Malul Râului Buzău, coș de gunoi pentru lepădături
Aproape că nu mai e lună în care să nu vedem, în mediul online, imagini cu deșeuri pe care unii dintre semenii noștri nu se obosesc să le mai ducă până la spațiile special amenajate. Așa se întâmplă și în orașul covăsnean Întorsura Buzăului de ceva timp. De data aceasta postarea care anunța prezența gunoaielor de pe malul râului Buzău a mobilizat mai rapid autoritățile.
Cel care a anunțat prezența deșeurilor din Crivina Mare este Mircea Matei, care spune că deșeurile au fost strânse în urma postării.
„S-au și strâns gunoaiele. S-a rezolvat în urma postării”, ne-a spus acesta când l-am contactat să aflăm detalii despre imaginile revoltătoare publicate pe contul său de Facebook.
Vinovații sunt imposibil de găsit
Cum astfel de lucruri sunt din ce în ce mai frecvente, l-am întrebat pe reprezentantul Primăriei din Întorsura Buzăului, Ioan Brie, cel care s-a preocupat să ecologizeze zona, dacă se caută vinovații. Acesta spune că a încercat să găsească o factură sau ceva care ar fi putut conduce autoritățile la o persoană anume, însă toate căutările au fost în zadar.
„Deci eu duminică m-am dus, că acolo am o proprietate și un cățel acolo, mă duc și îi dau mâncare în fiecare zi și e chiar lângă malul Buzăului acolo și am coborât malul să duc câinele la apă. Am văzut gunoaiele, am căutat, dar nu am găsit nimic. M-am gândit că poate găsesc ceva, o factură sau ceva. Erau numai materiale din astea de construcții aruncate, clăpari, tot felul de alte lucruri, un aragaz întreg, tot felul de trăsnăi aruncate”, ne-a mai spus Ioan Brie, care a punctat că administrația locală încurajează cetățenii să sesizeze autoritățile atunci când găsesc gunoaie depozitate de semenii noștri în locuri neamenajate.
Posibile amenzi între 2.000 și 6.000 de lei
Cei găsiți vinovați pot primi, conform OUG 16/2020, publicată în Monitorul Oficial pe 11 februarie, anul curent, amenzi cuprinse între 2.000 și 6.000 de lei, deoarece acestea sunt sancțiunile prevăzute de lege pentru cei care „aruncă și depozitează gunoaie pe anumite porțiuni ale drumurilor publice sau în alte zone adiacente”.
După povestea gropii de gunoi clandestine de lângă Strada Tunelului, se pare că și alți oameni au decis să semnaleze neregulile, cel puțin cele din domeniul ecologic. Autoritățile încurajează oamenii să îi anunțe dacă găsesc astfel de locuri cu gunoaie, dar totodată trebuie să recunoaștem că nu este numai treaba autorităților să strângă gunoaiele din diferite locații unde cetățenii aruncă, din lipsă de bun simț, deșeuri care pot face mult rău planetei. Trebuie să devenim mai responsabili și să atragem atenția celor apropiați nouă atunci când vedem că procedează greșit, mai ales în aceste vremuri tulburi prin care trecem.
Sursa foto: Facebook – Mircea Matei
David Leonard Bularca