ECOLOGIE 9 iunie 2024

Cum să nu devii subiect de știre: ghid complet pentru a ieși cu bine dintr-o întâlnire cu ursul

de Daniela Luca | 2543 vizualizări

În Covasna, județ cu păduri spectaculoase, elevii merg din ce în ce mai rar în drumeții, iar locuitorii nu mai ies la iarbă verde așa cum o făceau odinioară. Conexiunea cu natura s-a rupt treptat în ultimii ani și din cauza fricii care s-a instalat în subconștientul celor care locuiesc aici, frică alimentată de știri despre conflictul dintre om și urs. Trebuie să îți fie teamă atunci când mergi în pădure? Cum să te comporți atunci când vezi animalul sălbatic? Am discutat cu mai mulți specialiști pentru primi răspunsuri la aceste întrebări.

La începutul carierei didactice, Anamaria Muntean-Șarlea, profesoară de biologie la Școala Gimnazială „Avram Iancu” din orașul Covasna, mergea aproape săptămânal cu elevii în drumeții, fără teama că s-ar putea întâlni cu ursul. Cunoștea pădurea de mică și a încercat să le transmită copiilor dragostea pentru natură, pentru că, spune profesoara, drumețiile sunt o modalitate ideală de a învăța despre ecosistem. 

În prezent, excursiile în pădure se fac rar și doar sub supravegherea jandarmeriei montane, pentru siguranța copiilor. Astfel, profesorii, deși doresc să le ofere elevilor experiențe în natură, sunt reținuți și ajung să se uite la filme tematice în clasă, deși pădurea este chiar în spatele școlii. 

„În copilărie petreceam mult timp în natură. Astăzi, când ies cu câinii la plimbare mă întâlnesc de multe ori cu ursul chiar în pădurea copilăriei mele. Ca profesor de biologie, cred că nu există o modalitate mai distractivă decât drumețiile pentru a-i învăța pe elevi ecosistemul. Însă cadrele didactice nu-și pot asuma responsabilitatea pentru aceste drumeții. Așa că ieșim foarte rar în pădure și atunci însoțiți de jandarmeria montană”, ne-a spus profesoara. 

Inspectoarea școlară generală adjunctă la Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Covasna, Luminița Bobeș, confirmă precauția profesorilor și spune că majoritatea excursiilor aprobate de ei se desfășoară în zone sigure, departe de pădurile frecventate de urși. 

Autoritățile descurajează mersul în pădure 

Știrile frecvente despre apariția urșilor în comunitate, semnalele Ro-Alert emise pentru a avertiza locuitorii și câteva atacuri asupra oamenilor au generat un sentiment de reticență în rândul locuitorilor din județul Covasna. Datele obținute de Observatorul de Covasna de la Ambulanță și SMURD arată că în ultimii 7 ani, în județul Covasna 19 persoane au fost atacate în urma întâlnirilor cu urșii. 

Autoritățile din județ ne sfătuiesc să evităm „drumețiile care nu-și au rostul”. Toate acestea au dus la schimbări în viața de zi cu zi a comunității. 

Riscul de incidente apare îndeosebi primăvara, spune directorul Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Covasna, Gheorghe Neagu. Oricine intră în pădure trebuie să fie atent, să facă zgomot și să evite întâlnirile cu ursoaicele cu pui, care pot deveni agresive și periculoase, mai explică directorul. 

„Nu vreau să sperii pe nimeni, dar nici nu recomand anumite drumeții care nu-și au rostul, cel puțin în această perioadă. Nu vreau ca oamenii să nu meargă în pădure pentru că așa a zis Agenția. Într-adevăr, numărul ușilor este destul de mare, cam peste tot în județ. Problema e că nu apar numai noaptea, ci și ziua în amiaza mare se semnalează prezența ursului. Deocamdată culturile sunt mici și ei vin să caute de mâncare în zonele locuite”, ne-a declarat Gheorghe Neagu. 

Și locurile de picnic de la marginea pădurii pot prezenta riscuri, mai spune directorul APM, însă atunci când întâlnește grupuri mai mari de oameni, ursul preferă să se retragă. 

