ECOLOGIE 2 septembrie 2020

Amenzi de peste 700.000 de lei, date anul acesta de Garda de Mediu Covasna

de Daniela Luca | 3523 vizualizări

Până în prezent, s-au aplicat mai multe sancțiuni decât anul trecut  

Bilanțul primelor opt luni ale anului 2020 al Gărzii de Mediu Covasna arată că s-au aplicat amenzi în valoare de 719.300 lei, dintre care 91.000 de lei în luna august. Pe lângă asta, comisarii în protecția mediului au dispus suspendarea activității a șapte societăți și au înaintat și trei propuneri de suspendare a actelor de reglementare. 

În perioada 1 ianuarie – 31 august a.c., comisarii Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Covasna au efectuat 240 de inspecții (40 în luna august). Dintre acestea, 183 au fost inspecții neplanificate, una planificată și 56 tematic planificate, precizează Garda de Mediu Covasna, în raportul care arată activitatea pe primele opt luni ale anului.

Astfel, în cadrul inspecțiilor neplanificate au fost efectuate 28 de sesizări, 42 inspecții realizate cu alte autorități, 37 inspecții pentru verificarea modului de respectare a condițiilor impuse în actele de reglementare, 55 inspecții dispuse de Comisariatul General. Alte nouă inspecții au fost efectuate pentru verificarea măsurilor impuse, și tot atâtea s-au realizat în urma autosesizării. Totodată, două dintre verificări au avut loc pentru investigarea unor incidente sau accidente care au avut impact semnificativ asupra mediului, iar una pentru identificarea de obiective noi.

Printre neconformitățile sesizate s-au numărat: lipsa solicitării/obținerii actelor de reglementare din punct de vedere al protecției mediului, nedepunerea declarației la fondul pentru mediu, colectarea/depozitarea deșeurilor neselective, abandonarea deșeurilor, eliminarea deșeurilor prin ardere, transportul materialului lemnos peste ape curgătoare, nerealizarea măsurilor trasate, lipsa evidenței gestiunii deșeurilor, dar și efectuarea pescuitului sportiv în perioada prohibiției, se mai arată în raportul trimis marți, 1 septembrie.  

„Ca urmare a acțiunilor de inspecție planificate și neplanificate realizate, s-au aplicat 53 sancțiuni principale din care: 12 avertismente și 41 amenzi contravenționale, în valoare totală de 719.300 lei. Totodată, a fost suspendată activitatea a șapte societăți și au fost înaintate trei propuneri de suspendare acte de reglementare. 

Inspecţiile realizate au avut ca prioritate verificarea sesizărilor, a respectării condiţiilor impuse în actele de reglementare, a măsurilor impuse cu ocazia controalelor anterioare, dar şi a măsurilor impuse cu ocazia verificărilor reclamaţiilor”, transmit reprezentanții Gărzii de Mediu Covasna. 

Bilanțul Gărzii de Mediu Covasna pe anul 2019 arăta că s-au aplicat 74 sancțiuni în valoare totală de 530.500 de lei. Deversările ilegale și deșeurile abandonate au fost printre principalele nereguli constatate atunci. 

În 2018, Garda de Mediu a efectuat aproape 490 de inspecții, care s-au lăsat și cu 76 de sancțiuni contravenționale, dintre care aproape 50 de amenzi, în valoare de peste 440.000 de lei. Nivelul a fost similar cu cel din 2017, când s-au dat tot aproape 50 de amenzi în cuantum total de peste 440.000 de lei.

Sursa foto: Facebook/ Garda de Mediu Covasna.

Distribuie articolul:  
|

ECOLOGIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.