Ziua Astronomiei recuperată: Observarea unei comete și a planetelor, la Observatorul Vega
Ziua Astronomiei va fi sărbătorită vineri seara, 18 octombrie, la Observatorul Vega (Benedek Mező), între orele 18:00-23:00. Principalul obiectiv va fi urmărirea cometei C/2023 A3, între orele 19:10 și 20:20. Aceasta poate fi văzută cu ochiul liber. De asemenea, după cum ne-au obișnuit, la astfel de evenimente, reprezentanții observatorului vor pregăti mai multe telescoape pentru a putea privi Luna, Saturn și Jupiter.
Pe 12 octombrie a.c. a fost sărbătorită Ziua Astronomiei, dar la Sfântu Gheorghe nu s-a mai ținut din cauza vremii nefavorabile. Pentru că în această perioadă are loc un fenomen astronomic, reprezentanții Observatorului Vega s-au hotărât să celebreze această zi vineri.
„Ziua Astronomiei, care a fost amânată, o vom recupera prin observarea unei comete, vineri seara, începând cu ora 18:00, de pe Câmpul Benedek. Între aproximativ 19:10 și 20:20 vom urmări cometa C/2023 A3, iar apoi vom privi împreună Saturn, Jupiter și Luna, admirând aceste corpuri cerești și discutând despre univers. Evenimentul este planificat să se încheie în jurul orei 23:00. Veniți și bucurați-vă împreună cu noi de frumusețea spațiului!”, transmit organizatorii pe pagina de Facebook a evenimentului.
Ziua Astronomiei se celebrează de două ori pe an. De ce? Răspunsul l-am aflat dintr-un comunicat de presă transmis de Observatorul Astronomic „Victor Anestin”, din Bacău.
„Pe 12 octombrie 2024 astronomii de pe tot globul sărbătoresc Ziua Astronomiei, aceasta fiind o zi de promovare a astronomiei către publicul larg, în care toate observatoarele astronomice, planetariile și asociațiile astronomice din lumea întreagă organizează activități pe teme de astronomie.
Acest eveniment a început să fie sărbătorit începând cu anul 1973, într-o sâmbătă din perioada 15 aprilie – 15 mai, când Luna este în preajma fazei de Primul Pătrar, prin acest eveniment dorindu-se să se faciliteze interacțiunea dintre astronomii amatori și profesioniști și publicul larg. Datorită succesului înregistrat de acest eveniment, începând cu anul 2007 a devenit o regulă, ca Ziua Astronomiei să se serbeze și toamna, într-o sâmbătă din perioada 15 septembrie - 15 octombrie, în care Luna este în preajma fazei de Primul Pătrar.”
Pentru ca această experiență să fie una plăcută pentru toată lumea, reprezentantul Observatorului Vega, astronom amator, vicepreședinte al Asociaţiei Maghiare Astronomice din Transilvania (AMAT-EMCSE-HAAT), Csere Mihály, a făcut următoarele precizări:
- Să veniți cu haine cât mai groase, și încălțăminte călduroasă pentru că noaptea, temperatura va fi cu „minus”;
- Pentru a vă încălzi ar fi indicat să vă aduceți un termos cu ceai;
- Nu aveți voie să folosiți telefoanele mobile și nici o sursă de lumină.
Anul acesta, Ziua Astronomiei din primăvară a avut loc pe data de 18 mai, și a avut loc în orașul Sfântu Gheorghe la Liceul „Mikes Kelemen”. Participanții au putut urmări prezentările și testa un telescop nou, inteligent Seestar.
De asemenea, reamintim faptul că cel mai recent eveniment ținut pe câmpul Benedek Mező, la Observatorul Vega, a fost pe 11 august. Atunci au putut fi observate Perseidele, numite și stelele căzătoare.