ACTUALITATE 14 mai 2024

Ziua Astronomiei, sâmbătă, la Liceul „Mikes Kelemen”

de Daniela Luca | 1007 vizualizări

Pasionații de corpuri cerești și curioșii din Sfântu Gheorghe sunt invitați să participe, sâmbătă, la un eveniment în care vor fi conduși printr-o călătorie fascinantă în universul cosmic. Pe lângă observațiile solare și astronomice, organizatorii au pregătit, în cadrul Zilei Astronomiei, o prelegere susținută de vicepreședintele Asociației Maghiare Astronomice din Transilvania, dr. Munzlinger Attila. Cei prezenți vor putea folosi și un telescop inteligent, Seestar.

„Deja de 10 ani organizăm în mod regulat Ziua Astronomiei, iar pentru a zecea oară, vremea nu contează pentru că avem pregătite prezentări pentru voi”, transmit organizatorii din cadrul Observatorului Vega, pe pagina de Facebook a evenimentului.

Observațiile solare și discuțiile despre astronomie vor începe la ora 16:00.

De la ora 18:00, dr. Munzlinger Attila, vicepreședintele Asociației Maghiara Astronomice din Transilvania (EMCSE), va ține o prelegere, în sala de festivități, intitulată „Stelele din sud - eclipsa de soare la capătul lumii”, unde va povesti despre experiențele sale privind cerul de la emisfera sudică și despre eclipsa de soare, cu ilustrații și cu fotografii.

„Dacă vreți să aflați mai multe despre cerul emisferei sudice, despre eclipsa de soare, atunci acesta este locul potrivit, pentru că veți vedea ceva ce puțini din țara noastră au văzut”, mai spun organizatorii.

De la ora 20:00 se va da startul observațiilor astronomice. Cei prezenți vor putea examina Luna prin telescop, iar la eveniment va fi și un Seestar, care va fi folosit pentru prima dată la o prezentare în Sfântu Gheorghe.

„Seestar este un telescop nou care are încorporată o cameră și poate fi folosit numai pentru observații prin fotografiere cu ajutorul unei tablete sau calculator. Este destul de ușor de utilizat, se auto sincronizează cu locația unde ești și găsește obiectele astronomice foarte ușor. Poți urmări obiectul pe parcursul a mai multor minute, timp în care acesta devine din ce în ce mai clar”, ne-a explicat organizatorul Csere Mihály.

Cei care vor să se conecteze cu misterul și frumusețea universului sunt așteptați, așadar, sâmbătă, la Liceul „Mikes Kelemen” din Sfântu Gheorghe. 

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.