ACTUALITATE 23 septembrie 2019

Ziua în care se declară „război” ambroziei

de Iulia Drăghici - Taraș | 1125 vizualizări

Județul Covasna se implică în mișcarea civică pentru combaterea plantei invazive

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Covasna va coordona o acțiune care își propune să extermine ambrozia, planta care provoacă alergii. Campania se derulează în 28 septembrie, între orele 10:00 și 15:00. 

APM Covasna solicită în acest sens sprijinul UAT-urilor de pe raza judeţului Covasna, administratorilor drumurilor judeţene, precum și structurilor judeţene ale CNAIR şi CFR să se implice în desfăşurarea următoarelor acțiuni:  cosirea ambroziei pe domeniile publice şi de-a lungul infrastructurii de transport, mobilizarea comunităţilor pentru desfăşurarea de acţiuni de cosire pe domeniile private (în curţi şi grădini), dar și să identifice puncte de predare cu posibilitatea de cântărire a materialului vegetal, colectat în saci. 

Ca urmare a răspândirii exagerate, atât la nivel judeţean, cât şi la nivel naţional a ambroziei, precum şi a numeroaselor sesizări din partea cetăţenilor care fac alergie la această plantă, lucru confirmat şi de medicii alergologi prin numărul crescut de pacienţi cu simptome de alergie la această plantă, conducerea Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, a propus ziua de 28 septembrie a.c., să fie declarată o zi a mişcării civice pentru mediu şi sănătate cu implicare naţională, când într-o singură zi, prin efort comun, curăţăm ţara de AMBROZIE.

Această campanie derulată la nivel naţional, are drept scop prevenirea unui ,,dezastru” pentru mediu şi sănătatea populaţiei, prin răspândirea polenului până la sfârşitul lunii octombrie, cât şi reducerea rezervei de seminţe pentru următorii ani”, transmite, printr-un comunicat de presă, APM Covasna. 

Ambrozia este una dintre cele mai invazive plante existente pe teritoriul României, fiind extrem de adaptabilă la condiţiile pedoclimatice, informează Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, precizând totodată că planta este răspândită în aproape toate zonele (cu excepția zonei dealurilor înalte și a zonei montane), preferând solurile nisipoase, mai puțin fertile, ușor alcaline.

Buruiana este periculoasă pentru că produce mari cantități de polen, „iar acesta conține multiple fragmente extrem de alergizante. Este suficientă o concentrație de polen în aer de sub 30 grăunciori de polen/m3 pentru a induce o reacție alergică. Persoanele foarte sensibile pot fi afectate chiar de 1-2 grăuncioare polen/m3. În mod uzual, alergiile la polen sunt cauzate de expunerea la polenul de ambrozia pe parcursul mai multor ani (3-4 ani), astfel că simptomele de rinită alergică apar la copii cu vârsta de cel puțin 4-5 ani. Sunt cazuri când, vârsta de apariție a simptomelor a coborât sub 1 an, existând chiar și copii de 6 luni care prezintă rinită alergică indusă de polenul de ambrozia. Se evidențiază astfel gravitatea extremă generată de alergia la ambrozia, care afectează sănătatea unei largi categorii populaționale, care include și copii cu vârsta de sub 1 an”, informează specialiști din MADR. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.