ACTUALITATE 25 mai 2022

Visurile unui elev covăsnean care a fost în inima cercetării științifice

de Iulia Drăghici - Taraș | 3076 vizualizări

De vorbă cu Darius Manea, de la Colegiul Național „Mihai Viteazul” 

Elev, voluntar, viitor student, pasionat de științele exacte, misterele Universului și călătorii. Sunt câteva atribute care definesc, poate, un număr mare de tineri. Printre aceștia se numără și Darius Manea, în clasa a XII-a, la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe. Dar ce îl scoate pe acesta din mulțime este faptul că a reușit să își ducă dragostea pentru fizică la un alt nivel. Acum se poate mândri că este, printre altele, printre cei câțiva aleși care, la doar 18 ani, au fost prezenți în sânul unuia dintre cele mai mari și respectate centre de cercetare din lume, adică al Organizației Europene pentru Cercetare Nucleară (cunoscută sub acronimul CERN), la Geneva, într-o vizită de studii. Acum se pregătește de bacalaureat și pune bazele visului său, de a deveni inginer aerospațial și vizitator al întregului mapamond. 

Este un moment de nostalgie pentru Darius, să își amintească acum, spre finalul celor patru ani de liceu, cum a fost când a intrat în clasa a IX-a la clasa de mate-info, intensiv informatică, a Colegiului Național „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe. A pășit în această direcție cu emoții, dar și cu determinare, în calitate de proaspăt absolvent al Școlii Gimnaziale „Avram Iancu” din orașul Covasna, localitatea lui de origine. De acolo a început pasiunea pentru științele reale, fiind un copil crescut atât de aproape de o minune a fizicii, Planul Înclinat. Pe parcursul liceului, această dragoste a găsit un loc prielnic să crească. 

Și acum cred că am ales opțiunea cea mai bună de a veni aici, la „Mihai Viteazul”, atât din perspectiva cadrelor didactice, cât și a colegilor. Apoi când am aflat că se desfășoară proiecte internaționale m-a convins și mai mult că am făcut cea mai bună alegere”, ne-a spus tânărul covăsnean, zilele trecute, când ne-am întâlnit pentru un interviu. 

Pe acest subiect, al proiectelor la care a luat parte, Darius Manea a amintit despre cele marca Euro Scola și Erasmus+, la care a fost prezent alături de colegii săi, dar și altele.  

În aprilie 2021, el s-a numărat printre cursanții Școlii Internaționale de Fizică Inspyre, organizată de Institutul de Fizică Nucleară din Italia, Laboratorul Național de la Frascati, la care a luat parte la sugestia profesoarei sale de fizică, directoarea CNMV Luminița Costea, și a surorii sale, cercetătoarea din Italia, Cătălina Curceanu. Spre deosebire de alte ediții ale aceluiași eveniment, cursurile s-au desfășurat online, din cauza restricțiilor pandemice. „Cu toate astea, am aflat multe lucrur  legate de cercetare de la ora actuală din fizică, fizica acceleratorilor, fizica cuantică. Asta m-a făcut în continuare să caut proiecte similare”, ne-a explicat Darius. 

CERN și Geneva 

Așa a găsit informații despre proiectul HSSIP România – High School Students Internship Program, organizat de CERN, Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară din Geneva. A aplicat pentru a fi cursant într-o școală de fizică, de două săptămâni, desfășurată chiar acolo, la CERN. Aplicația a constat într-un video, o prezentare personală și despre pasiunea pentru fizică, de trei minute, o scrisoare de intenție și două scrisori de recomandare din partea profesorilor. Din 229 de aplicanți din toată țara, Darius s-a aflat printre cei 23 care au fost selectați pentru călătoria la Geneva. Evenimentul s-a derulat în perioada 7-20 noiembrie 2021. Elevii au avut asigurate toate cheltuielile organizatorice, inclusiv transport, cazarea în institut, mese și activități. 

Ce m-a marcat foarte tare a fost că acolo puteai vedea până unde poate să meargă voința și mintea umană care vrea să dezlege tainele Universului. Kilometri întregi de fire, tone de aparaturi. Și când vezi detectorul Atlas, la 100 de metri sub pământ, într-o cavernă uriașă, pe care au construit-o oamenii și faptul că acceleratorul are 27 de kilometri și totul e construit sub pământ...E impresionant ce pot construi oamenii dacă se unesc într-un țel comun. (...) A fost o experiență complexă. Am rămas prieten cu colegi din toată țara, că am fost din toate provinciile”, a spus Darius. 

