Mădălina Roman, chef: „Bucătaria e modul prin care eu mă exprim, mă joc, evoluez”
Interviu din cadrul campaniei „Femei care fac diferența: 20 de portrete”
Pasionată de gastronomie, chef Mădălina Roman este cea care a creat brandul „Szikra” în Sfântu Gheorghe, primul restaurant sustenabil din județ, folosind ingrediente locale. Deși are studii universitare și un masterat în cercetare științifică, ea a ales să-și urmeze pasiunea și, după cursuri și mult studiu propriu, reușește să facă magie în bucătăria sa, uimind prin rețete și gusturi unice. Se numără printre cei mai buni bucătari ai țării. Deține titulatura de „Best Chef” din România, potrivit Galei Horeca Women Awards, organizată de publicația „Trends by HRB”, anul trecut. Totodată, anul acesta a câștigat trofeul „Best Female Chef” la Gala Premiilor „Chefi de România”. Pentru a face pace cu timpul liber care i-a devenit aproape inexistent, a vândut localul Szikra și, pasionată de motociclete, ea însăși fiind una din puținele femei care conduc un motor BMW GS 1200, are un nou proiect, „Gourmet Bikers”. Despre acesta, dar și despre personalitatea ei, în mini-interviul următor.
– Pentru cei care nu o cunosc, cine este Mădălina Roman?
O persoană energică, mereu în căutări, dornică să descopere lucruri noi. Se spune că m-am născut în ziua cercetătorului și probabil nu întâmplător. Însă, după 33 de ani, cred că am ajuns la o maturitate emoțională și mi-am așezat gândurile și căutările descoperind ce îmi place cel mai mult. După o facultate la SNSPA (n.r. Școala Națională de Studii Politice și Administrative), un master în cercetare științifică, am ajuns la bucătărie. Dar bucătaria e modul prin care eu mă exprim, mă joc, evoluez.
– Pentru că anul trecut ai predat restaurantul Szikra hotelului Isabella Boutique, ce urmează?
Da, nu mai sunt la Szikra. L-am deschis, l-am vândut, acum îmi duc proiectele prin țară. Sunt bucătar călător pe două roți și am început un nou proiect, „Gourmet Bikers”, @gourmet_bikers pe Instagram. Presupune că urmează să evaluez restaurantele unde e mâncare bună, să descopăr locuri din țară unde merită să te oprești să mănânci gustos. Și le voi evalua din punct de vedere al unui bucătar. Și vreau să creez o comunitate, să determin oamenii să meargă în locurile unde se mănâncă bine și corect. De la restaurante, la puncte locale gastronomice. Urmează să descopăr România gastronomică pe două roți. O să împânzim țara cu stickere „Gourmet Bikers”, care vor primi calificative. Și, în timp, vreau să fac inclusiv o aplicație care să ajute călătorii, în special motocicliștii, să mănânce bine. Pe scurt, îmbin ceea ce îmi place, două pasiuni, cu mult curaj. Și sper să descopăr mulți oameni faini și rețete rătăcite, din gurile oamenilor, asta pe lângă restaurante bune. Oamenii își cumpără case și mașini. Eu mi-am cumpărat o motocicletă și urmează să mă plimb.
– Cum se împacă viața personală/familială și viața profesională?
Să știi să spui și stop atunci când viața profesională îți ocupă mai mult timp decât cea personală e mare lucru. Echilibrul e greu de obținut, însă nu imposibil dacă ești sinceră cu tine însăți. Astăzi, după mulți ani de căutări, îmi dau mai mult timp mie și îmi accept vulnerabilitățile și slăbiciunile, încercând să schimb doar ce pot, fără a mai pune presiune pe mine. Oferă-ți timp să îți bei cafeaua de dimineață, să nu fii mereu pe fugă, să stai liniștită la masă. Să te bucuri de un apus sau de mirosul ploii, sau de o tură bună cu motorul. Cred că echilibrul vine din timpul pe care ni-l alocăm nouă înșine.
– Cum crezi că ar trebui să ne raportăm la timp, cel pe care multe femei îl consideră cel mai mare inamic?
Timpul e cel mai prețios lucru pe care ni-l putem oferi. Timpul pentru muncă, dar și pentru plăceri. Cred că cel mai important este să fii prezent în viața ta, să fii atent și echilibrat în nevoile tale. Să-ți acorzi timp pentru ce îți place și să nu stai într-un loc dacă ești nefericită.
– Cum îți găsești motivația zi de zi pentru a te implica și a duce la capăt toate proiectele pe care le coordonezi sau din care faci parte?
Toți avem zile bune și zile rele. Când avem zile rele, trebuie să le acceptăm și să nu forțăm, să nu punem presiune pe noi. În zilele bune, lăsăm motivația să ne ghideze. În zilele bune, turez motoarele la maxim și mă ambiționez să duc la capăt toate proiectele. Am tendința de a începe mai multe proiecte în același timp, dar niciodată nu renunț la ele. Atunci când e greu îmi aduc aminte mereu de ce am început și ce mă motivează. Însă e important să știi că ceea ce faci îți face bine și nu te epuizează sau te distruge fizic.
– Ai un model feminin care te inspiră? Cine este și ce calități are?
Nu am un model anume, mă inspiră foarte multe lucruri, dar în special oamenii puternici, care și-au depășit condiția și au renunțat la frici. Oamenii care au curajul să fie ei înșiși mă inspiră, pentru că și eu, la rândul meu, am ajuns să inspir oameni prin felul meu de a fi, de a mă exprima și de a gândi.
***
Săptămâna viitoare vom încheia seria de mini-interviuri „Covasna femeilor care fac diferența”, adică o serie de 20 de interviuri cu tot atâtea femei din județ care și-au pus amprenta asupra comunității noastre. La final, voi, cititorii, veți putea vota, după ce veți afla povestea lor, care dintre cele 20 de femei v-a impresionat cel mai mult prin acțiunile și realizările sale.