ECOLOGIE 3 iulie 2023

Doar 25 de sesizări la Garda de Mediu, în prima jumătate a anului

de Diana Pantelimon | 1426 vizualizări

Până în luna iunie a anului în curs, au fost înregistrate 25 de sesizări la Garda de Mediu Covasna, potrivit unui raport despre activitățile instituției, prezentat miercuri, 28 iunie a.c., în cadrul unei conferințe de presă de la sediul Prefecturii. S-au efectuat 231 de controale în primele cinci luni și s-au aplicat 14 avertismente și 28 de amenzi, în valoare de peste 444 de mii de lei.

Comparativ cu anul 2022, când în primele cinci luni s-au efectuat 137 de controale, acestea au crescut anul acesta, gradul de realizare a planului de activitate propus fiind de 47%.

„În primele cinci luni ale anului curent, din 494 de controale prognozate, s-au efectuat 231, s-au dat 28 de amenzi și 14 avertismente, valoarea totală fiind de 444.500 de lei. Au fost 21 de sesizări depuse, iar în cursul lunii curente (n.r. iunie) au ajuns la 25 înregistrate. O parte au fost redirecționate, deoarece nu au fost de competența gărzii. (...) Per total, la sfârșitul lunii mai, față de ceea ce s-a propus în planul de activitate pe anul curent, gradul de realizare este de 47%”, a declarat comisarul Gărzii de Mediu Covasna, Adrian Vlad.

Dintre reclamațiile primite, acesta a amintit abandonări de deșeuri, arderi deșeuri, deversări de ape uzate și menajere pe cursuri de apă sau pe sol, deteriorare cuib de barză, zgomot produs de o unitate de prelucrare a lemnului, folosirea apei lacurilor pentru irigații, deșeuri abandonate în cursuri de apă, deversare lichide animaliere pe sol, degajare fum de la coșuri de centrale termice.

Adrian Vlad a amintit și faptul că în anul 2021 s-au efectuat 336 controale și s-au aplicat 55 de amenzi, iar în 2022, 386 controale și 71 amenzi, în valoare de peste 842.000 de lei.

„A crescut numărul de controale. Cazurile în care se identifică probleme sunt cam de aceleași tipuri. Practic, noi putem să acoperim ca număr, neregulile sesizate. Din păcate, nu sunt soluționate total, în sensul că dacă am amendat pentru abandonare deșeuri, de exemplu, automat nu se vor mai abandona pe raza UAT-urilor respective sau în zona respectivă. Este o luptă continuă”, a mai spus, în cadrul conferinței de presă, comisarul Adrian Vlad.

Pentru cazurile de probleme legate de mediu și de protecția mediului, se pot face reclamații sau sesizări online, pe site-ul gnm.ro, sau la sediul instituției din Sfântu Gheorghe, b-dul Grigore Bălan, nr. 10, telefon 0267/318.054 sau e-mail cjcovasna@gnm.ro.

Sursa foto: Prefectura Covasna

Distribuie articolul:  
|

ECOLOGIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.