Listă de aşteptare pentru cursurile pentru construirea de case ecologice din baloţi de paie
Cursurile pentru construirea de case ecologice din baloţi de paie, iniţiate de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară AgroSIC Covasna, se bucură de interes deosebit, toate cele 50 de locuri fiind ocupate la scurt timp după lansarea înscrierilor, iar organizatorii fiind nevoiţi să recurgă la o „listă de aşteptare“.
„Chiar a fost un succes, pentru că, în primele două trei-săptămâni, s-au epuizat toate locurile. Deci, avem 50 de cursanţi care s-au înscris şi o listă de aşteptare, iar în curând vom începe partea teoretică şi practică. Cred că acest curs va fi de succes. Oricum, vrem să dezvoltăm această iniţiativă specială, spun eu, de a construi case din baloţi de paie“, a precizat directorul AgroSIC, Orbán Miklós.
Potrivit acestuia, cursul este organizat în contextul în care casele realizate cu materiale de construcţie naturale - piatră, lut, nisip, lemn, paie, care funcţionează pe principiul ecologic şi al economisirii energiei, „stârnesc un interes din ce în ce mai mare“, iar un astfel de proiect ar putea aduce numeroase beneficii atât agricultorilor, care ar putea livra materia primă, cât şi celor care doresc să îşi construiască o casă ecologică, la un preţ rezonabil.
„De obicei, oamenii au două întrebări - cum e cu apa şi cu focul, dacă aceste case rezistă. S-au făcut multe testări şi e clar că se poate combina acest mod de a construi cu tehnologia modernă. Problema şoarecilor se rezolvă cu o plasă de sârmă, simplu. Iar în legătură cu focul, s-au făcut teste timp de 24 de ore la foc deschis şi nu s-a întâmplat nimic, din cauza faptului că lutul, care e pus ca şi o tencuială, nu permite pătrunderea oxigenului în paie, iar balotul, fiind comprimat foarte tare, nu ia foc. Ca şi o carte - dacă vrei să dai foc unei cărţi nu prea reuşeşti, dar dacă dai foc la hârtii, imediat se aprinde (...) Resurse avem pentru a construi astfel de case. De fapt, sunt case pe schelet din lemn, aşa e autorizată - ca o casă din lemn, dar în loc de materiale de construcţii, ca izolaţie sau ziduri, se pun baloţi de paie. Primul avantaj e că e mult mai ieftin, iar al doilea, că balotul de paie este un foarte bun izolator termic - vara e frig înăuntru, iar iarna ţine căldura. În plus, paiele se găsesc foarte ieftin, aproape gratis şi vedem numai avantaje. Acum aşteptăm cu mare interes ce o să ne spună trainerii, care au mai construit vreo trei-patru case“, a mai spus Orbán Miklós.
Cursurile teoretice vor va avea loc în perioada 1-3 iunie la Sfântu Gheorghe, iar partea practică se va desfăşura în localitatea Arcuş, la o casă încă nefinalizată.