Studiu: 75% dintre cetățenii României ar primi refugiați ucraineni dacă ar fi nevoie
Doi din trei cetățeni români sunt îngrijorați de posibilitatea ca războiul din Ucraina să se extindă și de utilizarea armelor nucleare, conform unui studiu publicat de agenția Leo Burnett. Totuși, 75% dintre ei sunt dispuși să primească refugiați ucraineni, dacă ar fi cazul. Totodată, dintre cetățenii a 17 țări membre NATO analizate, românii sunt cei mai îngrijorați de evoluția situației lor financiare.
O reprezentantă a echipei care a realizat studiul, Irina Savu spune că peste 70% dintre români consideră că Uniunea Europeană și NATO ar trebui să se implice mai mult în conflict, dar nu militar.
„Am constatat că românii sunt mai îngrijorați de repercursiunile conflictului asupra economiei și a nivelului de trai, decât de probabilitatea ca România să intre în război. În ceea ce privește măsurile luate până acum, numai 1 din 3 români consideră că sancțiunile economice au puterea să descurajeze continuarea războiului și peste 70% consideră necesară o implicare mai mare a NATO și UE, cu măsuri care nu țin, însă, de prezența cu forțe armate”, a spus aceasta, conform unui comunicat al agenției.
Mai mult de jumătate dintre români sunt îngrijorați că războiul se va extinde la nivel global
Chiar dacă 63% dintre cetățenii țării sunt îngrijorați de faptul că războiul dintre Rusia și Ucraina ar putea ajunge unul mondial, doar 43% se îngrijorează când se gândesc că România ar putea intra în conflict cu forțe armate.
„63% dintre români sunt îngrijorați de perspectiva ca războiul să escaladeze la nivel global sau să fie implicate arme nucleare. Cu toate acestea, numai jumătate dintre ei consideră acest scenariu o amenințare reală. De asemenea, în ceea ce privește posibila implicare a României în război folosind forțe armate, aproape unul din doi români (43%) consideră aceasta un motiv de îngrijorare. Cât despre efectele adiacente conflictului, românii sunt cei mai îngrijorați de impactul asupra finanțelor personale (73%)”, arată datele studiului.
Cum cred românii că ar trebui să se implice România, UE și NATO în conflict
Doar 26% dintre cei care au răspuns în cadrul studiului consideră că România ar trebui să se implice în război cu forțe armate.
„73% dintre români consideră că UE și NATO ar trebui să se implice mai mult în acest conflict. Însă, când vine vorba despre participare activă la război, cu trupe armate, doar unul din trei români cred că NATO ar trebui să trimită trupe în Ucraina, în timp ce 26% dintre respondenți consideră că România ar trebui să se implice cu forțe armate”.
S-au implicat până acum cetățenii României în sprijinirea refugiaților ucraineni?
31% dintre români, arată datele studiului, au donat pentru refugiații din țara vecină, iar alții, aproape 50%, au de gând să facă asta.
„31% dintre români declară că au donat deja pentru a ajuta refugiații, iar 49% intenționează să facă acest lucru în viitorul apropiat”.
„În plus, se observă un impact asupra imaginii brandurilor care s-au implicat în diverse acțiuni de strângere de fonduri și ajutorare a refugiaților. Astfel, 21% dintre români au declarat că preferă să cumpere produse de la astfel de branduri, iar 47% intenționează să se intereseze activ cu privire la acest aspect”, mai menționează cei de la Leo Burnett.
De unde se informează românii cu privire la război
Jumătate dintre respondenții acestui studiu au declarat că de când a început conflictul militar în Ucraina au început să urmărească programe televizate mai des decât o făceau înainte.
„Discuțiile cu rudele și prietenii reprezintă principala sursă de informare în rândul respondenților (63%), urmate de TV (59%) și rețelele de socializare (56%). Jumătate dintre respondenți au declarat că au început să se uite la TV mai des decât o făceau înainte de începerea conflictului ruso-ucrainean, pentru a urmări informațiile despre acesta” mai precizează autorii studiului.
Leo Burnett este una dintre cele mai apreciate și mai premiate agenții, ani la rând fiind lider de piață.
Sursa foto: Agenția Leo Burnett