ECOLOGIE 8 octombrie 2020

Amenzi de peste 30.000 de lei date în luna septembrie de Garda de Mediu Covasna

de Daniela Luca | 4234 vizualizări

În total, sancțiunile se ridică la 750.300 de lei 

Bilanțul primelor nouă luni ale anului 2020 al Gărzii de Mediu Covasna arată că s-au aplicat amenzi în valoare de 750.300 lei, dintre care 31.000 de lei în luna septembrie. Luna trecută comisarii în protecția mediului nu au dispus suspendarea activității a niciuneia dintre societățile verificate și nici nu au înaintat propuneri de suspendare a actelor de reglementare. Totodată, în aceeași perioadă s-au efectuat mai puține controale decât în luna august. 

În perioada 1 ianuarie – 30 septembrie a.c., comisarii Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Covasna au efectuat 240 de inspecții, dintre care 27 în luna septembrie și 40 în luna august. Dintre acestea, 200 au fost inspecții neplanificate, patru planificate și 63 tematic planificate, precizează Garda de Mediu Covasna, în raportul care arată activitatea pe primele nouă luni ale anului.

Așadar, în cadrul inspecțiilor neplanificate au fost efectuate 32 de sesizări, 43 inspecții realizate cu alte autorități, 46 inspecții pentru verificarea modului de respectare a condițiilor impuse în actele de reglementare și 55 inspecții dispuse de Comisariatul General. Alte 11 inspecții au fost efectuate pentru verificarea măsurilor impuse, iar nouă s-au realizat în urma autosesizării. Totodată, până în prezent, trei dintre verificări au avut loc pentru investigarea unor incidente sau accidente care au avut impact semnificativ asupra mediului, iar una pentru identificarea de obiective noi.

Printre neconformitățile sesizate s-au numărat: lipsa solicitării/obținerii actelor de reglementare din punct de vedere al protecției mediului, nedepunerea declarației la fondul pentru mediu, colectarea/depozitarea deșeurilor neselective, abandonarea deșeurilor, eliminarea deșeurilor prin ardere, transportul materialului lemnos peste ape curgătoare, nerealizarea măsurilor trasate, lipsa evidenței gestiunii deșeurilor, dar și efectuarea pescuitului sportiv în perioada prohibiției, se mai arată în raportul trimis miercuri, 7 octombrie. 

Datele instituției în ceea ce privește suspendarea activității unor societăți sau propunerile de suspendare a actelor de reglementare sunt similare cu cele de luna trecută, ceea ce indică faptul că în septembrie nu s-a recurs la aceste sancțiuni. 

„Ca urmare a acțiunilor de inspecție planificate și neplanificate realizate, au fost aplicate 62 sancțiuni principale din care: 16 avertismente și 46 amenzi contravenționale în valoare totală de 750.300 lei. Totodată, a fost suspendată activitatea a șapte societăți și au fost înaintate trei propuneri de suspendare a actelor de reglementare.

Inspecțiile realizate au avut ca prioritate verificarea sesizărilor, a respectării condițiilor impuse în actele de reglementare, a măsurilor impuse cu ocazia controalelor anterioare, dar și a măsurilor impuse cu ocazia verificărilor reclamațiilor”, transmit reprezentanții Gărzii de Mediu Covasna.

Bilanțul Gărzii de Mediu Covasna pe anul trecut arăta că s-au aplicat în total 74 sancțiuni în valoare de 530.500 de lei, mai puțin decât în cele nouă luni ale anului 2020. 

Distribuie articolul:  
|

ECOLOGIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.