunte despre proiectul Clever Cities sunt pe site-ul https://clevercities.eu/

Distribuie articolul:  
|

ECOLOGIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.