ACTUALITATE 10 august 2024

Perseidele - Noaptea stelelor căzătoare - unde le poți vedea

de Covasna Media | 956 vizualizări

Cel mai așteptat eveniment astronomic al anului, Perseidele, va putea fi urmărit la Observatorul Vega (Benedek Mező), duminică, 11 august între orele 21:30- 3:00. Reprezentanții observatorului vor pregăti două telescoape, unul cu focus pe Lună, iar celălalt pe planeta Saturn.

Ce sunt Perseidele

Potrivit site-ului Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”,  „Perseidele reprezintă unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi într-un an și sunt denumite după constelația din care par că vin. Dâra luminoasă de pe cer este lăsată de o particulă sub 1 mm diametru care aprinde aerul, când intră în atmosfera Pământului. Pentru o fracțiune de secundă, vedem acest fenomen, numit de astronomi meteor. Particula de praf cosmic care arde în atmosferă se numește meteoroid, iar pietroiul care uneori cade pe Pământ se numește meteorit.” 

Câți meteori putem vedea

Pentru Perseide, perioada de activitate este între 17 iulie și 26 august, iar cei mai mulți se pot vedea în perioada 11-13 august.

În popor se spune că atunci când vezi o stea căzătoare dacă îți pui o dorință aceasta se va îndeplini. Acum aveți șansa să vă puneți maximum 100 de dorințe pe oră,  pentru că atâția meteori se pot vedea în acea noapte, în intervalul 01:00-03:00. 

Recomandări pentru o vizionare memorabilă

Pentru ca această experiență să fie una plăcută pentru toată lumea, reprezentantul Observatorului Vega, astronom amator, vicepreședinte al Asociaţiei Maghiare Astronomice din Transilvania (AMAT-EMCSE-HAAT), Csere Mihály, a făcut următoarele precizări:

  • Privitul meteoriților se face din poziția culcat, așa că trebuie să vă aduceți o pătură/ sac de dormit/ șezlong;

  • Haine groase, pentru că noaptea este frig;

  • Mâncare și băutură;

  • Pentru că ochii au nevoie de 45 minute ca să se obișnuiască cu întunericul, și pentru a putea sesiza meteorii, nu aveți voie să folosiți telefoanele mobile, și nici o sursă de lumină.

Pentru mai multe informații puteți să accesați pagina evenimentului.

Încă din 2014, în perioada 11-13 august, la Observatorul Vega are loc acest eveniment. Anul acesta ar fi a X-a ediție, dar au fost ani în care, din cauza vremii nefavorabile, a poziției lunii sau din a pandemiei nu s-au organizat.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.