ACTUALITATE 15 octombrie 2021

Zeci de kilometri cu Drapelul în spate: ștafeta Invictus a trecut din nou prin Sfântu Gheorghe

de Iulia Drăghici - Taraș | 2938 vizualizări

Sfântu Gheorghe a fost joi, 14 octombrie, din nou un punct important pe harta Invictus. Ștafeta Veteranilor, un eveniment prin care se arată recunoștință față de cei răniți în războaiele lumii, și-a continuat astfel drumul național prin reședința județului Covasna. De la unitatea militară a Batalionului 22 Vânători de Munte „Cireșoaia”, 23 de alergători au pornit, la 8 dimineața, cu Drapelul României fluturând în spate. Destinația: Brașov. 

Este vorba despre militari, veterani, dar și civili care au vrut să ia parte la acțiune.  

Participanții sunt militari ai Batalionului 22 Vânători de Munte „Cireșoaia”, ai Garnizoanei Sfântu Gheorghe, respectiv din alte instituții de apărare națională, dar și civili și militari rezerviști. Avem alături și un coleg care a fost rănit în teatrul de operații, care va parcurge tot traseul pe bicicletă. Cel mai tânăr participant are 7 ani. (...) Am încercat să aducem cât mai mulți oameni să participe alături de noi la acest eveniment”, ne-a spus, înainte de plecare, coordonatorul activității, plutonierul major Marius Prundar, din Batalionul 22 Vânători de Munte „Cireșoaia”. 

Tot acesta ne-a precizat că militarii covăsneni au participat la toate cele opt ediții organizate până acum, respectiv că traseul nu este ușor, adică pas de alergare de la Sfântu Gheorghe la Brașov, dar nu este o provocare de netrecut pentru Vânătorii de Munte. 

Ștafeta le-a fost predată miercuri seara de o echipă ajunsă din Miercurea Ciuc, iar mai departe, echipa din Sfântu Gheorghe a predat-o joi Brigăzii 2 Vânători de Munte „Sarmisegetuza” din Brașov. 

Am vrut să particip pentru că este un mod în care ne exprimăm recunoștința pentru militarii care au avut de suferit în teatrele de operații. Din păcate, nu au fost puțini. Considerăm că este un gest de recunoștință, mai ales că această acțiune se înscrie în cadrul manifestărilor organizate cu ocazia sărbătorii Zilei Armatei. La nivel național sunt trei trasee: roșu, galben și albastru. Noi ne aflăm pe traseul galben. Pe data de 25 octombrie, de Ziua Armatei, toți participanții, de pe toate cele trei trasee, o să se regăsească la Carei, ultimul pământ eliberat și  astfel o să aducă onorul celor care au avut de suferit în teatrele de operații”, ne-a declarat unul dintre co-organizatori și participanți, locotenent colonelul Liviu Mihai Gaiță. 

Prima ediție „INVICTUS” - România a avut loc în anul 2014, când un grup de voluntari militari și civili, inspirați de organizarea la Londra a primelor jocuri INVICTUS, sub patronajul prințului Harry al Marii Britanii, au început un proiect de educație care, dincolo de ideea de promovare a valorilor militare și naționale, și-au propus să sensibilizeze societatea civilă asupra recunoștinței ce se cuvine camarazilor răniți în acțiuni militare și să ducă și militarii români răniți la Invictus Games.

Tot în contextul sărbătorii Zilei Armatei, militarii covăsneni se vor înarma cu sape, greble, furci şi alte „arme” pentru o acțiune de ecologizare care vizează Planul Înclinat din Covasna. Evenimentul va avea loc sâmbătă, 16 octombrie. Între timp, militarii vor lua parte și la acțiuni de donare de sânge, iar de Ziua Armatei va fi și o ceremonie militară și defilare la Statuia Ostașului Român din Sfântu Gheorghe.  

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.