AUTO 2 august 2023

Care sunt cea mai veche și cea mai nouă dintre mașinile casate prin programul „Dăm valoarea rablei tale” din Sfântu Gheorghe

de Daniela Luca | 1411 vizualizări

Odată cu lansarea primei ediţii a programului „Rabla local” al Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), s-a încheiat programul local din Sfântu Gheorghe „Dăm valoarea rablei tale”. Autoritățile din municipiu au prezentat o statistică a celor doi ani în care mașinile vechi au dispărut rând pe rând de pe străzile din oraș. Primarul a anunțat că cea mai veche maşină casată a fost fabricată în 1972, acum mai bine de jumătate de secol, iar cea mai nouă maşină casată a fost fabricată în 2010.

Din 2021 de când a fost implementat, în cadrul acestui program a fost aprobată casarea a 1.189 de mașini vechi și uzate, ceea ce înseamnă tot atâtea locuri de parcare eliberate, anunță autoritățile locale. Acestea au precizat că marți, la ora 9:00 dimineața, statistice indicau că la Sfântu Gheorghe sunt înmatriculate 22.481 de autoturisme.

„Începând de ieri am închis programul Rabla local al primăriei, pentru că începând de ieri a fost lansat programul național, program inițiat de domnul ministru Tánczos Barna, pe baza programului nostru din Sfântu Gheorghe. Aș dori să spun câteva cuvinte despre ce a însemnat acest program pentru municipiul Sfântu Gheorghe. L-am lansat în anul 2021. Au fost depuse 1.291 de cereri până săptămâna trecută, din care au fost acceptate 1.189 de cereri. Ca și cifre interesante: 12 mașini au fost fabricate în anii '70. Cea mai «bătrână» mașină a fost fabricată în 1972. Un număr de 52 de autoturisme au fost fabricate în anii '80, 409 autoturisme fabricate în anii '90 și 698 de autoturisme – în anii 2000. Cel mai «tânăr» autoturism dintre cele casate a fost fabricat în 2010”, a spus marți, în cadrul unei conferințe de presă, primarul Antal Árpád.

Acesta a punctat că dacă în programul local cererile puteau fi depuse oricând, în programul național termenul este 31 august, iar solicitările trebuie încărcate pe site-ul AFM-ului.

O altă diferență a noului program este că acesta nu acceptă să fie înscrise autoturisme care aparțin persoanelor juridice. Totodată, cerința este ca mașina să aibă o vechime mai mare sau egală cu 15 ani, în timp ce în programul local condiția era ca aceasta să fie mai veche de 10 ani.

„Sper că va funcționa la fel de bine și programul național și sper ca în următorii doi ani măcar 500 de autoturisme vor mai dispărea din Sfântu Gheorghe”, a mai precizat primarul.

Localități din județ înscrise în programul Rabla local

În cadrul programului naţional, Primăria Sfântu Gheorghe a solicitat finanțare nerambursabilă în valoare de 1.200.000 lei pentru 500 de autovehicule uzate. Restul de 300.000 de lei a fost deja alocat de Consiliul Local Sfântu Gheorghe, reprezentând cota parte de 20%. Pe lângă Sfântu Gheorghe, în județ sunt și alte nouă localități care s-au înscris în program.

La Întorsura Buzăului, Covasna și Târgu Secuiesc finanțarea oferită de Ministerul Mediului, în cadrul Rabla local este de câte 240.000 de lei, adică 100 de mașini uzate pentru fiecare oraș. La Baraolt, Sita Buzăului și Turia s-au aprobat câte 120.000 de lei, pentru câte 50 de mașini.

O finanțare de 72.000 de lei este acordată primăriei comunei Ghelința, pentru 30 de mașini, 60.000 de lei pentru comuna Reci (25 de mașini) și 4.800 de lei pentru Valea Mare (2 mașini).

Astfel, dacă vor fi epuizate toate fondurile disponibile, peste 1.000 de autovehicule uzate din județ vor fi scoase din circulație în perioada următoare.

Condițiile de eligibilitate pot fi găsite pe site-ul afm.ro.

Distribuie articolul:  
|

AUTO

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.