FEMEI CARE FAC DIFERENȚA 7 aprilie 2023

Oana Macovei, antreprenoare: „Când îți afli „menirea” atunci vine foarte ușor și motivația”

de Diana Pantelimon | 2876 vizualizări

Interviu din cadrul campaniei „Femei care fac diferența: 20 de portrete”

Oana Macovei este o tânără de 32 de ani din Sfântu Gheorghe care, fiind pasionată de ciocolată încă din copilărie, și-a deschis un business de te „lingi pe degete”, cum se spune. Având o experiență de peste șase ani în industria ciocolatei belgiene premium, lucrând atât în țară, cât și în afară la o companie de renume mondial, Oana a prins curaj și și-a deschis propria fabrică de ciocolată în 2021, chiar în orașul ei natal. Se numește „Kokowa Chocolate” și pune multă dragoste și pasiune în toate rețetele ei, ale căror ingrediente sunt 100% naturale, iar la bază stă bobul de cacao, adus din Nicaragua, care are un gust unic. Cine este Oana și ce o motivează zi de zi? Aflăm în interviul de mai jos!

Vorbește-mi puțin despre Oana de azi și afacerea ei!

În prezent sunt antreprenoare în lumea ciocolatei craft, soție de secui și mamă a două pisici. Business-ul meu a început în martie 2021 printr-un story pe instagram în care îmi întrebam prietenii dacă nu ar vrea să încerce noua rețetă de unt de arahide cu boabe de cacao și îndulcit cu smochine și curmale. Înainte cu 4 luni rămăsesem fără job și mi-am jurat că nu o să mai fiu în calitate de angajat de atunci încolo.

Ca orice business pornit din pasiune, începutul este greu și ia mai mult timp, neavând resursele financiare necesare. Dar povestea este mai frumoasă așa, mai ales când poți vedea feedback-ul oamenilor și că ceea ce am realizat este pe gustul oamenilor.

Am creat Kokowa Chocolate pentru că mi-am dorit ca toată lumea să se bucure de o ciocolată craft, bean-to-bar, de cea mai bună calitate. Fără regrete, remușcări sau sentimente de vinovăție. Rețetele pe care le-am dezvoltat au la bază bobul de cacao și folosesc doar ingrediente 100% naturale și calitative.

Boabele de cacao folosite în rețete sunt organice, venite din fermele sustenabile din Nicaragua, cu un gust aparte.

În prezent, am un mic laborator în care îmi fac de cap și creez ciocolată craft, unturi oleaginoase, infuzii de cacao și derivate din bobul de cacao.

Perspectiva de viitor este una de creștere, atât a capacității de producție, cât și a personalului Kokowa. Vrem să ne creștem echipa cu oameni frumoși, atrași de calitate și de dezvoltare, atât profesională, cât și personală.

Ideea de a pune Sepsi pe harta ciocolatei craft internațională este un țel mai mare, dar foarte realizabil și către asta tind.

Ai un model feminin care te inspiră? Cine este și ce calități are?

Da, Marie Forleo. Am descoperit-o într-un podcast la Impact Theory și este o antreprenoare din SUA care te învață cum să îți scalezi afacerea și să fie una de succes. Tot ceea ce te învață e din propria experiență și îmi place pur și simplu să o ascult pentru că ador entuziasmul ei, dar și simțul realității. Aș spune că cea mai importantă calitate și de ce este diferită de ceilalți este autenticitatea ei, modul ei de a comunica.

Cum crezi că ar trebui să ne raportăm la timp, cel pe care multe femei îl consideră cel mai mare inamic?

Timpul este într-adevăr un inamic dacă nu știm cum să îl tratăm. Foarte recent am trecut prin același sentiment: sunt atât de multe de făcut și atât de puțin timp! Și dacă ne spunem asta zi de zi, devine un obicei și realitatea noastră. Se spune că oamenii ocupați ar trebui să mediteze câte 20 de minute pe zi, iar oamenii foarte ocupați o oră. Paradoxal, nu? Așa că am început să privesc timpul ca pe un prieten, să acord atenție mai mare detaliilor și să îmi iau momente din zi în care să pot respira adânc și să îmi controlez mintea și relația cu timpul. Totul pleacă de la percepție. Acolo trebuie lucrat serios.

Cum îți găsești motivația zi de zi pentru a te implica și a duce la capăt toate proiectele pe care le coordonezi sau din care faci parte?

Foarte mulți ani m-am întrebat care e rolul meu în viață, am încercat fel de fel de profesii și cumva m-am reîntors la ciocolată cu cel mai mare entuziasm. Când am observat că pot lucra 12-15 ore fără să mă plâng (numai de dureri de spate), am realizat că asta trebuie să fac. Când îți afli „menirea” atunci vine foarte ușor și motivația. Plus că ciocolata craft oferă acele chimicale necesare creierului pentru a fi fericit - serotonina, dopamina. Deci consumul zilnic de ciocolată posibil că afectează motivația.

Cum se împacă viața personală/familială și viața profesională?

Aș spune că mai degrabă se intercalează, îmbârligă. Norocul meu este că m-am remutat acasă, în locul de baștină, unde stau și părinții mei. Soțul meu este la 5 metri de mine atunci când lucrez, fiind în aceeași curte business-urile noastre (un mare avantaj atunci când e nevoie de o mână de bărbat). El este și cel care mă ajută și mă sprijină, cel care crede în ceea ce fac. Îi mulțumesc pe această cale pentru că fără el nimic din povestea Kokowa nu s-ar fi putut realiza.

***

În săptămânile următoare vom continua să vă prezentăm „Covasna femeilor care fac diferența”, adică o serie de 20 de interviuri cu tot atâtea femei din județ care și-au pus amprenta asupra comunității noastre. La final, voi, cititorii, veți putea vota, după ce veți afla povestea fiecăreia, care dintre cele 20 de femei v-a impresionat cel mai mult prin acțiunile și realizările sale.

Distribuie articolul:  
|

FEMEI CARE FAC DIFERENȚA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.