„Îmi doresc să revenim la normal cât mai repede”
Campania „Jurnalul de pandemie al covăsnenilor” cuprinde texte primite de la covăsnenii din județ, dar și din țară sau străinătate.
Edi Brandabura, București, România – 19 martie 2020
Am avut niște schimbări în viață cu câteva săptămâni înainte să apară toată nebunia de acum. Și cum o schimbare nu vine niciodată singură, a început o avalanșă de vești și întâmplări cu schimbări la care trebuie să mă adaptez acum. Nu mai merg la facultate, iar cursurile le fac online. Jobul nu îmi permite să lipsesc, așa că lucrez, așa cum o făceam până acum. Colegul meu a plecat din București și am rămas singur acasă perioada asta. Am decis, împreună cu prietenii, să încercăm să stăm cu toții acasă și să nu ne vedem față în față, doar dacă e nevoie. Asta nu e deocamdată o problemă atât de mare pentru generația noastră, pentru că ne folosim de tehnologie și ne sunăm cu video call foarte des să ne vedem, să mai schimbăm o vorba, suntem mereu conectați. Noi suntem foarte apropiați dar, totuși, parcă ne lipsește câte o ieșire sau o seară petrecută împreună.
Bucureștiul e gol. Poate că sună patetic, dar când merg pe stradă simt mirosul florilor din copaci. De obicei e miros de fum de mașină. Mai respiră orașele puțin. E o decizie bună, zic eu. Trebuie să prevenim răspândirea virusului și în același timp ne protejăm și pe noi.
De câteva ori pe săptămână merg la job. Eu am și un canal de YouTube, iar acum am mai mult timp să creez conținut pentru vlog. Asta fac când sunt acasă, după ce termin cursurile online de la facultate. Practic programul mi-a rămas același, doar că sunt mai mult acasă. Câștig timpul pe care îl pierdeam în trafic în București.
Apropo de cursuri online, mi se pare super interesant că facem asta și am găsit și câteva avantaje pe care nu le-aș fi văzut altfel. Primul e că la fiecare curs participă aproape toți studenții din grupă, e mai ușor pentru noi să intrăm de oriunde ne aflăm, fie că suntem plecați în alt oraș, fie la job, sau la cumpărături, oricine își poate lua o pereche de căști și să participe la curs. Apoi, i-am văzut și pe profesori mult mai relaxați. Unora li se pare ciudat că li se vede bucătăria și că le apare pisica în cadru în timp ce ei vorbesc de nu știu ce formule. Eu văd partea amuzantă și mai ales faptul că îi văd pe ei mai relaxați. Faptul că fiecare stă în casa lui îi aduce o comoditate. Iar noi, fără glumă sau exagerare, suntem mult mai atenți la ce vorbesc ei. Niciodată n-a fost mai liniște la cursuri ca acum. Pare greu de crezut, dar se întâmplă. Îmi place.
Ceea ce nu-mi doresc să se întâmple este ca această criză să se prelungească foarte mult. Îmi doresc să revenim la normal cât mai repede. E bine că luăm o pauză, dar, totodată, n-avem timp de pierdut.
Cred că e o idee bună să încercăm să evităm, pe cât posibil, contactul unii cu ceilalți. Îmi pare totuși rău că unele afaceri sau oameni au sau vor avea de suferit din toată treaba asta. Mă bucur că sunt, totuși, câțiva care pot să se adapteze situației.
Oamenii sunt oricum, fie că vor sau nu, cumva nevoiți să nu mai petreacă atât de mult timp în public. Dacă majoritatea evenimentelor sunt anulate, localurile, școlile, saloanele, sălile de sport sau alte locuri sunt închise, nu prea au încotro decât să își petreacă timpul acasă. E momentul în care fiecare se apropie mai mult de familie și ne dăm seama că ei sunt cei mai importanți și singurii care ne sunt cu adevărat aproape în orice moment. Îi sfătuiesc pe oameni să se gândească la sănătatea lor, care este foarte importantă și să evite contactul foarte apropiat cu alte persoane. Dacă e nevoie, să o facă cu grijă și să respecte recomandările autorităților de igienă și protecție. În același timp, vreau să îi rog pe toți covăsnenii ca atunci când află sau primesc o informație care li se pare ciudată sau exagerată, să o verifice în sursele oficiale și de încredere. Internetul e plin de fake news în perioada asta, iar noi nu trebuie să cădem în capcana știrilor false.
Așteptăm cu interes textele dumneavoastră pe adresele de e-mail: iulia.draghici@comparty.org sau observatorulcv@gmail.com. Acestea vor fi publicate atât pe www.covasnamedia.ro, în secțiunea specială JURNALUL DE PANDEMIE AL COVĂSNENILOR, cât și în paginile ziarului Observatorul de Covasna.
Pentru mai multe texte, click AICI.