ACTUALITATE 26 iunie 2018

Zilele Drapelului Național și Iei, sărbătorite în stațiunea Covasna

de Geanina Lupșa | 819 vizualizări

Un tricolor de 100 de metri a îmbrățișat Valea Zânelor

Sute de localnici și turiști au sărbătorit duminică, în stațiunea Covasna, la Valea Zânelor, Ziua Internațională a Iei și Ziua Drapelului Național. Evenimentul a debutat cu tricolorul de 100 de metri care a învăluit Valea Zânelor. Același drapel va îmbrățișa o parte a municipiului Sfântu Gheorghe, în data de 26 iunie, în zona „Monumentului Ostașului Român”, când vor avea loc manifestările organizate de Prefectură, cu ocazia Zilei Drapelului Național.

Numărul mare de participanți la evenimentul ce a avut loc duminică la Valea Zânelor a depășit cu mult așteptările organizatorilor. Programul a debutat cu momentul dedicat celebrării Zilei Drapelului Național, Valea Zânelor fiind învăluită de un tricolor de 100 de metri.

Drapelul de 100 de metri va învălui o parte a municipiului Sfântu Gheorghe

Același drapel va îmbrățișa o parte a orașului Sfântu Gheorghe, în data de 26 iunie, când se vor desfășura manifestările organizate de Prefectură, cu prilejul Zilei Drapelului Național.

„A fost o atmosferă extraordinară, numărul participanților a depășit orice așteptări ale organizatorilor.  A fost frumos, am început cu momentul sărbătoririi Zilei Drapelului, am întins în Valea Zânelor un drapel de 100 de metri, venit la Covasna direct de la Țiganca din Republica Moldova, de la cimitirul eroilor de la Țiganca. Participanții  evenimentului nostru au ținut de acel drapel, cu gândul la sutele de mii de eroi ai Neamului, care au murit pentru idealul României Mari și pentru cele trei culori. De aici, drapelul va merge la Sfântu Gheorghe pentru mâine, la Ziua Drapelului Național, când de la ora 14:00 se vor desfășura manifestările organizate de Prefectură”, a declarat pentru Observatorul de Covasna, organizatorul evenimentului, Florentina Teacă.

Brățări tricolore și steaguri pentru cei prezenți

Cei care au luat parte la eveniment au primit din partea organizatorilor steaguri, baloane și brățări tricolore.

„Au fost împărțite participanților stegulețe, baloane tricolore, tricouri. Cu ajutorul cercetașilor covăsneni, am umflat baloanele acelea tricolore, le-am legat câte trei, roșu, galben și albastru. Fiecare participant a primit o brățară tricoloră legată la mână”, ne-a mai precizat Florentina Teacă.

Lângă scenă a fost amplasată o hartă, iar toți cei prezenți au fost rugați să marcheze pe aceasta locul din care vin. Organizatorii au fost plăcut surprinși să observe că oameni din toate colțurile țării au luat parte la evenimentul din Valea Zânelor.

„La sfârșit m-am uitat pe hartă, efectiv au fost oameni din toate colțurile țării, de la Sighetu Marmației, Galați, Tulcea, Constanța, Timișoara, Iași, Vaslui”, a mai menționat aceasta.

Programul artistic a debutat cu versurile rostite de doi preșcolari. Pe aceeași scenă au urcat artiștii locali care au susținut concerte de muzică populară, dansuri populare (Ana Maria Sandulea, Alexandru Baciu, Alina Oană, Tripletele Oprea, corul Voievozii Munților, Mugurașii, Românașii,  Ansamblul Florile Zagonului și Junii Covasnei). Tot în cadrul evenimentului de duminică, au fost expuse fotografii înfățișând locuitorii din Voinești ai secolului trecut îmbrăcați în portul popular românesc.

„Programul artistic a fost extraordinar, am început cu doi copii de grădiniță, care au spus câteva versuri, dar au fost atât de frumoși. Chiar am zis că sărbătorim Centenarul Marii Uniri, dar eu uitându-mă la copiii respectivi, am văzut următoarea sută de ani. A  fost extraordinar”, a mai adăugat organizatorul evenimentului.

Cel mai tânăr, dar și cel mai vârstnic purtător de ie au fost premiați

Cu ocazia sărbătoririi Zilei Universale a Iei, în cadrul evenimentului au fost premiați cel mai tânăr purtător de iei, un copilaș de doar 5 luni, dar și cel mai vârstnic, o femeie în vârstă de 88 de ani.

„Am dat o diplomă celui mai tânăr purtător de ie din Valea Zânelor, a fost un copil de 5 luni și celui mai vârstnic purtător de ie, a fost o doamnă născută în anul 1930”, ne-a mai comunicat Florentina Teacă.

Pe lângă spectacol, organizatorii au amenajat și un mic târg cu obiecte și produse tradiționale.

Ziua Universală a Iei a fost organizată de Asociația GRIT în parteneriat cu SCT Turism Covasna, cu sprijinul Casei Orășenești de Cultură Covasna. Ziua Drapelului Național s-a desfășurat prin proiectul „Culorile ce ne reprezintă”al Asociației GRIT, realizat cu sprijinul financiar al Orașului Covasna. Florentina Teacă, membru al asociației GRIT, mulțumește tuturor participanților și celor care s-au implicat în acest eveniment.

Facebook/ Florentina Teacă, Asociația GRIT

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.