ECOLOGIE 16 aprilie 2024

Semne bune: mai puține gunoaie adunate de pe malurile Oltului, la Sfântu Gheorghe

de Iulia Drăghici - Taraș | 1350 vizualizări

Peste 1.100 de voluntari au luat parte vineri, 12 aprilie, la o acțiune de ecologizare coordonată de Fundația Comunitară Covasna, sub titlul „Cu apele curate”. Evenimentul a cuprins 14 localități: patru din Covasna și restul din Harghita. În urma demersului, s-au adunat aproape 100 de metri cubi de gunoaie. Vestea bună este că, cel puțin la Sfântu Gheorghe, au fost mai puține deșeuri în zonele vizate de acțiuni similare și în anii precedenți. 

Dintre localitățile județului Covasna, implicate în acțiune au fost Coșeni, Sfântu Gheorghe, Bixad și Valea Crișului. 

Coordonatoarea evenimentului, Bereczki Kinga de la Fundația Comunitară Covasna, a spus că din cei 1.100 de voluntari, 400 au fost adulți și 700 elevi. 

În total, în acțiunea de câteva ore s-au strâns 925 de saci de gunoaie, adică aproape 100 de metri cubi. 

La Sfântu Gheorghe, din acțiune au făcut parte 70 de voluntari, din care aproximativ 60 de elevi de la Liceul de Arte „Plugor Sándor”. Demersul lor a însemnat că 50 de saci de deșeuri au ajuns din natură la groapa de gunoi.

Înseamnă o descreștere considerabilă de la an la an. În acești 50 de saci se calculează și curățenia de suprafață a Oltului. În anii precedenți am făcut doar curățenie pe mal. Acum a fost și o barcă. Și de acolo s-au strâns foarte multe deșeuri. Așa că dacă facem o comparație la cei 300 de saci strânși cu trei ani în urmă, acum 50 este foarte pozitiv. Ne bucurăm foarte mult de acest lucru. Înseamnă că este un exemplu bun, care are putere și impact pozitiv asupra locuitorilor orașului”, a spus Bereczki Kinga luni, într-o conferință de presă. 

Pe acest subiect, directorul Tega, Máthe László, a completat că în zona vizată de acțiunea de vineri fac curățenie frecvent și angajații de la salubritate, pentru că și Garda de Mediu acționează acolo des. 

O acțiune similară a avut loc prima dată în urmă cu trei ani. Atunci, 18 localități au răspuns apelului de implicare, lansat cu o jumătate de an înainte. De această dată, implicarea a fost mai rapidă. 

Nu ne-am așteptat la un număr așa de mare”, a mai spus coordonatoarea demersului. 

Evenimentul este coordonat de Fundația Comunitară Covasna, la inițiativa Asociației „Mai Mult Verde”, care a organizat astfel de acțiuni pe cursul Dunării. 

Suntem încă departe. (...) Este foarte important să facem curățenie, dar poate și mai important și mai complicat este să prevenim ca aceste deșeuri să ajungă în ape. (...) Suntem mereu impresionați de numărul mare de voluntari care participă și cât de repede se reunește comunitatea. Este un exemplu de bună-practică. Voi faceți ce ne dorim în toată țara. (...) Dar vă invit pe toți să reducem cât putem consumul de plastic. Facem referire mult la acest tip de deșeu, pentru că față de celelalte, acesta rezistă cel mai mult. Din păcate, nu dispare niciodată”, a spus Marta Popescu, președinta asociației.

Tot această asociație a donat municipiului Sfântu Gheorghe o barieră plutitoare de colectare a deșeurilor, care a fost amplasată de-a lungul râului, în zona Lunca Oltului. 

Sursa foto: Facebook/Fundația Comunitară Covasna

Distribuie articolul:  
|

ECOLOGIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.