AUTO 29 octombrie 2014

România este obligată să pună pe străzi prize pentru maşini electrice, până în 2020

de Covasna Media | 884 vizualizări

România, ca şi celelalte state membre ale Uniunii Europene, este obligată să instaleze, în oraşe, prize pentru alimentarea maşinilor electrice, în următorii şase ani.

„Statele membre se asigură, prin intermediul cadrelor lor naționale de politică, că un număr corespunzător de puncte de reîncărcare accesibile publicului este instalat până la 31 decembrie 2020, pentru a garanta că vehiculele electrice pot circula cel puțin în aglomerările urbane/suburbane și în alte zone dens populate, și, dacă este cazul, în cadrul unor rețele stabilite de statele membre”, se arată într-o directivă aprobată recent de Parlamentul European.

Potrivit Economica.net, textul legislativ nu impune României, şi nici vreunui alt stat membru, vreun număr de puncte publice de alimentar cu energie electrică. „Numărul acestor puncte de reîncărcare se stabilește prin luarea în considerare, printre altele, a numărului de vehicule electrice estimat a se înregistra până la sfârșitul anului 2020, prevăzut în cadrele lor naționale de politică, precum și a bunelor practici și a recomandărilor emise de Comisie. Se iau în considerare, acolo unde este cazul, necesitățile specifice legate de instalarea punctelor de reîncărcare accesibile publicului în stațiile de transport public”.

Cu toate acesta, s-a vorbit des­pre un necesar de 10.000 de puncte de alimentare, la nivelul anului 2020.

Cum instalarea acestor „prize” pentru maşini electrice poate fi un demers costisitor pentru orice investitor, guvernele pot oferi facili­tăţi. „Statele membre adoptă de asemenea, în cadrele lor naționale de politică, măsuri de încurajare și facilitare a instalării punctelor de reîncărcare neaccesibile publicului” scrie în directivă.

La finalul anului trecut, în România erau 50 de automobile electrice, şi doar două prize de alimentare, una în Bucureşti şi una în Braşov. Mai mulţi producători au şi în ofertele pentru România maşini electrice, iar cea mai ieftină pare a fi Renault Twizy, care costă 7.000 de euro. Mai găsiţi Mitsubishi iMiev, Smart forTwo sau Opel Ampera.

Distribuie articolul:  
|

AUTO

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.