ACTUALITATE 6 septembrie 2022

Visul devine realitate! La Întorsura Buzăului va circula din nou trenul

de Iulia Drăghici - Taraș | 1424 vizualizări

După ce luna trecută a fost anunțată finalizarea lucrărilor la podul feroviar din Budila, etapa de testări și alte demersuri premergătoare redeschiderii circulației trenului pe traseul Brașov – Întorsura Buzăului sunt acum în toi. 

Cu toate că în spațiul public online a fost anunțată ca dată de reluare a circulației ziua de 19 septembrie, anunțul oficial încă nu a fost făcut de CFR sau operatorul regional care va prelua administrarea rutei. 

Primarul din Întorsura Buzăului, Raul Urdă, spune că nici autorităților locale nu le-a fost comunicată încă data exactă în care se va reporni circulația feroviară, dar că linia a fost testată și că șuierul locomotivei s-a auzit deja în gara din oraș. 

Nu există nicio informație oficială până acum, dar s-ar putea redeschide în curând. O locomotivă a ajuns până în Gara Întorsura, deci linia este circulabilă. Domnul Iulian Ene, care este administratorul public al orașului și fost angajat al CFR-ului, a fost contactat de către foștii lui colegi, care l-au anunțat că au ajuns cu locomotiva în gara noastră. Deci linia este circulabilă. Ne-au rugat să ajutăm cu niște utilaje care să curețe în zona tunelului, unde este ceva mâl pe linie. O să începem mâine (luni, 5 septembrie). Dar se pare că da, o să fie reluată circulația și se poate să fie vorba de finele lunii septembrie”, a spus duminică, pentru Observatorul de Covasna și CovasnaMedia.ro, primarul Raul Urdă. 

Zilele trecute, pe Facebook a fost publicată o fotografie a unui document intern, emis de SC Informatica Feroviară SA, SRCF 1 – 8 – Divizia Trafic, care precizează: „Urmare a actului Diviziei Linii nr. 210/3/503/2022, începând cu data de 19.09.2022, se va redeschide linia pentru circulația trenurilor de călători și marfă pe secția de circulație Hărman – Întorsura Buzăului, ca urmare a finalizării lucrărilor de la podul de cale ferată de la km 17+300. Luați măsuri de instruire a personalului interesat”. 

La jumătatea lunii trecute, mai mulți oficiali din Brașov, printre care prefectul județului, Mihai Cătălin Văsii, și președintele Consiliului Județean, Adrian Ioan Veștea, au vizitat șantierul podului feroviar de la Budila și au confirmat de la fața locului că lucrările la acest obiectiv de investiții s-au finalizat.

Autoritățile din Brașov notau atunci și că Regionala Brașov a Companiei Naționale de Căi Ferate CFR S.A. a derulat procedura de licitație pentru reconstrucția podului, iar contractul a fost semnat în data de 7 aprilie 2021. Lucrările au fost finalizate la mijlocul lunii august, cu mențiunea că a fost al treilea termen de prelungire solicitat de constructor, termenul inițial, conform contractului, fiind martie 2022. 

Cheltuielile pentru proiectul „Reconstrucție pod și amenajare albie km 17+318 Hărman - Întorsura Buzăului”, ridicate la peste 27 de milioane de lei, au fost finanțate de la bugetul de stat. 

Podul de la Budila, distrus din cauza inundațiilor din vara lui 2018 de o viitură pe Râul Tărlung, a fost singurul care asigura transportul cu trenul spre Întorsura Buzăului. De atunci, alternativa de transport în comun spre alte localități a fost autobuzul. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.