Zeci de pești morți pe râul Buzău
Zeci de păstrăvi morţi au fost găsiţi zilele acestea în apele râului Buzău, în zona Întorsurii Buzăului şi în împrejurimi. Aceştia au fost fie aduşi de valuri pe malurile râului, fie descoperiţi de pescari. Martorii susțin că apa tulburată de ploile din ultimele nopți ascunde alte sute de pești în aceeași stare. Autorităţile spun că sunt şanse mici să se descopere cauza morţii peştilor, pentru că sesizarea a fost făcută prea târziu.
„Este foarte greu de spus sigur ce s-a întâmplat. Pentru moment am preluat probe şi le-am dat unui responsabil DSV pentru analize. Nici noi nu ştim prea multe: ori a fost un braconaj prin curentare, ori din cauza ploii, ori din cauza lipsei oxigenului în apă, ori deversare de deşeuri toxice, ori deversare de la păstrăvării. Acestea sunt presupunerile noastre. Aşteptăm analizele, poate observă cei de la DSV ceva. Sunt slabe şanse să aflăm ce s-a întâmplat, pentru că s-a anunţat târziu şi în zonă nimeni nu zice absolut nimic. Oamenii trebuie să ştie: când e o problemă să sune pe moment fie la 112, să anunţe Poliţia sau chiar pe noi. Cel mai bine era dacă ne anunţau ieri, că aşa puteam să vedem dacă vin din judeţul Braşov sau sunt doar aici şi puteam să prelevăm mai multe probe”, ne-a declarat directorul Gărzii de Mediu Covasna, Lucian Cândea, care a fost joi la faţa locului.
Viceprimarul oraşului Întorsura Buzăului, Ştefan Platon, care a fost să cerceteze alături de reprezentanţii Gărzii de Mediu şi ai Poliţiei, a spus: „Într-adevăr, poate că ieri erau mai mulţi peşti, dar eu azi am văzut doar doi. Un cetăţean a venit la noi şi ne-a spus că nu sunt peşti de-ai noştri, de pe apă. Aşa credem şi noi şi acest lucru se poate verifica. Pot să presupun că au fost aruncaţi de undeva. Acelaşi om ne-a spus că e posibil să fi fost aduşi într-un cub unde nu au avut oxigen şi au murit, iar omul care i-a adus i-a aruncat în apă, ca să nu îi arunce altundeva. Ideea este că nu sunt indigeni”, a transmis viceprimarul, care a spus, de asemenea, că populaţia nu trebuie să se alarmeze.
Peştele mort ar putea proveni din păstrăvării
Pescarii spun că peştele mort ar fi fost aruncat în apă de proprietarii de păstrăvării, care locuiesc lângă râul Buzău.
Gheorghe Scoarţă din Întorsura Buzăului, proprietar de păstrăvărie, spune că cel mai des păstrăvii din captivitate mor din cauza lipsei de oxigen. „Dacă nu se schimbă apa de circa şapte ori pe zi, balta rămâne fără oxigen. Mai mult, păstrăvăria trebuie să fie pusă la umbră, acoperită cu o plasă verde specială, să nu bată soarele direct pe apă. În general, eu am observat că mor mai repede cei care au până la 50 de grame. Puieţii au nevoie de mult oxigen”.
Întrebat care este părerea lui despre practica de a arunca peştele mort în apa râului, Gheorghe Scoarţă ne-a spus că nu i se pare corect. „Nu ştiu cine ar fi putut să facă aşa ceva”, a precizat acesta, care a mai spus: „Anul ăsta mie doar unul singur mi-a murit. Nici nu mai am mulţi, dar sunt mari, la vreo jumătate de kilogram. Anul trecut mi-au murit vreo 2.000. Mureau în fiecare zi câte 100 de bucăţi, de maxim 70 de grame. Cum îi vedeam că mor, îi dădeam la porci şi la căţel. După aceea am băgat sare iodată. Am intrat şi pe internet şi am văzut că apa de la noi nu are suficient iod. De atunci nu mi-au mai murit deloc. Am cumpărat o remorcă de sare şi în fiecare zi pun în apă câte o găleată”, ne-a dezvăluit întorsureanul, care spune că în prezent ţine păstrăvăria doar pentru consumul propriu.
Cercetările continuă atât în zona Buzaielor, cât şi în zona Vama Buzăului, prin inspectorii de la Braşov. În cazul în care se dovedeşte că este vorba de braconaj, atunci, potrivit legii se pot întocmi chiar şi dosare penale. Dacă este vorba despre o deversare de peşti morţi sau de substanţe toxice, amenzile sunt „usturătoare”, potrivit directorului de la Garda de Mediu.
Singurii care par încântaţi de situaţia aceasta se dovedesc a fi câinii comunitari din zona Camping, care au descoperit un adevărat ospăţ pe malurile râului Buzău.