Vicepreședintele Consiliului Internațional de Vânătoare și Protecție a Vânatului (CIC) și directorul Abies Hunting SRL din Sfântu Gheorghe, Sárkány Árpád, ne-a declarat că nu ar recomanda oamenilor să meargă în pădure fără să ia anumite măsuri.

„Au început să iasă ursoaicele cu pui mici. Oricând se poate întâmpla un atac. Dacă vor să meargă în pădure, să meargă mai mulți, să fie gălăgioși, să cânte, să strige, astfel încât ursul să nu fie surprins. Pentru că dacă nu te-a văzut și e luat prin surprindere, atunci te atacă sigur. Oamenii trebuie să nu intre în desiș, ci să meargă pe poteci și să nu lase urme. Cu bicicleta pot să meargă în pădure, pentru că n-a fost niciun atac în care omul să fi fost pe bicicletă. Dar trebuie avut grijă pentru că este un animal sălbatic și ca orice animal sălbatic nu are instinctele și gesturile controlate și controlabile”, a explicat Sárkány Árpád. 

„Îmi este frică, dar așa și trebuie”

Totuși, unii locuitori sunt de părere că dacă știi cum să te comporți, nu doar că poți să te încumeți să mergi în pădure, ci poți chiar să te bucuri cu adevărat de acea experiență. Cu pregătirea și precauțiile necesare, teama poate fi diminuată.

Radu Matei, un bărbat din Sfântu Gheorghe, pasionat de drumeții, spune că se simte în general foarte sigur, calm și liniștit în pădure, dar recunoaște că există clipe în care are emoții, mai ales când se află într-o zonă nouă sau când vegetația îi blochează vederea. În aceste momente, spune că simte cum inima îi bate mai tare, însă consideră că este normal să ai emoții pentru propria siguranță în pădure. 

El explorează aproape zilnic pădurea din apropierea orașului și în weekenduri se aventurează în păduri mai îndepărtate, pe jos sau cu bicicleta. 

„M-am întâlnit de câteva ori cu ursul în plimbările mele prin pădure și pot să spun că amândoi am reacționat surprinși de prezența celuilalt. De fiecare dată când urșii m-au văzut, au fugit. Nu am avut o întâlnire în care să vină spre mine, așa cred că este cel mai bine pentru amândoi. Cei care nu trăiesc în proximitatea animalelor sălbatice au o fascinație pentru ele, de obicei mă întreabă de urși cu o îngrijorare în voce: „dar nu îți e frică de ei?” De fiecare dată le răspund că da, îmi este frică, dar așa și trebuie”, ne-a declarat Radu Matei. 

Marton Enikő, iubitoare de natură, licențiată în biologie la Universitatea Babeș-Bolyai, fostă angajată la Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Covasna, spune că pentru ea nu există perioade în care să evite pădurea și nu există diferențe între anotimpuri în ceea ce privește riscul de a întâlni animale sălbatice. Dacă un urs se apropie, ea recomandă să lăsăm rucsacul cu mâncare pe jos și să ne îndepărtăm pentru a-i oferi posibilitatea de a lua hrana și astfel să ne asigurăm timpul necesar pentru a ne retrage în siguranță. 

Ce-l sperie pe urs

În județul nostru se organizează competiții sportive în pădure, iar una dintre acestea, în care participanții pedalează 24 de ore, adică și pe timp de noapte, a devenit cunoscută la nivel național datorită măsurilor pe care organizatorii le-au luat pentru a proteja concurenții de atacurile de urs. 

Pe traseu sunt însoțiți de motocicliștii care fac zgomot, iar fiecare participant are la el un spray de autoapărare împotriva urșilor. Asociația care organizează evenimentul este de fapt o comunitate de alergători la bază. Cei care fac parte din acest cerc, spun că n-au dat niciodată „nas în nas” cu ursul, chiar dacă aleargă constant prin pădure, de ani de zile. 

