Natura, mereu prietena noastră
O zi deosebită la Grup Şcolar “Nicolae Bălcescu”
“Oamenii ar trebui să creadă că natura este prietena lor, deoarece omul este cuprins de natură”. Pentru a cultiva şi a întări această legătură om-natură, proiectul “Investeşte în oameni!”, un proiect cofinanţat de Fondul Social European prin Programul Operaţional Social pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, a propus activitatea “Natura - Sursă de sănătate”. Grupul Şcolar “Nicolae Bălcescu” din Întorsura Buzăului a îmbrăţişat cu mult entuziasm şi energie această activitate extraşcolară, care şi-a propus să promoveze sănătatea prin mişcare în aer liber şi alimentaţie raţională, să dezvolte respectul faţă de natură şi mai ales faţă de semenii din medii defavorizate.
Dând curs provocării cu o implicare deosebită din partea elevilor-organizatori, joia trecută s-a dovedit din plin a fi o zi specială, deopotrivă pentru elevii claselor a IX-a şi a X-a şi pentru profesorii liceului tehnic. La ora 11, toate echipajele formate din câte 14 elevi, împreună cu diriginţii lor, şi-au verificat pentru ultima oară înainte de plecare echipamentul din rucsacuri şi s-au avântat cu paşi mărunţi, dar siguri, cu harta şi busola în mână, pe traseele stabilite în prealabil de organizatori. Distracţia a fost pe măsura aşteptărilor, probele sportive cu care micii cercetaşi au dat nas în nas pe traseu au fost dintre cele mai amuzante; de la mersul piticului, la târâtul pe coate, de la echilibristică la alergatul cu picioarele legate, concurenţii au trebuit să îşi pună în valoare calităţile sportive şi creativitatea. Totul a fost tratat cu seriozitate de toţi concurenţii şi în acelaşi timp totul a fost colorat de zeci de râsete care au făcut văile să răsune de veselie. Punctul culminant a fost la linia de sosire de pe vârful unui deal, unde, sub razele uşor înţepătoare ale soarelui de toamnă, elevii şi profesorii au dansat în sincron, pe picior de egalitate, o horă neconvenţională, care a întregit frumuseţea meleagurilor întorsurene şi care a accentuat şi mai puternic comunicarea la nivelul întregului colectiv.
Însă surpiza pregătită elevilor nu s-a încheiat aici. Jos, pe platoul Campingului, distracţia a continuat şi atmosfera s-a destins şi mai tare. O cursă cu obstacole a urcat voia bună pe culmile amuzamentului. Şi aşa cum se cuvine, după câteva ore de efort fizic, o masă copioasă este mai mult decât binevenită. În întreaga zonă se răspândea un miros îmbietor - era tocăniţa de cartofi făcută la ceaun, la care cu toţii s-au îndemnat cu poftă şi şi-au potolit foamea, acompaniaţi fiind de acordurile unei chitare.
Activitatea “Natura - sursă pentru sănătate” a fost încoronată cu succes. S-au înşirat pe o listă toate zâmbetele elevilor, mulţumirea organizatorilor şi satisfacţia profesorilor şi concluzia unanimă a fost aceea că astfel de activităţi trebuie organizate cât mai des posibil, din motive bine întemeiate, cum ar fi cunoaşterea meleagurilor locale, dezvoltarea capacităţii de comunicare, promovarea mişcării în aer liber. Aşadar, o primă verigă a fost construită; aşteptăm cu nerăbdare crearea unui lung lanţ de astfel de activităţi educative care să îşi pună pozitiv amprenta la conturarea personalităţii elevilor din şcolile noastre.
Loredana Bede