Bereczki Kinga, formator și directoare HKA: „Pe parcursul a 28 de ani, am educat aproape 14.000 de persoane”
Interviu din cadrul campaniei „Femei care fac diferența: 20 de portrete”
Când observi câte activități reușesc să facă pe parcursul zilei unele femei, te întrebi cum le ajung cele 24 de ore. Energia și pofta lor de viață sunt molipsitoare și chiar te ambiționează să nu te mai plângi că nu ai niciodată timp. O astfel de femeie, care e mereu în mișcare, este și Bereczki Kinga, directoarea Fundației Comunitare Covasna (Háromszéki Közösségi Alapítvány - HKA). Are trei copii și trei nepoți, iar în curând familia ei va deveni și mai mare. Pe lângă activitățile de la fundație, Bereczki Kinga este și formator. Pe parcursul a 28 de ani de activitate, a contribuit la educația a mii de oameni. Cum arată parcursul ei profesional, cum își prioritizează activitățile și de ce este de părere că sistemul educațional ar trebui schimbat radical, aflați din următorul interviu.
- Cine este Bereczki Kinga? Cu ce se ocupă în viața de zi cu zi?
Sunt mamă a trei copii (Botond 35 ani, Ágota 31 ani, Miklós 19 ani) și bunica a trei nepoței (Zorka, Evelin, Kende), iar în zilele următoare se va naște al patrulea. Am terminat Facultatea de Matematică la Universitatea din Brașov în anul 1988 și, începând din acel an, lucrez fără întrerupere. La început, pentru o perioadă de cinci ani, am predat matematică în liceele teoretice Mikes Kelemen și Székely Mikó, după care, la cererea domnului Orbán Árpád, președintele Consiliului Județean de atunci, am dezvoltat un birou de servicii pentru IMM-urile din Covasna, pe numele Asimcov. Între timp, am început activitatea de formare a adulților în cadrul firmei Amoba, pe care am lansat-o împreună cu soțul meu, Barna. Cursurile s-au dezvoltat așa de mult, încât a necesitat să acord toată atenția activităților, așadar din '98 lucrez la firmă în domeniul de predare IT și organizare cursuri, dezvoltare programe. În următorul an, am înregistrat oficial Fundația Amoba, pentru dezvoltarea proceselor educaționale prin proiecte și programe. Aria de formare s-a diversificat. Am acordat cunoștințe de care era nevoie în perioada de tranziție din punct de vedere economic și social. Astfel, s-au predat cursuri de utilizarea tehnologiei moderne pentru pedagogi, cursuri și examene de competențe digitale și lingvistice pentru elevi, cursuri de management pentru antreprenori și pentru cabinete medicale, cursuri de dezvoltare personală pentru persoane în conducere, cursuri de scriere proiecte pentru ONG-uri, cursuri lingvistice și IT pentru funcționari publici etc. Pe parcursul a 28 de ani, am educat aproape 14.000 de persoane.
Cu ocazia unei întâlniri cu reprezentanții Asociației ONG-urilor din Győr, Ungaria, am decis să ne unim forțele și astfel s-a născut CIVEK, Federația Organizațiilor Civile din Județul Covasna, care mai mult de 10 ani a funcționat ca un centru de dezvoltare pentru ONG-uri, prin acordare de cursuri, implementare de proiecte (studiu privind transparența instituțiilor de guvernare în județul Covasna, realizarea Drumului Verde Sepsi etc.). Prin organizarea activității CIVEK, am beneficiat de o mai bună cunoaștere a ONG-urilor în județ, astfel, când a apărut oportunitatea, împreună cu alți întreprinzători am înființat Fundația Comunitară Covasna. Motivul a fost să asigurăm fonduri locale pentru proiecte civile, inițiative locale, ONG-uri, care încontinuu suferă de lipsa de fonduri și astfel multe resurse locale valoroase se pierd în comunitate. Începând din 2010, sunt directoarea acestei fundații.
- Cum arată o zi obișnuită din viața dumneavostră?
Nu am zile obișnuite. Fiecare zi reprezintă o posibilitate pentru mine de a face lucruri considerate bune de către mine pentru comunitate. Deși aceasta este o satisfacție reală pentru mine, câteodată însă poate să fie și foarte stresantă, mai ales când sunt mai multe programe în derulare. Sufăr de lipsă de timp. Astfel, încerc să organizez activitatea în funcție de priorități. Am nevoie de timp și pentru familie, nepoți, dar și pentru mine însămi. Aleg acele lucruri din activitatea mea care consider că într-adevăr fac diferența.
- Aveți un model feminin care vă inspiră? Cine este și ce calități are?
Da, femei deosebite din trecut, care s-au oferit pentru a servi comunitatea. De exemplu, membrii familiei nobile Zathureczky: Berta, Emilia. Datorită lor avem astăzi Căminul de vârstnici, denumit de Zathureczky Berta sau Muzeul Național Secuiesc.
- Dacă ați putea să schimbați odată și pentru totdeauna un aspect care caracterizează societatea noastră, care ar fi acela? Ce anume ați schimba la oameni?
Să fie mai încrezători în sine, pentru că fiecare om are valori neprețuite, de care nu are cunoștință. Aș schimba sistemul de învățământ radical, astfel încât să devină un mediu de dezvoltare a omului pentru a deveni ÎNTREG în sensul real al cuvântului. Astfel am putea beneficia de o societate în care în loc de competiție funcționează cooperarea, unde trăiesc oameni fericiți și care cred în valorile de bază.
- Ce vă face fericită?
Bucuria altora mă face cea mai fericită.
***
În săptămânile următoare vom continua să vă prezentăm „Covasna femeilor care fac diferența”, adică o serie de 20 de interviuri cu tot atâtea femei din județ care și-au pus amprenta asupra comunității noastre. La final, voi, cititorii, veți putea vota, după ce veți afla povestea fiecăreia, care dintre cele 20 de femei v-a impresionat cel mai mult prin acțiunile și realizările sale.