FEMEI CARE FAC DIFERENȚA 22 martie 2024

Szidónia B. Dulanyi: „Este important să avem valori care ne definesc și să nu fim pe «contrasens», adică falși!”

de Iulia Drăghici - Taraș | 1208 vizualizări

Campania „Femei care fac diferența” a redacției OCV/covasnamedia.ro o aduce în fața cititorilor noștri pe Szidónia B. Dulanyi, life coach și psiholog, care a fost nominalizată în mai multe rânduri în urma apelului nostru. Așa că dacă vreți să știți cine este Szidónia din Sfântu Gheorghe și ce trebuie să faceți ca să vă schimbați viața, atunci haideți la lectură! 

 

Pentru început, spune-ne câte ceva despre tine, astfel încât să te cunoască și oamenii care nu te-au întâlnit până acum. 

Am aproape 40 de ani. Mi se pare extraordinar numărul ăsta și câte am realizat. Sunt extraordinar de activă. Câteodată poate hiperactivă. Am terminat Liceul „Mikes Kelemen” în 2004. Am vrut să fiu psiholog deja din clasa a X-a. Cu toate că părinții mei au plătit meditații la limba română să fiu procuror. Așadar, dragostea pentru psihologie o am de aproape de 25 de ani. În toți anii ce au trecut, am terminat facultatea, pe urmă am făcut diverse cursuri, masterat și altele. Dar cel mai mult îmi place metoda de life coaching. 

Am și o familie foarte „zen”. Sunt mamă de băiat de 10 ani. Este și baschetbalist și sunt foarte mândră. Cu soțul, încercăm din răsputeri să îi insuflăm valorile pe care le considerăm importante, adică sportul, alimentația sănătoasă, comportamentul adecvat, învățatul. Iar ca hobby, mie îmi place să citesc. 

Dacă ar fi să te descrii în 5 cuvinte, care ar fi acestea?

Prima dată mi-a venit în minte că sunt ambițioasă. Întotdeauna ambiția m-a ajutat să trec mai departe, indiferent ce s-a întâmplat sau dacă am avut eșec. Eșecurile mă definesc, altfel nu aș fi fost aceeași persoană. Deci ambiția aș zice. Al doilea ar fi respectul de sine. Mă respect foarte mult și nu las pe nimeni să mă bârfească, nu las loc pentru niciun fel de negativism în viața mea. Sunt câteodată tolerantă, am încredere în mine și în alții. Sunt creativă și încerc să învăț cât mai multe. Aș zice că sunt directă, niciodată nu mă ascund după deget, dacă am ceva de zis am să îți spun. Poate că pentru mulți este dureros sau nu agreează, dar mai bine zic.

De ce ai ales acest domeniu, al psihologiei – life coaching? 

Life coaching nu face parte din domeniul psihologiei, este o metodă nouă, prima dată apărută în SUA. Eu eram în căutarea unei metode care să mă definească, am căutat școli în toată Europa, dar nu am găsit ce mi-am dorit. Și a venit 2020, când am avut oportunitatea să învăț în SUA. Dar țin să spun că am căutat mai multe școli în SUA unde pot să învăț. Am fost acceptată la o universitate, pentru doctorat. Dar, din păcate, și cu bursă era scump să mă mențin trei ani la rând, mai ales că am și un copil. Așadar, am decis că o să fac doctoratul când băiatul meu merge la facultate. Să fim studenți împreună, dacă vrea evident. 

Cu ce se ocupă, mai exact, un life coach? 

Life coaching este o metodă nouă, eu zic foarte nouă la noi în România. Știu că sunt mulți care fac business-ul ăsta pentru că este bănos, dar eu totuși mă gândesc că trebuie să ai o afinitate pentru a face profesia asta. Eu am avut noroc că am făcut psihologia și termenii nu mi-au fost necunoscuți. 

Coachingul nu este terapie. Confuzia este des întâlnită și în rândul clienților. Coachingul are fundamente în psihologie și folosește multe modele și teorii psihologice (behaviorism, cognitiv-comportamentalist, narativă, terapii axate pe soluții, interviu motivațional), dar nu intră în zona patologică, nu abordează psihanaliza și traumele. Coachingul este adresat persoanelor care vor să se dezvolte, nu să trateze, este concentrat pe prezent și viitor și folosește trecutul pentru a înțelege. Este mult mai dinamic și mult mai productiv. Eu, de pildă, folosesc foarte multe exerciții scrise de mine. Chiar am o carte întreagă deja scrisă, numai că încă nu m-am decis să o duc la edituri. Încă aștept. Am lucrat vreo trei ani la exercițiile respective și fiecare este gândit și regândit. Deci coachingul dă o dinamică vieții și ajută la stabilirea de obiective, la atingerea scopurilor. Este ceva foarte real.

