ACTUALITATE 23 octombrie 2016

Voievodul „Mihai Viteazul”, omagiat de Fundaţia covăsneană care îi poartă numele

de Iulia Drăghici - Taraș | 838 vizualizări

Fundaţia „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe organizează, pentru a 27-a ediţie, o serie de activităţi, intitulate „Mihai Viteazul şi Visul Unirii”, prin care aduce omagiu „Domnului Țării Românești și Ardealului și Moldovei”.

Acţiunile încep joi, 27 octombrie, de la ora 16 la Centrul Ecleziastic de documentare „Mitropolit Nicolae Colan”, unde va avea loc simpozionul „Personalitatea europeană a Marelui Voievod Mihai Viteazul”. A doua zi, vineri, 28 octombrie, de la ora 12, va avea loc concursul de istorie – literatură „Mihai Viteazul – flacără nestinsă a întregirii noastre”, găzduit de Colegiul Național „Mihai Viteazul”. Sâmbătă, organizatorii pun la cale o excursie tematică „Pe urmele lui Mihai Viteazul”, iar duminică, 30 octombrie, de la ora 11,45 la grupul statuar Mihai Viteazul din Piața cu acelaşi nume din Sfântu Gheorghe va avea loc o adunare populară, denumită „Mihai Viteazul, personalitate europeană”.

„An de an, Fundația noastră a adus un omagiu Domnului Țării Românești și Ardealului și Moldovei cu o suită de evenimente reunite sub denumirea de „Mihai Viteazul şi Visul Unirii”. (...) Vă așteptăm să omagiem împreună faptele eroice ale înaintașilor noștri și să ne consolidăm, tot împreună, viitorul nostru, al copiilor și nepoților noștri”, transmit coordonatorii evenimentului printr-un comunicat de presă.

„Fundația „Mihai Viteazul” a rămas constantă, de 27 de ani – imediat după înființarea sa, omagierii patronului său spiritual Marele Voievod Mihai Viteazul. Fire energică, repede la gând și la fapte, nestrămutat în hotărârile luate, avea planuri mărețe, dorind să elibereze țara de sub stăpânirea turcească. Credea mai mult în puterea armelor decât în târguieli diplomatice, iar la război lovea întotdeauna pe neașteptate, fulgerător. Pornind lupta pentru independență a purtat mai multe războaie, victoria de la Călugăreni fiind una dintre cele mai strălucite victorii dobândite de poporul român în lupta pentru libertate. Independența țării, cucerită prin lupte grele de popor, trebuia păstrată cu orice preț, mai ales că Țara Românească era înconjurată din toate părțile de dușmani, ca într-un cerc de foc. Uimitor de repede, pătrunde în Transilvania și la Șelimbăr, lângă Sibiu, învinge armata lui Andrei Bathory. După trei zile, la 1 noiembrie 1599, Mihai Viteazul intră triumfător în Alba Iulia, capitala Transilvaniei. Apoi, după un marș fulgerător, în mai 1600 pătrunde în Moldova, realizând astfel unirea celor trei țări române sub o singură ocârmuire. Chiar dacă unirea nu a durat decât patru luni, a rămas în istorie ca un fapt de neuitat, Mihai Viteazul lăsând moștenire urmașilor săi din spațiul românesc Visul Unirii”, arată comunicatul semnat de preşedintele Fundaţiei „Mihai Viteazul”, Maria Peligrad.

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.