ACTUALITATE 14 martie 2018

Zeci de gospodării, sute de hectare de teren inundate și zeci de animale ucise de apă

de Iulia Drăghici - Taraș | 1709 vizualizări

Bilanțul inundațiilor din 13 – 14 martie al ISU Covasna

În urma scurgerilor de pe versanți, averselor care au cumulat cantități mari de apă și creșterii debitelor pe anumite râuri, în amonte de localitatea Chichiș din județul Covasna s-a format o viitură care poate pune în pericol comunitățile din  aval.

În zona de manifestare a inundațiilor sunt dislocate mai multe echipaje de pompieri din cadrul ISU Covasna, care pot interveni cu bărci pentru salvarea persoanelor și cu motopompe pentru evacuarea apei din gospodării.

Pentru protejarea populației din zonă, s-au întreprins măsuri de înștiințare și avertizare a acestora referitor la iminența producerii inundațiilor în localitate. Cu această ocazie s-a întrunit în şedinţă extraordinară Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Covasna, care reunește reprezentanți ai instituțiilor cu atribuții în gestionarea acestui tip de risc, în vederea analizării situației și dispunerii măsurilor necesare.

În urma analizării efectelor produse de fenomenele hidrometeorologice periculoase produse în perioada 13-14 martie 2018 şi având în vedere propunerea formulată de Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă Chichiş  s-a hotărât, ca în caz de necesitate, să se creeze o breşă în digul longitudinal mal drept al pârâului Tărlung, aflat în administrarea SGA Covasna, în zona cimitirului vechi din satul Băcel, pentru minimizarea pagubelor produse de viitura propagată de pârâul Tărlung, cu înştiinţarea Administraţiei Naţionale “Apele Române”.

Totodată, au fost luate măsuri pentru pregătirea unor spații de cazare în cazul în care este necesară evacuarea preventivă a locuitorilor, precum și a unor mijloace cu ajutorul cărora să se asigure transportul.

Evoluția situației operative este permanent monitorizată prin Centrul Operaţional Naţional din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, la nevoie fiind posibilă suplimentarea efectivelor de pompieri din zonele aflate sub Cod Roșu, pentru a acționa la salvarea persoanelor și înlăturarea efectelor generate de inundații.

 Recomandăm cetățenilor să evite deplasarea în zonele de manifestare a inundațiilor, să nu se apropie de albiile râurilor cu debite mari de apă și protejeze locuințele de infiltrarea apei, prin ridicarea unor îndiguiri din saci de nisip.

De asemenea, pentru protejarea vieții și reducerea consecințelor generate de aceste fenomene periculoase, facem apel către populația din zonele amenințate de viituri, să respecte recomandările autorităților locale privind evacuarea preventivă și adăpostirea în zone sigure.

În momentul de față, urmare a fenomenelor meteo înregistrate în perioada 13-14 martie 2018 pe raza județului Covasna, potrivit rapoartelor operative primite de la comitetele locale pentru situații de urgență, au fost afectate de inundații următoarele:

  1. Comuna Bodoc:

  • sat Bodoc –  Fânețe și teren arabil 85 ha (râului Olt);

  • S-a întrerup funcționarea stației de epurare a satului Bodoc;

  • Sat Olteni  - Fânețe și teren arabil 65 ha, o clădire inundată și a fost afectat un pod (râului Olt);

  • 6 pivnițe, 10 ha teren arabil și 500 m de drum comunal (pârâul Zălan)

  • Sat Zălan – 6 curți și pivnițe, străzile din localitate distruse în proporție de 80% pe o lungime de 1,2 km și trecerile de peste pârâul Zălan care fac legătura între partea de jos și de sus a satului și cu DC48, blocând accesul oamenilor și autovehiculelor, devenind imposibil accesul pentru intervenție în caz de urgență;

2. Comuna Brăduț:

  • sat Filia și Brăduț – 0.5 km  drum forestier; teren arabil 20 ha; pașuni, fânețe 30 ha;
  • sat Tălișoara - Teren arabil 70 ha; pășuni și fânețe 30 (pârâul Cormoș)

3. Oraș Baraolt, sat Racoșul de Sus - Teren arabil 40 ha (pârâul Cormoș) 5 case izolate, drum comunal DC38 pe o suprafață de 250 m și drum forestier 200 m, DC131B 100m și este blocat accesul spre comuna Augustin.

  • sat Căpeni – Pod blocat de pomi și strazi,curți,pivnițe (pârâul Căpeni)

4. Comuna Vârghiș:

  • sat Vârghiș - Teren arabil 30 ha (pârâul Vârghiș)

5. Comuna Chichiș, sat Băcel – 6 case și grădini, 2 ha teren arabil  (pârâul Tărlung)

6. Comuna Aita Mare – 1 casă (pârâul Aita)

7. Comuna Boroșneu Mare

  • sat Boroșneu Mic – 30 de gospodării și cca 10 ha de teren agricol, 1 pod avariat, 1 podeț avariat, 150m de drum comunal, 12 pivnițe, 5 fântâni
  • sat Boroșneu Mare – 2 gospodării, 2 fântâni și cca 20 ha de teren agricol;

8. Comuna Sânzieni – 1 pod și teren agricol 125 ha (pârâurile Casin și Petricel)

9. Comuna Barcani – 20 gospodării, pășuni și fânețe 190 ha, un dig afectat  (pârâul Barcani)

 Se circulă cu dificultate pe următoarele drumuri: DN13 E, DJ121A, DC22 și DC23.

Au mai fost afectate 20 de podețe. Inundațiile au dus și la moartea a 20 de animale.

10. Municipiul Sfântu Gheorghe – 15 gospodării şi case de locuit, precum și o societate comercială.        

COMPARTIMENTUL  INFORMARE ŞI  RELAŢII  PUBLICE AL ISU COVASNA

Sursă foto: ISU Covasna. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.