Ziua Culturii Naționale: sărbătoare pe tărâmul literaturii, artelor plastice și al muzicii
Centrul de Cultură Arcuș – în parteneriat cu Centrul de Cultură al Județului Covasna, Consiliul Județean Covasna, și cu sprijinul Ministerului Culturii – vă invită duminică, 15 ianuarie, de la ora 16, să sărbătorim Ziua Culturii Naționale pe terenul literaturii, artelor plastice și al muzicii!
Programul va începe la ora 16.00, cu lansarea a două volume: Albumul Romulus Cioflec – o viață în imagini și piesa Răspîntia.
Istoria fotografiei consemnează nenumărate încercări de a defini această artă, dar, dincolo de spectaculoasa sa evoluție în tehnica de realizare, fotografia a rămas în esență ceea ce a fost și la naștere, cu 177 de ani în urmă: arta de a înregistra o imagine, doar una. Când imaginea este legată de viața și opera unei personalități, fotografia devine un prețios document, care reface și completează portretul unui om, cu nesfârșitele sale nuanțe, imposibil de epuizat. Pe urmele unor astfel de prețioase documente a pornit și Luminița Cornea, pe care profesorul Nicolae Scurtu o recunoaște drept „una dintre cele mai instruite și, totodată, excelente cercetătoare ale itinerariului biografic și creator al lui Romulus Cioflec”. Documentele din Colecția Muzeului Național al Carpaților Răsăriteni din Sfântu Gheorghe și cele recuperate, prin donație, din Colecția familiei Cioflec, mai ales fotografii, sunt valorificate de Luminița Cornea în Albumul „Romulus Cioflec – o viață în imagini”, publicat de Editura Centrului de Cultură al Județului Covasna. Aceeași Editură a publicat și volumul „Răspîntia”, o inedită piesă de teatru, prin care Luminița Cornea încearcă să completeze portretul de dramaturg al lui Romulus Cioflec.
Cercetătorii care merg pe urmele scriitorului și profesorului Romulus Cioflec (1882 - 1955) descoperă în documentele vremii portretul unui autentic intelectual, profund implicat în viața culturală românească. Acesta este și portretul pe care cititorii sunt invitați a-l redescoperi în Albumul „Romulus Cioflec – o viață în imagini”!
Ora 16.30: vizionarea Expoziției pictorului Valter Paraschivescu
Valter Paraschivescu este departe de a fi un nume necunoscut pentru iubitorii artelor plastice din România, și nu numai. Absolvent al Academiei de Artă Nicolae Grigorescu din București, în 1983, artistul este la cea de-a 34-a expoziție personală. Lucrările pe care artistul a decis să le reunească în Expoziția vernisată cu ocazia Zilei Culturii Naționale reprezintă o sinteză a activității sale din ultimii 20 de ani și sunt mărturii ale unei priviri profunde, dar și ludic-ironică, asupra propriului univers interior. Animat de o vie și nestăpânită curiozitate, artistul îndeamnă spectatorul să-l urmeze și să-i descopere viziunea, în compoziții aflate la frontiera figurativului cu nonfigurativul, într-un spațiu care impune regulile unei subtile geometrii, în contextul unei extrem de personale game cromatice. (după Arthur Teodorescu)
Ora 17: Președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor, va decerna Premiul Háromszék Pentru Cultură, laureatul pe 2017 urmând a fi descoperit la Sărbătoarea Culturii Naționale de la Centrul de Cultură Arcuș.
Ora 17.30: Recital de pian susținut de Corina Răducanu și Eugen Dumitrescu
În program: George Enescu – Rapsodia Română, op. 11 nr. 2 (aranjament Marius Sireteanu); Constantin Silvestri – Jocuri populare din Transilvania op.4; Béla Bartók – Dansuri românești op. 56; lucrări de Alexandru Pașcanu, Liviu Dandara, Nicolae Brânduș, Felicia Donceanu, Sabin Pautza și, în final, George Enescu – Rapsodia Română, op. 11. nr. 1 (aranjament Marius Sireteanu).