ECOLOGIE 18 iunie 2019

O lecție importantă de ecologie în ultima zi de școală

de Daniela Luca | 2258 vizualizări

Acțiunea a făcut parte din proiectul „Sepsi Trails” derulat de CovAlpin

Vineri, 14 iunie, elevii clasei a VI-a B de la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe au încheiat anul școlar cu o faptă nobilă. Însoțiți de reprezentanții Asociației de Turism și Ecologie CovAlpin și de cadrele didactice, tinerii ecologiști au curățat gunoaiele care sufocau vegetația de pe traseul turistic marcat cu punct galben pe ruta Sfântu Gheorghe – Șugaș Băi.

Înarmați cu mănuși,  saci menajeri și multă veselie, cei 16 copii și 5 adulți au reușit să adune un număr de 12 saci de gunoi pe o distanță de 5 kilometri.

 „Este o cantitate destul de mare (n.red. de gunoaie) având în vedere că nu vorbim de zone publice foarte umblate, ci de poteci turistice. Deci cu atât mai mult aceste trasee trebuiau să fie curate întrucât oamenii de munte sunt considerați mai responsabili, cu un respect deosebit pentru protecția mediului. Realitatea din teren ne-a dovedit contrariul. Recipiente de plastic, doze de bere și haine sunt câteva dintre cele mai întâlnite deșeuri”, ne-a declarat președintele CovAlpin, Tiberiu-Andrei Poștoacă.

Inițiativa a fost sprijinită de compania de salubritate Tega SRL care le-a asigurat mănușile de lucru, sacii de gunoi și s-a ocupat de transportul deșeurilor adunate.

„M-am bucurat de liniștea pe care o găsești la zece minute de oraș”

Acțiunea de vineri a fost o colaborare ideala între părinți, școală și comunitate, spune diriginta clasei a VI-a B, Mihaela Vulpe.

„Pentru mine ziua aceasta de sfârșit de an a fost excepțională din triplă ipostază. Ca diriginte am petrecut câteva ore împreună cu aproape jumătate dintre elevii mei, în natură, făcând ceva ce iubim toți dintre noi. Ne-am plimbat, am făcut un pic de curățenie în natură, am povestit, am râs, ne-am distrat, am și muncit. A fost o zi cum aș fi dorit să avem mai multe împreună. Deși anul acesta nu am reușit destule, dar acesta a fost un final excepțional. Ca părinte, mi-am luat și propriul copil cu un prieten pentru că și ei iubesc să se plimbe prin pădure și să facă și ei curățenie un pic. Iar personal, ca drumeț, ca hoinar prin locuri frumoase, m-am bucurat de liniștea pe care o găsești la zece minute de oraș. Verde, lumină, soare. Am cules fragi și am petrecut timpul în compania unor oameni care au grijă de ce e acolo și care iubesc și ei natura”, ne-a spus Mihaela Vulpe.

În afara faptului că și-a exprimat dorința de a organiza cât mai des astfel de ieșiri în natură, un alt cadru didactic a subliniat faptul că prin acest demers și-au dorit să fie un exemplu pentru alții. Dacă fiecare ar acorda câteva ore pentru o acțiune de ecologizare, rezultatele ar fi mult mai vizibile în timp, spune profesoara.

Elevii care au participat la ecologizare au rămas surprinși de frumusețea locului și au spus că și ei susțin ideea de a transforma acțiunea într-o tradiție. „Astăzi a fost o zi frumoasă. Mi-a plăcut că am mers în natură. Mi-ar plăcea ca în fiecare lună să mergem cu clasa la astfel de acțiuni”, a spus Delia, elevă a clasei a VI-a B.

„E foarte interesant. M-am distrat împreună cu colegii mei. Mă bucur că m-am plimbat prin pădure. În afară de asta am strâns gunoaie aruncate de oamenii care nu respectă natura”, a spus colegul ei, Alexandru.

Acțiunea de ecologizare a făcut parte dintr-un proiect mai vast „Sepsi Trails” derulat de Asociația de Turism și Ecologie CovAlpin. Acesta își propune popularizarea traseelor turistice din arealul orașului. Întrucât mai sunt de curățat mai bine de 100 de kilometri de poteci, reprezentanții Asociației spun că vor urma și alte etape.

Distribuie articolul:  
|

ECOLOGIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.