AUTO 20 iunie 2022

Două stații de încărcare a mașinilor electrice, la Valea Mare

de Iulia Drăghici - Taraș | 1379 vizualizări

Autoritățile din Valea Mare au transmis că că vor să obțină, prin PNRR, finanțare de 50.000 de euro pentru înființarea a două stații de încărcare a mașinilor electrice, a câte două posturi fiecare. Primarul a informat printr-o postare pe Facebook că, deși investiția nu este neapărat o prioritate pentru comună, aleșii locali au decis să profite acum de această posibilitate de obținere a finanțării. 

Banii vor fi obținuți prin PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență), Componenta 10 – Fondul Local.

În această componentă fiecare comună a avut prealocată suma de 324.770 euro din care se puteau alege următoarele:

- Achiziție de autobuze/microbuze electrice;

- Reabilitare termică clădiri ale instituțiilor publice;

- Piste de bicicletă;

- Stații de reîncărcare vehicule electrice;

- Construirea de locuințe pentru tineri/locuințe de serviciu pentru specialiști din sănătate și învățământ;

- Elaborarea/actualizarea în format GIS a documentelor de amenajare a teritoriului și de planificare urbană.

Această componentă 10 s-a pliat mai mult pe zona urbană, pentru zona rurală nu prea am avut de ales multe și care să fie absolut necesare.

În primă fază ne-am gândit la Reabilitare termică clădiri ale instituțiilor publice, aici avem momentan trei clădiri cu acte, Primăria, Școala și Căminul Cultural. 

La restul clădirilor am făcut pași importanți pentru a le face acte, chiar și la sala de sport din curtea școlii, care este în litigiu de peste 10 ani.

La această reabilitare termică moderată, suma maximă care se deconta pe mp era de 440 euro. 

La școală, conform studiului de fezabilitate în lucru și a ceea ce voiam să modificăm, nu ne încadram în acești bani, rămâne să depunem pe altă sursă de finanțare, Căminul Cultural este renovat recent interior/exterior, a mai rămas Primăria, pe care am vrut să depunem. Aici a intervenit altă problemă, sunt eligibile doar clădirile construite anterior anului 2000, urmează și aici să găsim o altă sursă de finanțare.

Ulterior ne-am gândit la achiziționarea unui microbuz electric, chiar am avea nevoie, pentru școală și primărie. Elevii trebuie să ajungă la concursuri, competiții sportive, etc., ne e destul de greu să ne organizăm fără un microbuz. 

Aici am și luat Hotărâre în Consiliul Local pentru depunere, dar ulterior s-a schimbat și nu s-a mai putut depune decât de primăriile care au serviciu de transport public în comun. Și aici o să încercăm să achiziționăm prin altă modalitate.

De piste de biciclete chiar nu e cazul momentan, avem infrastructură de realizat (apă, canalizare, asfaltare), după putem să ne gândim si la piste.

Așadar, vă anunțăm că am reușit să depunem 2 stații de reîncărcare mașini electrice, a câte 2 posturi fiecare, finanțarea fiind de 50.000 euro”, se arată în postarea publicată joi pe profilul de Facebook al Primăriei Valea Mare, text semnat și asumat de primarul Bogdan Marin. 

Tot în spiritul comunicării și transparenței, edilul a transmis că speră ca în scurt timp să primească vești bune în legătură cu cele două proiecte de apă și canalizare depuse spre finanțare în cadrul programului „Anghel Saligny”. Pe lângă acestea, primarul a precizat că sunt în lucru și documente necesare a fi depuse la CNI (la începutul lunii iulie) pentru investiția „teren de sport multifuncțional”, dar că sunt în derulare și alte demersuri (Rabla, achiziția unui buldo-excavator, căutare de sursă de finanțare pentru modernizarea grădiniței). 

Distribuie articolul:  
|

AUTO

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.