Acum, când răsfoiește printre experiențe și amintiri, spune cu certitudine că venirea la liceul din Sfântu Gheorghe a fost cea mai bună alegere pe care a făcut-o, pentru că acum poate deveni un exemplu viu al concluziei pe care o poartă cu el mereu: „Nu contează de unde ești. Poți să te afirmi dacă ești determinat, știi ce îți dorești și lupți pentru visurile tale de oriunde. Poți să te ridici și să ai parte de lucruri frumoase. Am înțeles cel mai mult asta din selecția pentru CERN, pentru că au aplicat și alți elevi, de la colegii de renume, din orașe mult mai mari, cu mai multe oportunități, dar cu toate acestea am văzut că m-au ales și pe mine. Cu atât mai mult mi-a dat de înțeles că poți de oriunde”. 

Darius spune și că participarea lui la Olimpiada de Științe ale Pământului, derulată la începutul lunii mai a.c., la Vălenii de Munte, unde a luat locul 14 din 90 de elevi, i-a arătat același lucru. „Am făcut pregătire printre subiectele de bac, printre altele, și am reușit să obțin un loc bun. Am fost surprins plăcut și mi-am dat seama că profesorii de aici, de la școală, pot fi atât de dedicați să lucreze cu cine este dornic”, explică el. 

Voluntar la Crucea Roșie Covasna 

Este binecunoscut faptul voluntariatul este o modalitate eficientă pentru dezvoltarea personală, mai ales în rândul elevilor. De acest lucru s-a convins și Darius Manea, care în clasa a X-a a intrat în familia asociației Ecou. Din a XI-a a intrat în sânul Crucii Roșii Covasna, filiala Sfântu Gheorghe, unde este și în prezent voluntar și unde a derulat activități chiar și în pandemie. 

Este o organizație de prestigiu, am fost și în Geneva, unde am văzut sediul Crucii Roșii. Este o organizație înclinată spre evenimente caritabile, de suflet. Am făcut de la pachete de alimente pentru oameni, împărțit măști când era perioada pandemică, acțiuni de ecologizare în Lunca Oltului”, ne-a mai spus Darius. 

Un viitor marcat de călătorii și de a da înapoi 

Mai departe, planul lui Darius este să devină student al Facultății de Inginerie Aerospațială de la Politehnica București și ulterior inginer, fie pe partea de management în acest domeniu, fie pe cea de proiectare a aeronavelor. „Pe lângă fizică și aviația este o pasiune a mea. De când eram mic m-a pasionat miracolul zborului. Mie, care îmi place și călătoria, mi se pare un domeniu aparte. Mijlocul meu de transport preferat este avionul”, ne-a mai împărtășit tânărul. 

Întrebat și de ce nu alege o școală din străinătate pentru a continua studiile, Darius spune că din experiențele de până acum, care au vizat și excursii și întâlniri cu elevi din alte țări, a observat că nivelul școlii din România este unul bun. „În plus, mi se pare un pic prematur ca la 18 ani să mergi într-o țară în care nu cunoști pe nimeni, să nu cunoști limba și să te descurci sau să și excelezi e mai greu la început. La master mă gândesc, în schimb, că pot să merg în afară sau cu proiecte Erasmus în cadrul facultății”, a explicat acesta. 

Cât despre locuri de muncă și perspective ale viitorului din acest punct de vedere, este încă devreme de vorbit, însă un lucru este clar pentru Darius: „Visul meu este să călătoresc și să văd lumea. Așa că o să aleg opțiunile care îmi vor facilita acest vis, în primă fază. De asemenea, mă simt dator să ofer ceva și orașului, țării din care provin, dacă pot să ajut”. 

Poți doar să te bucuri când știi că un astfel de elev, care a fost în inima cercetării și s-a întors cu sufletul plin de dragoste pentru știință, pleacă spre viitor cu un bagaj care îi permite să se uite cu recunoștință înapoi. 

Succes, Darius, și tuturor colegilor lui care se pregătesc de bacalaureat și să devină adulții responsabili de mâine! 

Sursa foto: arhivă personală

 

 

 

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.