Lupta pentru salvarea pădurii de la Fântâna Honvéd se mută în stradă!
Activiștii de mediu ies să strângă semnături împotriva construirii Family Adventure Park în zona Șugaș Băi
„Cerem păstrarea stării naturale a pădurilor înregistrate ca pășuni de lângă Fântâna Honvéd”. Așa începe textul petiției inițiate de câțiva activiști de mediu din Sfântu Gheorghe. Semnături pentru susținerea acesteia se strâng joi și vineri, 10 și 11 octombrie, între orele 11:00 și 18:00, în două locații din centrul reședinței de județ.
Voluntarii care strâng semnăturile celor care susțin ideea că „Family Adventure Park” ar trebui să fie construit în altă parte, nu în zona Șugaș Băi, vor fi prezenți joi și vineri în Piața Libertății, în apropierea statuii Sfântul Gheorghe, precum și în Piața Sfântu Gheorghe, în apropierea intrării în magazinul Șugaș, de pe partea străzii Grof Mikó Imre.
Campania de strângere de semnături vizează păstrarea stării naturale a pădurilor înregistrate ca pășuni de lângă Fântâna Honvéd.
„Noi, semnatarii prezentei petiții, cerem ca amplasamentul programului de dezvoltare locală cu scop sportiv, educativ și distractiv adoptat prin decizia 284/2019 a Consiliului local să NU fie pe pădurile înregistrate ca pășuni de lângă Fântâna Honvéd.
Cerem păstrarea stării naturale a zonei de lângă Fântâna Honvéd.
În același timp, încurajăm conducerea orașului să aprobe investiții care garantează păstrarea zonelor verzi și a pădurilor, și totodată dezvoltă orașul. Acceptarea cerințelor membrilor comunității este una dintre pietrele de temelie ale statului de drept. Vă rugăm să luați în considerare exigențele petiționarilor cetățenilor care semnează această petiție”, arată textul petiției, numită „Cerem păstrarea stării naturale a pădurilor înregistrate ca pășuni de lângă Fântâna Honvéd”, care va fi depusă la Primăria și Consiliul Local Sfântu Gheorghe.
La acțiune participă aproximativ 10 voluntari, însă coordonatorii spun că cei care doresc să se alăture inițiativei, o pot face oricând.
„Probabil că nu reușim să depunem vineri petiția. Asta depinde și de numărul semnăturilor, dar avem idei pentru încă o campanie”, ne-a spus unul dintre inițiatorii acțiunii, Toró Attila.
Acesta ne-a precizat că încă nu a primit niciun răspuns din partea Primăriei Sfântu Gheorghe la plângerea depusă săptămâna trecută, în care solicită revocarea hotărârii care prevede realizarea obiectivului.
„Family Adventure Park” este proiectul care vizează construirea unui parc impresionant de aventură pe o suprafaţă de peste 12 hectare între municipiul Sfântu Gheorghe şi staţiunea Şugaş Băi. Totuși, acesta este contestat de activiștii de mediu, care sunt de părere că o astfel de inițiativă va distruge un habitat din jurul orașului și că va duce la dispariția unor goruni vechi de 200-300 de ani, de o valoare inestimabilă.
Pe de altă parte, într-o conferință de presă, primarul Antal Árpád a spus că nu ar susține un proiect care afectează mediul înconjurător și că dacă se dovedește că Family Adventure Park va aduce atingere naturii sau intereselor cetățenilor, atunci nu se va mai face.
„Am spus asta de multe ori, dar pentru asta trebuie să se vină cu argumente”, a punctat primarul.
Proiectul, care se înscrie în Strategia integrată de dezvoltare urbană a municipiului Sfântu Gheorghe şi care are ca scop dezvoltarea turismului şi diversificarea spaţiilor de agrement pentru localnici, ar urma să fie implementat în 16 luni. Investiția public-privată se ridică la 4,7 milioane de euro.
Printre investițiile care ar urma să fie realizate aici se numără orăşelul în miniatură, „Gulliver City” (care prin tehnologii 3D va reproduce monumente din întreaga lume, precum și sistemul solar), o clădire de două nivele pentru magazin de suveniruri și cafenea, cinema și sală de jocuri, un Alpin Coaster (pe o lungime de un kilometru, cu diferenţe de nivel), un Magic Water Lift (cu ascensor ce va coborî într-un lac, către un tunel de sticlă, de unde va putea fi văzută fauna subacvatică), un Bus Safari ( autobuzul școlar care îi va duce pe călători în toată lumea, prin intermediul imaginilor virtuale), dar și un parc de aventură, cu zid de cățărare și tiroliană.
Sursă foto: www.sepsiszentgyorgy.info și Primăria Sfântu Gheorghe