Vlad Vidican este noul manager al Saint George City of Debate
La nici o săptămână de la încheierea ediţiei cu numărul X a uneia dintre cele mai mari competiţii de dezbateri din România, Saint George City of Debate şi-a desemnat noul manager de turneu pentru ediţia cu numărul XI. Potrivit Asociației de Tineret „Ecou”, Vlad Vidican, un tânăr jurist în vârstă de 25 de ani din Sfântu Gheorghe, preia frâiele organizării concursului naţional de debate pentru liceeni, SGCoD.
„Mă simt onorat să preiau organizarea acestui turneu şi să duc mai departe munca începută de prietenii mei acum 10 ani. Le mulţumesc foştilor manageri de proiect, Mădălin Guruianu şi Alexandru Ujvarosi, pentru încrederea acordată şi sunt sigur că vom colabora eficient în organizarea Saint George City of Debate XI. Acest proiect a ajuns la maturitate din toate punctele de vedere, ceea ce ridică foarte sus standardul de calitate al evenimentului. Dorinţa mea, ca manager de proiect, este să menţin direcţia ascendentă a acestui concurs, care de la an la an surprinde lumea dezbaterilor cu o organizare de excepţie şi cu o atenţie la detalii greu de egalat. Este o adevărată provocare pentru mine să preiau acest eveniment, nu doar datorită anvergurii sale, dar şi pentru că am ocazia să dau înapoi oraşului şi comunităţii care m-a format o mică parte din ceea ce am primit”, ne-a declarat noul manager de turneu al Saint George City of Debate, Vlad Vidican.
Criteriile care i-au determinat de reprezentanţii Asociaţiei „Ecou” să îi predea ştafeta lui Vlad Vidican pentru organizarea următoarei ediţii Saint George City of Debate sunt scrisoarea de intenţie foarte bună, experienţa excepţională, el fiind participant de la prima ediţie, de acum 10 ani, determinarea şi experienţele dobândite în timpul facultăţii şi faptul că este un voluntar de mare încredere al Asociaţiei Ecou. „Este exact modelul pe care-l promovăm de ani de zile şi sperăm să revină şi alţi tineri exponenţiali acasă”, precizează coordonatorul de proiecte al Asociaţiei de tineret „Ecou”, Mădălin Guruianu.
Cine este Vlad Vidican
În 2008, Vlad Vidican câştiga locul I la a II-a ediţie a Saint George City of Debate. În 2010 acesta a absolvit Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe. După liceu, tânărul a urmat cursurile Facultăţii de Drept de la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca. În perioada 2014-2015, Vlad a fost în Statele Unite ale Americii, la „Paul M. Hebert Law Center”, Louisiana State University, Baton Rouge, unde a aprofundat studiile în drept.
CV-ul şi scrisoarea de intenţie arată că Vlad are o vastă experienţă în organizarea de evenimente pentru tineret. „Ca dovadă stau proiectele pe care le-am condus, printre cele mai mari fiind „Junior Summer University” 2012, o universitate de vară desfășurată pe parcursul a două săptămâni în colaborare cu două dintre cele mai mari universități din țară, 275 de participanți, echipa de voluntari însumând peste 50 de persoane. Au urmat Şcoala de vară a Academiei Principium, o asociație non-profit din Cluj-Napoca, în 2013 și organizarea festivităților de absolvire a Facultății de Drept a Universității „Babeș-Bolyai” în 2014. La această din urmă instituție a deținut funcția de Reprezentant al studenților și membru în Consiliul profesoral în perioada 2012-2014.
Sugestii pentru Saint George City of Debate XI
În scrisoarea sa de intenţie, Vlad Vidican a dezvăluit, de asemenea, câteva dintre planurile pe care le are pentru ediţia din 2017 a Saint George City of Debate: organizarea unui team building cu voluntarii, cu câteva zile înainte de turneu; creșterea impactului rețelelor de socializare în cadrul evenimentului, implementarea unui sistem live news pe Facebook sau pe pagina de internet; ridicarea calității dezbaterilor prin stabilirea unor moțiuni accesibile tuturor categoriilor de debateri; focalizarea evenimentelor sociale spre cunoașterea efectivă a celorlalți participanți, debateri și arbitri, spre exemplu evenimente de tip biblioteca vie, unde cărțile sunt echipe sau cluburi de dezbateri, regiuni etc; crearea unei aplicații SGCoD pentru smartphone, aceasta putând fi folosită pentru postarea rundelor, afișarea rezultatelor, hartă etc.
„Fiind ediția cu numărul 11, m-am gândit la conturarea logoului și a imaginii evenimentului în jurul simbolului de „1.1”, „V. 1.1”, „10.1”, „X 1”, „10.1” Topicality/Burden of proof (sau orice alt termen din jargonul dezbaterilor), idee adaptată de la versiunile de sisteme de operare Android”, spune Vlad.
Covalact Saint George City of Debate X, una dintre cele mai mare competiţii naţionale de dezbateri, a reunit la Sfântu Gheorghe, în weekendul 4-6 martie, 100 de echipe participante, adică 300 de concurenţi, elevi ai claselor IX-XII şi peste 80 de arbitri, studenţi şi profesori. În organizarea evenimentului s-au implicat circa 50 de voluntari din Sfântu Gheorghe.
În urma concursului, Tudor Suciu, de la Liceul Teoretic „Grigore Moisil” din Timişoara, a cucerit titlul de „cel mai bun vorbitor”. Distincţia i-a adus tânărului în vârstă de 17 ani o călătorie la Viena. Cea mai bună echipă a competiţiei a fost „Mixt A”, formată din Silviu Șoit, Andrei Vasiliu și Cosmin Tenie.
Prima ediţie Saint George City of Debate a avut loc în 2007 la Castelul din Arcuș. Atunci au participat doar 4 echipe – 3 din Sfântu Gheorghe și una din Ploiești. După opt ediţii, SGCD a câştigat titulatura de „cea mai amplă competiție pentru liceeni din Europa”, cu 129 de echipe participante.