ECOLOGIE 10 ianuarie 2022

Primarul face apel la cetățenii din Întorsura Buzăului să se alăture unei campanii de ecologizare a unei zone cu probleme din oraș

de Iulia Drăghici - Taraș | 2178 vizualizări

Vizată este zona de la capătul străzii Aviatorului, pentru care autoritățile au fost amendate de Garda de Mediu; „Să arătăm că suntem solidari și cu ei și nu doar să acuzăm”, transmite edilul-șef 

Primarul din Întorsura Buzăului a transmis că începând din această săptămână se vor organiza o serie de acțiuni punctuale pentru a rezolva problema deșeurilor abandonate în comunitatea de la capătul străzii Aviatorului, pentru care autoritatea locală a fost amendată de Garda de Mediu cu 15.000 de lei. În acest sens, urmează să fie organizată și o amplă campanie de ecologizare. Aceasta ar urma să servească drept exemplu de bună practică. 

Da, cu siguranță aceea zona va fi salubrizată în primul rând de cei care au făcut aceste depozite de gunoi și dacă cineva dorește să îi ajute alături de noi Primărie este binevenit. Eu garantez pentru integritatea fizică a fiecărui participant și vreau să vă asigur că lucrurile se schimbă în bine și în aceea (n.red. sic!) zonă.

În cursul săptămânii viitoare cei de la venitul minim garantat la fiecare tomberon de 1 metru cub de gunoi reciclabil, adunat vor avea pontate 4 ore de muncă în folosul comunității.

După această acțiune ne vom alătura și noi cu utilajele Primăriei pentru ai (n.red. sic!) ajuta.

Vă rog să luați parte alături de mine la următoarea acțiune de ecologizare a zonei, pe care o să o anunțăm public, să arătăm că suntem solidari și cu ei și nu doar să acuzăm.

După acțiunea de ecologizare începe greul adevărat pentru a menține curățenia în acea zonă în care de 30 de ani nu s-a făcut aproape nimic.

Fiecare familie va primii (n.red. sic!) un tomberon pe care o să-l colectăm săptămânal, desigur contra unui abonament care poate fi subvenționat parțial”, a scris primarul Raul Urdă într-o postare publicată pe un grup de Facebook, vineri, ca o reacție la faptul că primăria a fost amendată cu 15.000 de lei de Garda de Mediu Covasna din cauza deșeurilor depistate în zona străzii Aviatorului.  

În același text, edilul a felicitat locuitorii orașului „care au înțeles să selecteze gunoiul menajer pe fracții reciclabile. Suntem pe primul loc în județ, iar jud Covasna este în primele în țară în ceea ce privește procentul de gunoi reciclat din total gunoi predat”. 

„Pentru un caz izolat nu se impune o sancțiune”

Legat de amenda primită de la Garda de Mediu, Raul Urdă spune că nu se impunea o astfel de sancțiune, mai ales că, susține acesta, ar fi prima de acest fel din ultimii 30 de ani care vizează zona problemă a Întorsurii și că, în definitiv, acolo ar fi de fapt spațiu privat, nu public. 

Din totalul de 6 locații din zone publice (Predeluț, malul Buzăului, str. Tunelului, fostul obor de animale și zona pod Crivina ) indicate de Garda de Mediu, 5 au fost salubrizate în totalitate, iar una, capătul străzii Aviatorului doar parțial.

Cu toate acestea Garda de Mediu a considerat că este necesar a fi sancționați, noi Primăria pentru o zonă care nu este neapărat domeniu public, ci mai degrabă privat, în curtea acelor cetățeni, pentru a ne stimula să salubrizăm această zonă, cu o amendă în sumă de 15.000 de lei din care se vor plătii (n.red. sic!) conform legii jumătate din minim adică 2.500 lei.

Mă întreb dacă reprezentanții Gărzi de Mediu nu aveau cunoștințe despre acele gropi de gunoi care sunt în aceelași (n.red. sic!) loc de peste 30 de ani!!!

Și doar acum au trebuit a fi sancționate autoritățile!!

Consider în continuare că suntem un oraș model și că am făcut pași foarte mari în domeniul colectării selective gunoaielor . ( insule noi de colectare , mașini noi , al doilea rând de tomberoane, 265 de coșuri stradale etc.) și că pentru un caz izolat nu se impune o sancțiune.

Primăria a adunat și predat la firma de salubritate, cu bonuri de confirmare și factură desigur, câțiva metri cubi de gunoi din acea zonă”, a mai scris primarul pe grupul privat de Facebook. 

Unitatea Administrativ Teritorială Întorsura Buzăului a fost amendată la începutul acestui an, ca urmare a unui control realizat la finele lui 2021, pentru că nu s-au îndeplinit toate măsurile de salubrizare lăsate de comisarii de mediu cu ocazia unui control anterior. 

Pe lângă amendă, orașul Întorsura Buzăului a primit noi măsuri de salubrizare și un termen de 60 de zile pentru a le îndeplini. Dacă se constată, după acest termen, că nu s-au strâns gunoaiele, unitatea administrativ teritorială riscă o nouă amendă, de această dată între 50.000 de lei și 100.000 de lei. 

Sursa foto: Facebook/ Întorsura, te iubesc/ Raul Urdă. 

Distribuie articolul:  
|

ECOLOGIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.