ECOLOGIE 20 mai 2021

Covasna verde: acțiune de plantare a 1.000 de puieți

de Iulia Drăghici - Taraș | 1150 vizualizări

De implementare se ocupă angajații primăriei 

Primăria Covasna, cu sprijinul Ocolului Silvic Covasna, va derula vineri, 21 mai, o acțiune de plantare a 1.000 de puieți din specia molid. Vor fi împădurite zone de pășuni din Valea Zânelor şi Valea Hankó, anunță autoritățile. De activitate se vor ocupa angajații primăriei, ne-a spus edilul-șef, Gyerő József. 

Luna trecută, mai exact în ședința din 22 aprilie, consilierii locali au și aprobat o hotărâre (nr. 45/2021) „cu privire la aprobarea ameliorării și completării pășunilor în zona de agrement Valea Zânelor și Valea Hankó, unde sub egida Centenarului Marii Uniri au fost plantați 100 de puieți” care prevede că pentru asigurarea materialului săditor necesar lucrării prevăzute, se acceptă de către orașul Covasna sponsorizarea unui număr de 1.000 de puieți de molid de la Ocolul Silvic Covasna.

Primarul orașului Covasna, Gyerő József, ne-a spus miercuri că de plantare se vor ocupa în prima parte a zilei de vineri angajații instituției. Nu s-a organizat o acțiune civică, în care să fie invitați de exemplu elevii pentru că situația epidemiologică nu permite să se adune foarte multe persoane la un loc, majoritatea elevilor abia s-au întors la școală și în plus terenul nu este cel mai accesibil, ne-a spus primarul. 

„Am mai avut asemenea acțiuni. De exemplu, în 2018, cu ocazia Centenarului, s-au plantat în zona respectivă 100 de puieți. În unele locuri am replantat ulterior, pentru că s-au mai și uscat. (...) Regia Națională a Pădurilor plantează în zonele administrate de ei constant, pentru că e în atribuțiile de serviciu. Aceste acțiuni însă le facem noi, pe terenurile care sunt în afara fondului forestier, sunt pășuni. (...) Acum, această acțiune nu e creionată în sens didactic, de implicare civică, este o acțiune pe care o vom face noi, repede, că întârziem prea mult. Trebuia să inițiem mai din timp, să implicăm cadrele didactice, copiii, dar în perioada asta nici nu puteam să ieșim prea mulți împreună în același loc, copiii nu mergeau la școală. De asta nu am apelat acum la asemenea co-producție, să zic așa”, ne-a declarat miercuri Gyerő József. 

Tot primarul a publicat marți seara pe Facebook o postare prin care se arată că și în oraș se derulează activități care țin de spațiile verzi și că s-au plantat aproximativ 200 de bucăți de puieți de arbori din speciile brad argintiu, castan, liliac și altele, în diferite puncte din localitate. 

Pe parcursul zilelor, săptămânilor  trecute colegii noştri de la gospodărire comunală au executat lucrări de toaletare a arbuştilor şi arborilor, de întreţinere şi amenajare a spaţiilor verzi. Am fost nevoişi să apelăm la o firmă specializată în alpinism utilitar pentru tăierea şi îndepărtarea unor copaci de mari dimensiuni afectaţi de zăpada abundentă de la începutul primăverii, respectiv a arborilor crescuţi peste locuinţele de bloc, pentru  care locatarii din zonă au formulat numeroase sesizări şi solicitări. Am sădit cca. 200 buc. de puieţi de arbori din speciile brad argintiu, castan, liliac, oţetar galben în diferite puncte ale oraşului”, a transmis edilul-şef, care a mai precizat şi că se derulează şi amplasarea ghivecelor de flori pe stâlpi şi balustrade.  

Sursa foto: Facebook/ Gyerő József

Distribuie articolul:  
|

ECOLOGIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.