ECOLOGIE 18 mai 2021

Ministrul Mediului: Trebuie să arătăm că greşeala de a depozita într-un loc nepermis deşeuri costă foarte mult

de Iulia Drăghici - Taraș | 1092 vizualizări

Ministerul va lansa un sistem informatic ce poate fi instalat pe telefon și cu ajutorul căruia pot fi sesizate depozitările ilegale de deșeuri 

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Tánczos Barna, care s-a aflat luni într-o scurtă vizită de lucru la Târgu Secuiesc, în cadrul lansării unui amplu demers de ecologizare pe malurile Râului Negru, a spus că trebuie intensificate acţiunile de control şi de sancţionare a persoanelor care încalcă legislaţia privind protecţia mediului, subliniind rolul important pe care îl joacă Garda de Mediu. 

Este nevoie de o instituţie puternică, eficientă, o Gardă de Mediu care vine şi aplică amenzi, aplică sancţiuni, pentru că dincolo de conştientizare trebuie să arătăm că greşeala de a depozita undeva într-un loc nepermis deşeuri costă, costă foarte mult şi în această acţiune Garda de Mediu devine din ce în ce mai eficientă. (...) Deci, Garda de Mediu trebuie să devină o instituţie de forţă care vine şi sancţionează de fiecare dată acolo unde constată că cineva a încălcat legea”, a spus luni ministrul Mediului. 

În contextul amplelor campanii de ecologizare organizate la nivel național și județean, ministrul a precizat că instituția pe care o conduce trebuie să vină în sprijin și cu un program național de conștientizare, un program naţional de ecologizare şi un sistem informatic. 

Avem nevoie de un program naţional de ecologizare, un program prin care ministerul să vină alături de aceste autorităţi publice locale în încercarea de a ecologiza toată ţara şi, în sfârşit, de a curăţa toate albiile de râu, toate drumurile forestiere, pădurea, tot ce înseamnă spaţiu verde, tot ce înseamnă mediul înconjurător. Este nevoie, de asemenea, de un sistem informatic naţional prin care aceste locaţii pot fi identificate şi pot fi stabilite cu coordonate GPS, astfel încât controlul să fie eficient, astfel încât aceste locaţii să fie în văzul tuturor şi după ecologizare. Avem un partener pentru un asemenea program, săptămâna trecută am stabilit pentru sistemul TrashOut un parteneriat cu Garda de Mediu. Acest sistem informatic va fi disponibil tuturor, poate fi descărcat, poate fi instalat pe telefon şi fiecare persoană poate să încarce în acest sistem informatic locaţia acelor depozitări ilegale care trebuie desfiinţate”, a mai spus ministrul Mediului luni, la Târgu Secuiesc. 

Chiar luni Garda de Mediu Covasna a anunțat că a confiscat prima mașină pe fondul transportului ilegal de deșeuri. Este vorba despre un flagrant derulat vineri, la Araci, în comuna Vâlcele. Persoana prinsă la fața locului a fost și amendată cu 30.000 de lei. Până atunci, comisarii de la Garda de Mediu au mai confiscat trei căruțe, una la Covasna și două în satul Olteni din Bodoc, tot din același motiv. 

Distribuie articolul:  
|

ECOLOGIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.