Vrem multe scaune la teatru ca să le lăsăm goale?!
Lumea se declară nemulţumită de locurile puţine din noua sală de teatru a TAM, însă la piesele din ultimii ani abia dacă se umpleau primele rânduri din sală
În urma unei vizite pe care am făcut-o cu primarul Antal Árpád și reprezentanții presei locale la clădirea fostului Cinema Arta, în care urmează să își desfășoare activitatea Teatrul „Andrei Mureșanu” după finalizarea lucrărilor de construcție și amenajare, am publicat în ziarul nostru un material informativ în care, printre altele, am precizat citându-l pe edilul municipiului că sala de teatru va fi modulară, ceea ce înseamnă că numărul locurilor va fi diferit în funcție de spectacol. „Numărul locurilor va fi stabilit în funcție de cum se organizează scena. Pe planul acesta sunt 30 de locuri, dar se pot face și 60 de locuri. Depinde de cum este organizată scena, care este modulară”, au fost cuvintele primarului, citate în articolul publicat în ziarul nostru din 28 mai.
Unii dintre cititorii cotidianului nostru și-au exprimat pe site-ul www.covasnamedia.ro nemulțumirea față de numărul mic de locuri și chiar revolta față de lipsa de implicare și de luare de poziție a celor care sunt în măsură să o facă. „E incredibil. Cum au gândit-o? (cereți vă rog puncte de vedere mai pe larg, de la primar, trupa de teatru, spectatori). Nimeni nu s-a sesizat de ridicol? Nimeni nu a protestat? Teatru cu 3 rânduri de spectatori? Ăsta e trendul, standardul? Apropo, se vor face spectacole pentru copii, grădinițe, școli? O grupă are 30 de copii, o clasă are acest număr. Deja învățătoarele, dădacele etc. nu mai încap, când vorbim de o singură grupă sau clasă”, spune o cititoare care semnează Lore.
„Cum se poate? Sală de teatru cu 30 de locuri?! Chiar nu se dorește teatru românesc?!? Și nu s-a sesizat nimeni?!? Ce fac consilierii români? E revoltător!”, întreabă pe site-ul nostru Gabi, vădit contrariat de perspectiva unei săli de teatru cu locuri foarte puține.
Sală modulară cu maxim 100 de locuri
Ținând cont de rugămintea cititorilor noștri, l-am contactat pe consilierul local Mădălin Guruianu, cu scopul de a le oferi acestora un răspuns la problemele pe care ni le-au semnalat. Consilierul ne-a explicat același lucru pe care ni-l spusese și primarul Antal Árpád, anume faptul că avem de-a face cu o sală modulară, adică o sală în care spectacolul se poate monta pe scenă sau în mijloc, în funcție de viziunea regizorului. „În primul rând, cred că ar trebui ca toată lumea să se uite cu atenție pe acel proiect. În felul acesta, toată lumea va observa că sala aceea este una modulabilă, ceea ce înseamnă că nu ai un număr fix de scaune, ci ai un număr de scaune care variază până la 100. Eu am vorbit cu omul care a proiectat acel spațiu și care, după cum mi-a desenat și mi-a explicat cum se întâmplă, acel număr de locuri poate să ajungă până la 100, în funcție de cum se face punerea spectacolului în scenă”, a spus consilierul local, Mădălin Guruianu.
Medie de 70 de spectatori la TAM
Întrebat dacă cele 100 de locuri sunt suficiente, acesta a spus: „Din punctul meu de vedere, 100 de locuri nu numai că sunt suficiente, ci sunt mai mult decât suficiente. De șapte ani urmăresc situația și dintr-un alt punct de vedere. Dacă până acum am lucrat în teatru, am o mamă care tocmai a ieșit la pensie după 20 de ani de activitate în TAM, de șapte ani sunt în postura de a vedea fenomenul și din perspectiva consilierului local, care gestionează niște bani care se duc la teatru. Trebuie să știți că media de spectatori la „Andrei Mureșanu“ este în jur de 70 per reprezentație. Asta este media de spectatori, nu din ultimul an, ci din ultimii șapte ani de când sunt eu consilier. Deci oamenii care vin la teatru în Sfântu Gheorghe ar trebui întâi să vină puțin mai mulți la teatru ca să putem avea pretenția să avem o sală de 400 de locuri”, a spus consilierul român.
Guruianu a mai afirmat că prezența oamenilor la spectacolele Teatrului „Andrei Mureșanu” este atât de scăzută, încât de ani de zile, spectacolele montate acolo se joacă pe gradene, cu publicul pe scenă, iar un număr mai mare de scaune nu ar avea cui să îi servească. „Mai mult decât atât, spectacolele de la „Andrei Mureșanu“ în momentul de față, în ultimii șapte ani, de când sunt eu consilier, dar, după cunoștințele mele, în ultimii 15 ani, se fac cu publicul pe scenă, ceea ce înseamnă că eu nu am mai văzut, cred că de la „Trei surori” al lui Radu Afrim, niciun spectacol cu spectatorii în sală. Așa că haideți să nu mai fim ipocriți și să recunoaștem ceea ce este: noi nu avem spectacole pe care să le jucăm pentru mai mult de 100 de spectatori. Cu asta ne-a obișnuit „Andrei Mureșanu” în ultimii ani. Dacă așa se întâmplă, nu putem avea pretenția să avem o sală de 400 de locuri pentru că, în momentul acela, înseamnă că n-am știut s-o gestionăm sau am pune tot publicul pe scenă cum facem și acum, ca să fie foarte clar și foarte explicit”.
Consilierul local a oferit un exemplu concret care poate fi probat până în ziua de 10 iunie. El s-a referit la faptul că la Festivalul Internațional de Teatru „Atelier”, care se apropie de sfârșit, și care a adus la Sfântu Gheorghe 20 de producții din țară și din străinătate, publicul nu s-a înghesuit să cumpere bilete, în ciuda prețului foarte mic al unui bilet și a programului extrem de diversificat. „Pe toți cei care comentează că sunt puține locuri la TAM, îi rog să îmi transmită de ce nu au venit la Festivalul „Atelier” și n-au umplut toate sălile până la refuz ca să ne demonstreze tuturor că nevoia de teatru este maximală în acest oraș, mai ales că prețul unui bilet nu era decât de 10 lei. Eu apreciez foarte mult oamenii care au venit la „Atelier” și nu mă plâng de faptul că sălile au fost goale, pentru că ele au fost rezonabil de pline peste tot, dar în momentul în care ai un festival de zece zile, cu 20 de producții, necesitatea teatrului trebuie să se vadă în fiecare dintre noi și îi provoc pe acești oameni să-mi spună la câte spectacole și-au cumpărat bilet și au venit, pentru că eu nu cred că am lipsit la niciunul în ultimii 15 ani”, a spus în încheiere consilierul local.