Cine pe cine învață la respectul față de natură?
În școli se anunță o nouă campanie de colectare a deșeurilor electrice şi electronice. Sperăm că părinții vor fi destul de agili în colectarea acestora, ca să dea o mână de ajutor, dar și exemplu copiilor, și - în cazul cel mai fericit – șansa unei excursii. Sau poate se întâmplă invers: copii vor fi mai ageri și nu-i vor lăsa pe părinții să arunce la gunoi ce poate fi reciclat.
Schimbarea de mentalitate e un proces lent și lung, dar trebuie să receptăm semnalele de alarmă ce apar frecvent la nivel mondial: resursele naturale sunt în scădere, în timp ce omenirea consumă tot mai mult și în aceeași măsură poluează natura. De aceea salutăm această inițiativă, Olimpiada deșeurilor, organizată în colaborare de CCR România SRL, Tega S.A., Inspectoratul Şcolar Județean Covasna și Agenția pentru Protecția Mediului.
Concursul va începe pe 1 noiembrie și se va termina în 5 iunie 2018. Grupele de grădiniță sau clasele cu 25-30 de elevi pot aduna în acest interval baterii uzate, acumulatoare portabile (sub 3 kg), surse de iluminat (becuri și neoane) la un punct special amenajat la şcoala respectivă.
Grupele (clasele) se pot înscrie la olimpiadă pe tot parcursul concursului la doamna Maria Crișan (nr. telefon 0733 009 779) printr-o persoană de contact desemnată să coordoneze și mai apoi - după contabilizare - să predea la Tega deșeurile adunate.
Anul acesta fruntașii campaniei vor câștiga câte-o excursie, cu condiția că totalul deșeurilor adunate să ajungă cel puțin la nivelul de anul trecut, adică 13.922 de kilograme la cele electronice și electrice (DEEE), 643 de kg la baterii și acumulatoare (DBA) și 492 kg la becuri și neoane.
Tünde Bodor