ACTUALITATE 8 octombrie 2015

Ziua meşteşugurilor tradiţionale, sâmbătă, la Sfântu Gheorghe

de Agerpres | 712 vizualizări

MAPPA borito SZNM ROMAN

Centrul de Cultură al judeţului Covasna va organiza, la sfârşitul acestei săptămâni, „Ziua meşteşugurilor tradiţionale”, în cadrul unui proiect mai amplu ce are ca scop conservarea şi revitalizarea patrimoniului cultural şi natural din regiune.

Conducerea Centrului a precizat că evenimentul, programat sâmbătă, la Sfântu Gheorghe, va facilita întâlnirea directă a publicului cu diverşi meşteri populari, care îşi vor prezenta produsele, dar şi modul de confecţionare, printre aceştia numărându-se un creator de costume populare tradiţionale din localitatea Filia, un cizmar şi un sculptor în lemn din municipiul Sfântu Gheorghe, un blănar din Ţufalău, un împletitor de coşuri din Belin, un pălărier din Chiuruş, un rotar din Zăbala, un ceramist din Valea Crişului, un producător de turtă dulce şi unul de cahle din Târgu Secuiesc, un şelar din Sâncrai şi un dogar din localitatea Harale.

În cadrul unei expoziţii, vor fi prezentate unelte meşteşugăreşti, precum şi rezultatele muncii de cercetare şi documentare din cadrul acestui proiect. Totodată, vor avea loc proiecţii de filme realizate în judeţul Covasna de etnograful Kinda István şi operatorul Simon József, având ca temă păstoritul, apicultura şi prepararea turtei dulci. Pe parcursul zilei, vor fi organizate cursuri de dansuri populare şi activităţi de creaţie pentru copii, ce au legătură cu meşteşugurile tradiţionale.

Directorul Centrului de Cultură, Imreh Márton István, a declarat că în judeţul Covasna se mai păstrează 36 de meşteşuguri tradiţionale practicate de peste 250 de meşteri populari.

„Obiectivul proiectului este păstrarea identităţii culturale a comunităţilor etnice din ţinutul secuiesc şi dezvoltarea comunitară prin revitalizarea şi promovarea meşteşugurilor tradiţionale din secuime”, a declarat Imreh Márton.

Dr. Kinda István, muzeograf la Muzeul Naţional Secuiesc din Sfântu Gheorghe, a menţionat că proiectul are o componentă multiculturală, întrucât va cuprinde meşteşuguri specifice românilor, maghiarilor şi romilor care trăiesc în judeţ.

Potrivit acestuia, proiectul, în ansamblu, prevede realizarea unei baze de date digitale cu informaţii referitoare la meşteşugurile tradiţionale şi meşterii populari din zonă, realizarea a zece filme documentare, a unei strategii de marketing pentru atragerea turiştilor şi valorificarea produselor meşteşugăreşti, precum şi a unui muzeu virtual, care va prezenta obiecte folosite sau realizate în ateliere meşteşugăreşti astăzi părăsite, fie pentru că meşterii nu mai trăiesc, fie pentru că sunt prea bătrâni să mai lucreze.

Informaţiile privitoare la proiect, baza de date a meşteşugurilor, galeria de filme, harta interactivă vor fi postate pe două site-uri până pe data de 24 aprilie 2016. Proiectul are o valoare de 301.792 lei şi este finanţat din Fondul pentru proiecte al statelor Islanda, Liechtenstein şi Norvegia.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.