ACTUALITATE 6 iunie 2013

Vulpea prinsă în Sfântu Gheorghe era turbată

de Székely Emőke | 157 vizualizări

În urma analizelor efectuate în laboratorul Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Covasna, specialiștii au constatat că vulpea care a fost prinsă la sfârșitul săptămânii trecute în curtea Grădiniței „Albă ca Zăpada” din  Sfântu Gheorghe avea rabie. Probele au fost trimise la București pentru confirmarea rezultatelor.

„Analizele făcute de noi au arătat că vulpea suferea de rabie. Dacă probele trimise la București vor confirma acest lucru, atunci vom lua măsurile care se impun cu privire la celelalte exemplare de vulpe de care avem cunoștințe” – a declarat șeful DSVSA Covasna, Sikó-Barabási Sándor.

Vulpea bolnavă a fost eutanasiată pentru ca veterinarii să poată preleva probe din creierul acesteia în vederea efectuării analizelor, lucru ce a declanșat o dispută publică între directorul DSVSA și președintele Camerei de Comerț și Industrie Covasna, Édler András, cunoscut ca un militant al drepturilor animalelor. Acesta din urmă a declarat că animalul prins ar fi trebuit supravegheat în carantină, și nu eutanasiat, pentru că vulpea nu prezenta simptomele rabiei. Sikó-Barabási Sándor i-a răspuns printr-o scrisoare deschisă, afirmând că decizia pe care a luat-o este corectă din punct de vedere profesional, iar siguranța cetățenilor, a copiilor care frecventează Grădinița „Albă ca Zăpada”, este mai presus de dragostea față de animale.

Cazurile de rabie s-au înmulțit în ultima vreme în județul Covasna. Anul acesta au fost depistate 13 cazuri de vulpe cu rabie, numărul fiind dublu față de anul trecut. Animale bolnave au fost găsite nu numai în pădure, ci și în localități, la Ilieni și Arcuș, iar acum la Sfântu Gheorghe.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.