ACTUALITATE 11 februarie 2014

„Visul european” al unui egiptean s-a terminat la Sfântu Gheorghe

de Monica Vrânceanu, Székely Emőke | 958 vizualizări

Polițiștii de la Imigrări au demascat o căsătorie de conveniență

Despre căsătoriile de conveniență am auzit cu toții, dar parcă mai rar ne-a fost dat să ne întâlnim cu ele direct – și vorbim aici despre acele căsătorii pe care le încheie unii cetățeni din țările dezvoltate cu alții din țări mai puțin dezvoltate, în general. Totul se face în baza unor înțelegeri precise, prin care unul dintre soți ajunge să-i achite celuilalt o sumă de bani ori alte foloase materiale, tocmai în contul faptului că apoi va beneficia de facilitățile ce decurg din noul statut. Practica este una destul de des întâlnită mai ales în Statele Unite ale Americii, unde ajung astfel cetățeni din țările cărora le e impusă viza. Riscurile unor astfel de căsătorii sunt destul de mari pentru ambele părți, legislațiile țărilor neacceptând acest gen de căsătorii – contracte.

Căsătoriți de conveniență pentru bani și libertatea mișcării

Cu toate acestea, căsătoriile de conveniență au ajuns să fie practicate și la noi, mai ales odată cu intrarea în Uniunea Europeană, ceea ce dă României un alt statut ca stat-membru. Poliţiştii din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări – Biroul pentru Imigrări al judeţului Covasna au finalizat, în această lună, un caz de căsătorie de convenienţă.

Astfel, un bărbat în vârstă de 36 de ani din Egipt a solicitat un permis de şedere în România. Cererea a făcut-o în calitate de soţ al unui cetăţean român, o femeie în vârstă de 22 de ani, cu domiciliul în municipiul Braşov.

Potrivit șefului Biroului pentru Imigrări Covasna, Gabriel Baciu, cuplul se mutase împreună într-un apartament închiriat în Sfântu Gheorghe, tocmai pentru a convinge autoritățile că e vorba despre o căsătorie credibilă.

„În urma verificărilor efectuate, poliţiştii au constatat că, în tot acest timp, „soţii” au locuit în acelaşi „spaţiu matrimonial”, însă alături de un alt bărbat de cetăţenie română, divorţat, în vârsta de 56 de ani, din judeţul Braşov, despre care ulterior s-a aflat că este chiar tatăl copilului minor al femeii. Interviul, considerat un instrument de lucru important în reliefarea vieţii reale de familie, a contribuit şi de această dată la clarificarea situaţiei cuplului. Cei doi au convenit asupra încheierii de formă a căsătoriei – femeia din nevoia de bani iar bărbatul din dorinţa de a călători fără viză de intrare în spaţiul Uniunii Europene. Acesta şi-a onorat „înţelegerea” plătindu-i soţiei o primă tranşă de bani la încheierea căsătoriei, urmând ca restul banilor să fie daţi după obţinerea permisului de şedere. Puşi în faţa probelor evidente obţinute de către poliţişti cu privire la relaţia lor, soţia a recunoscut motivele şi modul în care au încheiat respectiva căsătorie”, a explicat Gabriel Baciu.

Potrivit acestuia, urmarea a fost că egipteanului i s-a refuzat prelungirea dreptului de şedere, fiind emisă totodată o decizie de returnare de pe teritoriul României, valabilă 30 de zile. Străinul a părăsit teritoriul României a doua zi după înmânarea acesteia.

„Din practică s-a constatat faptul că străinii recurg la încheierea unor căsătorii de convenienţă, în vederea obţinerii unui permis de şedere pe teritoriul României, care ulterior le facilitează deplasarea în alte state europene. Pentru a preîntâmpina astfel de situaţii, Biroul pentru Imigrări al Judeţului Covasna întreprinde toate măsurile necesare pentru prevenirea, descoperirea şi combaterea acestei practici, luând în calcul atât importanţa vieţii de familie cât şi obligaţiile asumate de ţara noastră ca stat membru al Uniunii Europene”, a mai spus Baciu.

Disperare în rândul egiptenilor

„Asemenea lucruri se întâmplă peste tot în lume. Cred că și un român sau un polonez ar fi în stare de căsătorii de conveniență pentru o viață mai bună. În Egipt nivelul de trai este scăzut, nu sunt locuri de muncă, iar acest lucru îi împinge pe mulți spre Europa. Nu e corect ceea ce a făcut acest bărbat, însă nici nu pot să îl condamn pentru că cunosc foarte bine realitățile de zi cu zi din Egipt. Și eu caut un loc de muncă de mai bine de un an, și pur și simplu nu găsesc. Toate s-au schimbat de la revoluție, oamenii sunt disperați, iar atunci când ești disperat, faci și lucruri disperate” – ne-a declarat în exclusivitate Mohamed Arfeen, un bărbat de 32 de ani din Alexandria, Egipt.

Acesta ne-a mai spus că pentru un asemenea gest cineva are nevoie și de o sumă consistentă de bani, sumă pe care nu știe de unde ar putea să o aibă omul de rând.

Afacere profitabilă

O tânără din Sfântu Gheorghe spune că și ea ar accepta un soț doar în acte contra unei sume de bani. „Nu văd de ce nu aș face așa ceva. Desigur, fapta se pedepsește dacă ești prins, dar nu văd căsătoria de conveniență un act de mare păcat, așa cum nu o văd nici ca un act de caritate. Poate fi o situație win-win, unul dintre soți se alege cu cetățenia visată, celălalt cu banii visați. Și cine știe, se poate sfârși cu un mariaj reușit, pentru că uneori dragostea se mai și învață. Cât despre faptul că soțul în acte este în acest caz un arab, nu mă deranjează deloc. Nu cred în prejudecăți, în teorii de genul fiecare arab este terorist sau fiecare arab bate femeile” – ne-a mărturisit femeia. Întrebată pentru ce sumă de bani ar fi dispusă să recurgă la o astfel de căsătorie de formă, Anamaria a spus că suma ar trebui să aibă 6 cifre și să fie în euro.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.