„E destul zgomot și nu prea se apropie urșii. Fără motociclete ar fi cam riscant. Din 2021, de la cazul bărbatului atacat de urs în timp ce alerga prin pădure, nu prea mai mergem singuri la alergat, mereu ne grupăm. Sunt mai multe grupuri de alergare care merg în pădure și până nu se adună măcar trei oameni, nu pornesc niciodată. Nu spun că nu sunt cazuri când merge doar un alergător, dar foarte rar. Dacă ar fi să dau un sfat oricui vrea să alerge în pădure, ar fi să se grupeze minim trei sau patru persoane”, ne-a spus președintele Asociației Fitness Tribe, Lászlóffy Lóránd.

Mihai Pop, doctor în conservarea urșilor bruni, ne-a vorbit despre câteva lucruri esențiale de știut în situația întâlnirii cu un urs: 

- Trebuie să ai vizibilitate.  „Eu am o regulă clară – unde nu văd 30 de metri în fața mea, nu mă bag sau mă bag, dar fac gălăgie, îmi fac simțită prezența, ascult cu atenție dacă mormăie cineva din tufe. Cred că 30 de metri e o distanță în care ai timp să te gândești, dacă e cazul, la ce e de făcut. Animalul are timp să reacționeze în caz că e surprins”, ne-a explicat Mihai Pop. 

- Ține cont de faptul că ursul aleargă bine și la vale și la deal și în toate direcțiile. 

- Ursul e un săritor mai bun ca omul. Are doar aspectul greoi. E un animal care are o tactică, o strategie de a-și economisi energia, adică de a avea un randament maxim, cu un consum de energie minim. 

- Poate fi înșelător la prima vedere: fricos și foarte calm într-un anumit context. Dar poate fi și o bestie în alt context. Agresiv se comportă, de obicei, urșii care au fost răniți, prinși în lanțuri sau traumatizați de prezența umană.

- Ursul devine conștient de prezența omului de la aproximativ 500 de metri.

- Ursul poate să-și schimbe direcția pentru a te evita, dar totuși poți să te întâlnești cu el din nou după câteva minute. Rămâi atent pentru următoarele 5-10 minute, deoarece o a doua întâlnire ar putea fi mai periculoasă.

„Când vezi un urs că pufăie la tine sau îl vezi că mârâie și se „umflă în pene” în fața ta, asta nu înseamnă că vrea să te mănânce, ci înseamnă că ești cumva în zona lui personală, nu se simte în siguranță cu asta și îți comunică în limbajul lui că ar trebui să stai deoparte”, a mai adăugat doctorul în conservarea urșilor bruni. 

15 recomandări din partea Salvamont Covasna 

1.  Pornește la drumeție în grup.

Discuțiile și zgomotele pe care le faceți vor fi auzite de animale și este suficient pentru ca ele să se îndepărteze înaintea contactului vizual.

2.  Ține câinele de companie în lesă.

Dacă ai un câine de companie, ține-l tot timpul în lesă, altfel îl poate aduce pe urs direct către tine, spun salvamontiștii.

3. Mergi în natură doar pe potecile marcate.

E recomandat să nu te abați de la poteci și să nu intri în pădure între apusul și răsăritul soarelui.

4. Retrage-te în liniște dacă vezi un urs. 

Cea mai bună variantă în caz de întâlnire cu ursul este retragerea în liniște, fără mișcări bruște, în direcția opusă deplasării ursului.

5.   Zgomotul după contactul vizual nu mai este eficient.

După contactul vizual între om și urs, zgomotul nu mai este o armă. Ursul o percepe ca pe o provocare.

6. Nu arunca pietre sau crengi înspre urs.

E total nerecomandat să arunci cu pietre sau crengi către urs, pentru că acest gest poate fi considerat de animal ca un act de agresiune, ceea ce poate provoca un atac real.

7.  Nu privi ursul în ochi și nu îi întoarce spatele.

Salvamontiștii spun că un moment în care fixezi ursul cu privirea poate fi perceput ca un semn de agresivitate. De asemenea, nu e recomandat să te îndepărtezi întorcându-te cu spatele la urs.

