ECOLOGIE 16 iunie 2021

Sesizare penală pentru lucrări de construcții în Rezervația Naturală Cheile Vârghișului

de Iulia Drăghici - Taraș | 4190 vizualizări

Garda de Mediu Covasna anunță că a sesizat Procuratura Sfântu Gheorghe într-un caz care vizează o construcție ilegală în Rezervația Naturală Cheile Vârghișului și Peșterile din Chei.  

Urmare a unei sesizări transmise de către ANANP ST Covasna (n.red. Agenția Națională a Ariilor Protejate Serviciul Teritorial Covasna) privind efectuarea unor lucrări de construcții în Rezervația Naturală RONPA0502 Cheile Vârghișului și Peșterile din Chei, respectiv Situl Natura 2000 ROSCI0036 Cheile Vârghișului, care se suprapun cu Situl Natura 2000 ROSPA0027 Dealurile Homoroadelor, o echipă de comisari s-a deplasat la fața locului. La verificarea efectuată în teren s-au identificat lucrările menționate în sesizare.

Pentru neconformitățile constatate s-a înaintat o sesizare penală persoanei fizice la organele competente”, se arată într-o postare publicată marți pe pagina de Facebook a Gărzii de Mediu Covasna.  

Persoana care are teren în zona ariei protejate și-ar fi construit un gard, ar fi săpat o fântână sau fosă septică și ar fi început să facă și o altă construcție, lângă o rulotă parcată acolo. Lucrarea era relativ nouă, spune reprezentantul Gărzii de Mediu Covasna, Lucian Cândea. 

Sesizarea penală s-a făcut la Procuratura Sfântu Gheorghe, ne-a mai spus marți acesta. Tot șeful Gărzii de Mediu Covasna a precizat că mai departe, autoritățile vor cerceta speța, iar dacă va fi găsit vinovat, cel care a făcut lucrările nu doar că va fi nevoit să strice construcția și să aducă terenul la starea inițială,  ci riscă și amendă penală sau chiar închisoare. 

Potrivit șefului Gărzii de Mediu Covasna, acesta nu este primul caz de acest tip depistat pe raza județului. Cu doi sau trei ani în urmă, o situație similară a fost întâlnită în Rezervația Naturală de la Reci. 

Numai în luna mai a.c., cele două echipe de comisari ale Gărzii de Mediu Covasna au făcut 32 de inspecții, care s-au lăsat cu șase sancțiuni, în valoare totală de 85.400 de lei. De la începutul anului, oamenii de la mediu au dat 44 de sancțiuni, dintre care 14 avertismente și 30 de amenzi în valoare de 361.400 de lei. 

Sursa foto: Facebook/ Garda de Mediu Covasna. 

Distribuie articolul:  
|

ECOLOGIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.