ACTUALITATE 9 august 2018

Zeci de stâne și gospodării covăsnene, prăduite de animalele sălbatice

de Iulia Drăghici - Taraș | 2241 vizualizări

Sute de animale domestice și zeci de hectare de culturi agricole au căzut pradă urșilor, lupilor sau porcilor mistreți

Urșii, lupii și porcii mistreți continuă și anul acesta să producă distrugeri și pagube în gospodăriile covăsnenilor, arată o analiză a Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Covasna. Numărul de cazuri înregistrate în perioada 1 ianuarie – 7 august a.c. este destul de similar cu cel de anul trecut în cazul urșilor și lupilor, însă la mistreți s-a observat o scădere importantă, nu pentru că s-ar fi diminuat problemele, ci pentru că nefiind despăgubiți, oamenii nu au mai depus sesizări, potrivit APM Covasna.

„Județul nostru a avut de suferit și are în continuare din cauza pagubelor produse atât de speciile protejate, urs, lup, cât și de speciile neprotejate, adică mistreț”, a declarat marți, într-o conferință de presă, directorul APM Covasna, Gheorghe Neagu.

În cazul urșilor, Agenția pentru Protecția Mediului Covasna a primit sesizări în 104 cazuri, însumând 304 ovine în 60 de cazuri, 16 stupi în 3 cazuri și 27 de bovine în 25 de cazuri, 68 de caprine în 7 cazuri, 4 porcine în 3 cazuri, 3 cabaline în 3 cazuri și 74 de găini omorâte în 6 cazuri.

Nici culturile nu au scăpat de atenția urșilor, astfel că s-au înregistrat pagube în 4 cazuri sesizate autorităților. Bilanțul arată distrugerea a 6,5 hectare de sfeclă de zahăr și 0,35 de hectare de grâu.

„La culturile agricole n-a intrat în calcul porumbul. Acum este în stare vegetativă până când va fi recoltat”, a spus Gheorghe Neagu.

În evidențele APM Covasna, anul trecut, pentru aceeași perioadă erau înregistrate 105 cazuri de pagube provocate de urși.

Potrivit unui recensământ recent al urșilor, numărul acestora se ridică la aproximativ 1.480 de exemplare, în condițiile în care în anii trecuți se discuta de aproximativ 1.380.

„Avem excedent. Din fericire pentru noi și pentru comunitățile noastre, la noi anul acesta nu am avut atacuri la om, dar am avut atacuri la stână, la cirezi de vaci, de oi, de capre și la culturi”, a spus Gheorghe Neagu, care a transmis și o serie de recomandări pentru cetățeni: „Rugăm cetățenii să nu dea de mâncare urșilor. În momentul în care merg în drumeții în pădure, intrarea în pădure să fie zgomotoasă și să meargă în grupuri compacte. Noi am răspuns tuturor solicitărilor și am îndrumat atât gestionarii fondurilor de vânătoare, cât și primăriile să informeze cetățenii despre posibile atacuri ale ursului, mai ales ale ursoaicelor când sunt cu pui”, a subliniat directorul APM Covasna.

Și lupii au produs stricăciuni în gospodăriile covăsnenilor, în 7 cazuri: 22 de ovine în 6 cazuri și 2 caprine într-un alt caz.

Doar 14 cazuri la mistreți

Și mistreții au făcut probleme, însă pagubele provocate de aceste animale sălbatice nu sunt decontate de stat, astfel că oamenii au renunțat la birocrație și la a mai anunța autoritățile. Astfel, de la 1 ianuarie până în 7 august, în bilanțul APM Covasna sunt înregistrate 14 cazuri: 1,31 hectare la grâu în două cazuri, 0,65 de hectare de sfeclă de zahăr în 2 cazuri și 0,85 de hectare de cartofi în 6 cazuri, 4,16 hectare de mazăre în 4 cazuri.  

„Față de alți ani, la specia mistreț observăm o scădere. Aceste pagube înregistrate la ora actuală sunt cele înregistrate la primăriile de comune și transmise către noi spre a merge să întocmim procese verbale. Dacă oamenii nu au depus hârtii, noi nu avem de unde să știm, dar din informațiile pe care le avem mai sunt și alte pagube pentru că cetățenii au mai renunțat să pună hârtii pentru că pagubele produse de  mistreți nu au fost despăgubite”, a explicat directorul APM Covasna.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.