Pe tine ce anume te motivează să cauți mereu soluții să devii o versiune mai bună a ta? 

Pe mine mă ajută întotdeauna cititul, din care îmi iau idei. Citesc foarte mult. Observ și viața cum este ea de fapt, privesc oamenii din jur, observ comportamentul lor. Întotdeauna îmi trăiesc viața cu ochii deschiși. Îmi place să fiu înconjurată de oameni, dar oameni cu care pot comunica, oameni care îmi dau idei. Nu îmi place să stau între persoane care nu au nimic de spus sau cele care vorbesc despre teme care nu mă interesează. Îmi aleg cu strictețe persoanele cu care mă înconjor. Asta nu înseamnă că sunt snoabă sau că sunt mai presus de oricine. 

Din experiența ta profesională, cine e mai dornic să își schimbe viața: femeia sau bărbatul? 

Foarte interesantă întrebarea. De schimbat, fiecare vrea să se schimbe, și femeia, și bărbatul. Fiecare are o altă abordare despre coaching sau terapii. Eu lucrez cu ambele sexe. Din ce am văzut până acum, femeile sunt mai deschise spre coaching, DAR bărbații sunt mai de încredere. Adică bărbații chiar iau în serios tot ce fac, dar să știi că bărbații au probleme numai iarna. (râde) Scuze, dar eu asta am văzut. Când începe luna decembrie, vin o grămadă bărbați care vor să schimbe ceva. Vin bărbații și stau cam două-trei luni și pleacă. Cel mai important pentru mine este că cei care vin la mine au încredere în mine, în profesionalismul meu. Deci fie că este femeie, fie că este bărbat, toată lumea are nevoie de un imbold în viață.

Ce femeie te inspiră? De ce? 

Mă inspiră multe. Dar nu am neapărat un nume. Pot să zic și vreo zece. Coco Chanel, prin viața ei amoroasă. Agatha Christie pentru gândirea ei ageră. Miss Marple pentru curiozitatea ei. Și mai sunt și femeile moderne care deja sunt în categoria de spiritual gangster, adică cele care sunt împăcate cu ele, știu ce vor de la viață. Cele care știu să decidă când și cum. Au soluții pentru probleme, sunt flexibile. Deci pentru mine este important să avem valori care ne definesc și să nu fim pe „contrasens”, adică falși! Cel mai important este ca eu să fiu eu. Să pot să fiu eu întotdeauna și în orice situație și să mă accepte lumea așa cum sunt.

Care sunt planurile tale pe termen mediu?

Pe anul ăsta, prima mea alegere ar fi sănătatea. Cel mai important lucru este să am energie, să scap de orice fel de „boli” pe care le am. Pe plan profesional, evident, vreau să am cât mai mulți clienți și pentru asta sunt dornică să lucrez, să fiu vizibilă. Pe plan personal, am anul ăsta mai multe obiective, pe care vrea să le termin până la finalul lui septembrie. Am un vision board și nu lucrez pentru „vise”. Nu sunt o visătoare. Mai degrabă stau cu picioarele pe pământ. Foarte rar mi se întâmplă să „visez” la ceva pe care nu pot să îl fac. Dacă este cazul să visez, imediat încerc să găsesc soluții pentru a face ceva. 

De unde să înceapă acum cei care vor să aibă o viață un pic mai bună? 

Cei care vor să aibă o viață mai bună, trebuie să decidă că vor asta cu adevărat. Și sunt dornici să „plătească” sufletește pentru a se schimba. Schimbarea întotdeauna este dureroasă și cele mai multe persoane nu fac duc procesul până la capăt. Ei cred că tot ce au acumulat ani întregi se poate schimba în câteva săptămâni. Nu, nu, fraților, nu este așa! Trebuie prima dată să suferi, să știi ce vrei, să te decizi. Trebuie să decizi că vrei o viață fericită. Dar știai că viața fericită depinde de tine? De câți bani ai, ce partener ai, ce fel de comportament, atitudine ai? Dacă tu te-ai decis asupra unor schimbări, trebuie să lucrezi prima dată cu tine însuți. Trebuie să ai o atitudine deschisă, să nu te gândești că nu poți să schimbi nimic.

În final, care este mesajul tău pentru cititorii OCV/covasnamedia.ro? 

Mesajul meu ar fi ca persoanele care cred că vor să își schimbe viața în bine sau că vor să își schimbe atitudinea să nu ezite să caute ajutor. Că în viața de zi cu zi nu este rușine să ai un coach, să ai un psiholog. Trebuie să găsească persoana potrivită pentru ei, cu cei care pot să lucreze. În ziua de azi, să lucrezi cu un coach este demențial de fain. Așa că vă îndemn să mergeți la coaching.

Distribuie articolul:  
|

FEMEI CARE FAC DIFERENȚA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.