ECOLOGIE 31 ianuarie 2020

Reguli pentru protejarea naturii, într-un ghid adaptat județului Covasna

de Iulia Drăghici - Taraș | 5474 vizualizări

Autoritățile covăsnene vor să realizeze, în premieră, Carta Verde a județului 

Consiliului Județean Covasna a inclus, în viziunea pentru perioada 2020 – 2030, punerea bazelor unui ghid de bune practici în ecologie. Carta Verde a județului Covasna va avea recomandări pentru protecția mediului înconjurător. 

Autoritățile județene se pregătesc să realizeze un nou plan de dezvoltare județeană, care să cuprindă, de această dată, nu doar reședința de județ, ci toate orașele aparținătoare. Ca o premieră, planul de dezvoltare va avea un capitol întreg dedicat bunelor practici de îngrijire a mediului înconjurător. Acesta va purta numele de „Carta Verde” a județului Covasna. 

Anul ăsta intenționăm să întocmim noua variantă a planului de dezvoltare județeană. Și în ciclul trecut am făcut, cu profesorii de la Universitatea Babeș-Bolyai, de la Facultatea de Științe Administrative. Mai nou, dacă atunci era vorba de Sfântu Gheorghe și județul Covasna, acum vrem să fie parte și Baraolt, Târgu Secuiesc, Covasna și Întorsura Buzăului pentru că fiecare oraș este o mică locomotivă a regiunii. Atunci nu vrem ca fiecare să facă plan de dezvoltare a orașului, ci să facă un plan ca fiind inima unui centru, ca parte a unui sistem mai mare, care este județul. (...) Aici vom iniția în premieră o cartă verde a județului, care până acum nu prea s-a făcut. Ne axăm să fie cât mai curat, cât mai cu viață, pământul nostru natal. Nu e de ajuns numai o uzină de managementul deșeurilor, ci trebuie mult mai mult lucrat. De pildă, am început acest lucru, că de doi ani de zile, în fiecare an sunt peste 1000 de elevi care fac vizite la Centrul de la Leț, ca să îi facem sensibili de la bun început”, a declarat, într-o conferință de presă, președintele Consiliului Județean, Tamás Sándor. 

Totodată, vicepreședintele CJ, Grüman Róbert, a afirmat că regulile din ghidul verde se vor aplica inclusiv în cadrul evenimentelor organizate pe raza județului. 

Va fi o premieră. Carta enunță niște principii de bază și ne dorim ca la fiecare eveniment care este organizat în județul Covasna, cu sau fără acordul Consiliului Județean, să putem să reducem impactul generat asupra mediului. Urmează să vorbim mai pe larg despre acest subiect”, a explicat vicepreședintele CJ Covasna. 

Liderii Consiliului Județean au punctat de asemenea că vor exista dezbateri publice pe această temă, care să pună, astfel, umărul, la construirea unei viziuni pe termen de 10 ani de zile. 

Distribuie articolul:  
|

ECOLOGIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.