ECOLOGIE 5 noiembrie 2020

Amenzi de peste 107.000 de lei aplicate luna trecută de Garda de Mediu Covasna

de Daniela Luca | 1769 vizualizări

În octombrie s-au efectuat de două ori mai multe controale decât în septembrie 

Valoarea amenzilor date de comisarii de mediu din județ în primele zece luni din 2020 se ridică la 857.000 de lei, dintre care 107.500 doar luna trecută. Totodată, în octombrie, comisarii în protecția mediului au dispus suspendarea activității uneia dintre societățile verificate și au înaintat o propunere de suspendare a actelor de reglementare. În ceea ce privește numărul controalelor, acesta au fost de două ori mai multe decât în luna septembrie, iar peste 20 dintre ele au fost neplanificate. 

În perioada 1 ianuarie – 31 octombrie a.c., comisarii Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Covasna au efectuat 298 de inspecții, dintre care 58 luna trecută și 27 în septembrie. Dintre acestea, 223 au fost inspecții neplanificate (23 în luna octombrie), 6 planificate și 69 tematic planificate, precizează Garda de Mediu Covasna, în raportul care arată activitatea pe primele zece luni ale anului.

Astfel, în cadrul inspecțiilor neplanificate au fost efectuate 36 de sesizări, 45 inspecții realizate cu alte autorități, 53 inspecții pentru verificarea modului de respectare a condițiilor impuse în actele de reglementare și 61 inspecții dispuse de Comisariatul General. Alte 12 inspecții au fost efectuate pentru verificarea măsurilor impuse, iar 10 s-au realizat în urma autosesizării. Totodată, până în prezent, 5 dintre verificări au avut loc pentru investigarea unor incidente sau accidente care au avut impact semnificativ asupra mediului, iar una pentru identificarea de obiective noi.

Printre neconformitățile sesizate până pe 31 octombrie s-au numărat: lipsa solicitării/obținerii actelor de reglementare din punct de vedere al protecției mediului, nedepunerea declarației la fondul pentru mediu, colectarea/depozitarea deșeurilor neselective, abandonarea deșeurilor, eliminarea deșeurilor prin ardere, transportul materialului lemnos peste ape curgătoare, nerealizarea măsurilor trasate, lipsa evidenței gestiunii deșeurilor, dar și efectuarea pescuitului sportiv în perioada prohibiției, se mai arată în raport. 

„Ca urmare a acțiunilor de inspecție planificate și neplanificate efectuate, au fost aplicate 67 sancțiuni principale din care: 17 avertismente și 50 amenzi contravenționale în valoare totală de 857.800 lei. (...) Inspecțiile realizate au avut ca prioritate verificarea sesizărilor, a respectării condițiilor impuse în actele de reglementare, a măsurilor impuse cu ocazia controalelor anterioare, dar și a măsurilor impuse cu ocazia verificărilor reclamațiilor”, transmit reprezentanții Gărzii de Mediu Covasna.

În primele zece luni a fost suspendată activitatea a opt societăți și au fost înaintate patru propuneri de suspendare acte de reglementare. 

Cel mai recent caz s-a întâmplat la finalul lunii trecute, când Comisarii Gărzii de Mediu s-au autosesizat în cazul unei societăți comerciale din localitatea Ozun care funcționa fără a deține autorizație de mediu.  Fapta a fost sancționată cu o amendă în valoare de 30.000 de lei.

Bilanțul Gărzii de Mediu Covasna pe anul 2019 arăta că s-au aplicat 74 sancțiuni în valoare totală de 530.500 de lei, iar în 2018 – 50 de amenzi în cuantum de 440.000 de lei.  

Distribuie articolul:  
|

ECOLOGIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.