ACTUALITATE 11 septembrie 2012

Vin ajutoarele pentru agricultură

de Covasna Media | 368 vizualizări

„Schema de ajutor minimis” prevede acordarea a 100 de lei pentru fiecare hectar afectat, dar nu mai mult de 1.000 de lei în total.

Direcția Agricolă Covasna se va ocupa de distribuirea sumelor pe care Guvernul le va acorda agricultorilor ca despăgubire pentru efectele secetei din această vară.

Directorul Direcţiei, Könczei Csaba, a declarat că „schema de ajutor minimis” concepută de către Guvern prevede acordarea a 100 de lei pentru fiecare hectar de cultură afectată de secetă, cu mențiunea că un agricultor nu poate primi despăgubirea pentru mai mult de zece hectare, indiferent de cât de mult a cultivat sau a fost păgubit; cu alte cuvinte, cea mai mare sumă de despăgubire nu poate depăși 1.000 de lei. În plus, cei care au cultivat mai puțin de un hectar nu pot primi despăgubire. În ceea ce privește procedura, agricultorii care vor banii trebuie să depună la D.A. Covasna, până pe 15 octombrie, o cerere tip – se găsește la APIA, o copie după cartea de identitate și dovada unui cont bancar valid funcțional; cei care nu sunt înscriși la APIA, vor depune și o adeverință de la Primărie, cu datele din Registrul agricol – pentru certificarea culturii. Cei care vor să ceară acest ajutor trebuie să mai știe un lucru: prevederile europene pretind celor care primesc banii să continue munca în agricultură pentru încă trei ani de la momentul încasării sumelor, altfel sunt pasibili de înapoierea acestora.

Toată schema de ajutor va fi implementată de către Direcţia Agricolă și ținând cont de faptul că în județ avem în jur de 16.000 de agricultori, Direcția se așteaptă să primească în jur de 350 de cereri zilnic. Pentru a nu pune oamenii pe drumuri, Direcția face apel la primării să primească cererile și documentele oamenilor prin referenții agricoli, urmând ca aceștia să țină un contact permanent cu specialiștii de la D.A.

Salvarea marilor producători: ajutorul pe suprafață

„Sincer, suma acordată ca ajutor este extrem de mică, mai ales dacă ținem cont de faptul că investițiile la cartofi și sfeclă de zahăr, culturi reprezentative pentru județul nostru, sunt foarte mari”, a declarat Könczei Csaba.

Acesta a precizat că marii producători și-ar mai putea acoperi totuși din pierderi prin ajutorul pe suprafață acordat până acum în valoare de 130 de euro pe hectar și care ar putea crește, urmare a secetei, la 172 de euro pe hectar.

Producătorii mari de cartofi din județul Covasna spun că producția le-a fost afectată în proporție de 50-60%, căci aici nu intră doar cartofii care nu s-au dezvoltat ci și calitatea foarte slabă a celorlalți. Oamenii au de suerit la contracte, iar un exemplu în acest sens sunt cei care au contracte cu Pepsi Co București, un partener extrem de exigent care cere o calitate foarte ridicată a cartofilor industriali pentru chipsuri.

„În contract primim 54 de bani pentru kilogramul de cartofi, iar noi nu am putut onora toată cantitatea prevăzută; adică aveam contract pentru 1.800 de tone și nu voi putea da decât 970 de tone. La momentul în care am anunțat asta, s-a intrat la bănuieli – că am dori să vindem mai scump pe piață, unde din cauza secetei kilogramul de cartofi a crescut la 1 leu. În cele din urmă s-au convins că nu e așa, dar pierderile pentru noi sunt foarte mari, plus neplăcerile cauzate de faptul că nu putem onora contractele cu un partener foarte serios și exigent precum Pepsi Co, care de-a rândul anilor ne-a sprijinit în cultivarea unor cartofi competitivi internațional”, a declarat unul dintre marii producători de cartofi ai județului, Bajcsi Akos.

(monicavajna.wordpress.com)

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.