8. Nu fugi cand vezi ursul.

Instinctul este să fugi imediat în momentul în care vezi ursul, dar ar fi cea mai mare greșeală. Așadar, după ce ai văzut ursul, trebuie să te oprești și te retragi încet cu fața spre animal, pe același traseu pe care ai venit.

9. Nu oferi mâncare, nu te apropia de animal și nu face selfie cu ursul.

Urșii pot reacționa agresiv și atunci când au în față o persoană cu intenții pașnice. 

10.  Evită să te poziționezi între ursoaică și puii ei.

O femelă cu pui este un real pericol, mai spun autoritățile, așa că nu te poziționa între puiul de urs și mama acestuia, pentru că ursoaia va considera că vrei să-i ataci puiul și va deveni agresivă.

11.   Păstrează-ți calmul dacă ursul vine spre tine.

Urșii adesea mimează atacul doar ca să intimideze oamenii. Dacă un urs dă semne că vrea să te urmărească, renunță treptat la haine și alimente. Acestea o să-i atragă atenția și îi va determina să le analizeze, încetinindu-l sau oprindu-l din urmărire.

12.   Nu intra în panică dacă ursul stă ridicat pe labele din spate.

Nu e un semn de agresiune, e o modalitate prin care care ursul obține mai multe informații despre posibila amenințare și ce se întâmplă în jurul lui.

13.   Protejează-te dacă ursul te atacă.

Dacă ursul te atacă, adoptă poziția ghemuit: așază-te jos, cu mâinile încleștate la ceafă, bărbia și genunchii aduși la piept. Această poziție ajută la protejarea jugularei și a organelor interne și poate reduce riscul de răni grave.

14.   Ține mereu la îndemână un spray contra urșilor.

Spray-ul contra urșilor funcționează similar cu un spray de autoapărare, dar este special creat pentru a fi eficient împotriva urșilor, pentru că are o rază mai lungă de acțiune și o concentrație mai mare de substanțe active. Acestea irită ochii, nasul și plămânii ursului, determinându-l să se retragă.

15.   Nu ține mâncarea în cort.

Când campezi, nu ține mâncarea în cort, agaț-o într-un copac la 50-100 m distanță de la locul unde ți-ai instalat cortul. Totodată, când mergi în drumeții, împachetează-ți cât mai bine mâncarea în rucsac astfel încât să nu miroasă prea tare.

Mai mulți specialiști ne-au spus că ursul își ia toate măsurile pentru a evita contactul cu omul. Totuși, în cazul unei posibile întâlniri, este important să ai cunoștințe și să fii pregătit pentru a gestiona situația și pentru a te întoarce acasă în siguranță. Mihai Pop spune că deși instinctele naturale de auto-apărate pot intra în conflict cu raționamentul în momente de pericol, cunoștințele și pregătirea dinainte pot să sporească șansele de supraviețuire și de evitare a unor situații periculoase.

„Când ești în situația în care să te întâlnești cu ursul, nu te mai gândești la ce zice cartea. Creierul se resetează complet, se schimbă percepția asupra timpului, spațiului. Simțurile tale intră în alertă. Poate că nu te poți controla și te uiți în ochii lui. E bine să știi teoria și să acumulezi informații pentru ca atunci când ajungi într-o situație din asta de risc, să știi ce să faci. Ai mai multe șanse să ieși cu bine decât dacă n-ai avut niciodată informația respectivă”, a precizat doctorul în conservarea urșilor. 

 

Aceste materiale au fost realizate în cadrul Burselor Superscrieri, proiect inițiat de Fundaţia Friends For Friends și susținut financiar în parte de Ambasada Regatului Țărilor de Jos și în parte printr-un grant al Departamentului de Stat al SUA, sub îndrumarea mentorului Cristian Delcea (Recorder). 

Sursa foto: Raymond Gheorghiță/Your Creative SIDE, Salvamont Covasna/Facebook, Anamaria Muntean-Șarea, ProTV. 

Citește și Cu lupa, în lumea urșilor din județul Covasna

Hai să vedem dacă ai reținut cele mai importante lucruri de știut în cazul unei întâlniri cu ursul: 

Distribuie articolul:  
|

ECOLOGIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.