ACTUALITATE 16 noiembrie 2016

Ziua Naţională fără Tutun marcată la Sfântu Gheorghe şi Covasna prin concursuri adresate elevilor

de Iulia Drăghici - Taraș | 1147 vizualizări

Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Covasna a organizat în oraşele Sfântu Gheorghe şi Covasna două concursuri adresate tinerilor, sub tematica antifumatului. Acţiunile şi-au propus să marcheze Ziua Naţională fără Tutun, sărbătorită în fiecare an în a treia joi a lunii noiembrie, respectiv în 17 noiembrie a.c..

„1 minut fără tutun” la Sfântu Gheorghe

Concursul „1 minut fără tutun” i-a provocat pe elevii din clasele IX–XII din municipiul Sfântu Gheorghe să realizeze câte un clip de maxim un minut prin care să promoveze lupta împotriva fumatului.

„Elevii înscriși în concurs au realizat câte un spot antitutun cu durata de 1 minut. În urma jurizării concursului, au fost declarate câștigătoare două echipe de elevi din cadrul Colegiului Național „Mihai Viteazul”, respectiv o echipă condusă de elevul Andrei Măgureanu din clasa a X-a și o echipă condusă de eleva Ioana Sabrina Vatmanu, ambele echipe aflate sub coordonarea prof. Oana Păduraru. Spoturile realizate de elevi au fost unele originale, inedite, cu durata cuprinsă între 30-60 secunde, circumscrise temei și au conținut informaţii pozitive cu valoare educativă”, arată un comunicat de presă.

Câştigătorii au fost premiaţi marţi, 16 noiembrie, de Direcţia pentru Sănătate Publică Covasna cu tablete şi căşti.

Concursul a fost realizat în parteneriat cu Direcţia de Sănătate Publică Covasna – Compartimentul de Promovare a Sănătăţii, Asociaţia Uniunea Artiştilor din Transilvania – Apărarea Interesului Social, Inspectoratul Şcolar al Judeţului Covasna.

Concurs de bannere la Covasna

115 elevi de la Şcoala Gimnazială „Avram Iancu” şi de la Liceului „Kőrösi Csoma Sándor” au realizat 27 de bannere în cadrul concursului „Oraşul Covasna respiră aer curat”, desfăşurat în perioada octombrie–noiembrie, în parteneriat cu Primăria oraşului.

Obiectivele concursului au fost „dezvoltarea unor atitudini şi practici la nivelul întregii populaţii aflată într-o formă de învăţământ, prin intermediul programelor şcolare şi de petrecere a timpului liber, în scopul adoptării unui stil de viaţă sănătos, fără tutun, alcool şi droguri, creşterea influenţei factorilor de protecţie pentru evitarea sau cel puţin întârzierea debutului consumului de alcool, tutun şi droguri şi sensibilizarea şi educarea populaţiei şcolare în scopul evitării consumului experimental/recreaţional de droguri şi trecerii de la acesta la cel regulat”, arată CPECA Covasna.

Festivitatea de premiere va avea loc în 17 noiembrie, de la ora 13, la Casa de Cultură Covasna. La categoria liceu, locul I a fost ocupat de Denisa Andreea Codreanu, Mălina Catza, Lenuţa Ionela Roman, Florentina Olga Şelaru, sub coordonarea prof. Mihaela Bajkuj, din cadrul Liceului Kőrösi Csoma Sándor, locul II a fost obţinut de elevii Marai Boglárka, Bende Helga, Vancsa Zsófia, Sinka Kristina, Réthi Izabella, sub coordonarea prof. Para Anna, din cadrul Liceului Kőrösi Csoma Sandor, iar locul III l-au ocupat Delia Rusan, Debora Burnichi şi Cristian Papuc.

La categoria gimnaziu, câştigătorii sunt: Georgiana Trifu, tutunBriana Şulea, Sabina Urzică, Ingrid Finta, Maria Bîrlă, sub coordonarea prof. Dana Pătru, din cadrul Şcolii Gimnaziale „Avram Iancu” (locul I), Bende Timea, Bartos Kinga, Szekeres Szídónia, sub coordonarea prof. Szabó Andrea, din cadrul Liceului „Kőrösi Csoma Sandor” (locul II) şi Bede Anita, Mátéffy Ottilia, Gecse Zsombor Attila, Kelemen Dániel, sub coordonarea prof. Molnár Juliánna, din cadrul Liceului „Kőrösi Csoma Sandor” (locul III).

Consumul de tutun ucide anual 6 milioane de oameni 

Aceste acţiuni, organizate de Agenţia Naţională Antidrog (ANA) şi coordonate de centrele teritoriale de prevenire, evaluare şi consiliere antidrog cu ocazia Zilei Naţionale fără Tutun, sunt folosite ca prilej pentru a derula activităţi de informare, sensibilizare şi conştientizare în mediul şcolar, familial şi în comunitate, cu privire la riscurile consumului de tutun şi de formare de abilităţi de viaţă sănătoasă.

Potrivit studiilor realizate de organisme ale Uniunii Europene, „la nivel global, consumul de tutun ucide anual aproape 6 milioane de oameni, din care 600 de mii sunt nefumători, expuşi fumatului pasiv. Estimarea este că, până în 2030, consumul de tutun va determina direct sau indirect mai mult de 8 milioane de decese în fiecare an, iar mai mult de 80% dintre acestea vor fi înregistrate în ţările slab dezvoltate”, arată un comunicat de presă, care mai precizează că în România numărul de fumători ajunge la 27%.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.