Viitorul Parc Zoologic de la Șugaș Băi stârnește noi reacții
Demersul pentru crearea unui Parc Zoologic la Șugaș Băi, pe un teren de 16 hectare, adoptat în luna septembrie de Consiliul Local Sfântu Gheorghe, continuă să stârnească reacții. Un grup de cetățenii a transmis o scrisoare deschisă primarului Antal Árpád, respectiv conducerii Asociației Vadon, prin care își exprimă nemulțumirea pe tema acestui proiect, respectiv teama că el ar putea dăuna mediului înconjurător mai degrabă decât să fie util pentru educație, cum susțin autoritățile.
Semnatarii scrisorii deschise amintesc și faptul că în urmă cu câțiva ani, zona Șugaș Băi era vizată de un alt proiect care privea un parc de distracții, idee la care s-a renunțat între timp. Atunci, în 2019, peste 1.200 de persoane au semnat o petiție prin care au solicitat autorităților locale să nu dezvolte parcul respectiv în zona pășunilor de lângă Fântâna Honvéd.
„Doi ani mai târziu, la inițiativa primarului municipiului Sfântu Gheorghe, ca parte a unui nou plan de dezvoltare locală, este planificat să fie înființat un parc zoologic lângă zona propusă pentru proiectul Parcului de Aventuri 2019, tot lângă fântâna Honvéd, cu o mare suprapunere cu zona propusă pentru planul de dezvoltare de la aceea vreme”, se arată în scrisoarea deschisă.
Printre argumentele aduse împotriva înființării parcului zoologic la Sfântu Gheorghe, semnatarii amintesc și de flora care ar putea avea de suferit.
„Dacă în 2019, consiliul municipal a ținut cont de argumente profesionale atunci când a respins amplasamentul Parcului de aventură, despre care știm că s-au bazat pe criterii propuse de o comisie profesională, ținând cont de caracteristicile naturale și de vegetația rară protejată din apropierea fântânii Honvéd, ținem să precizăm că amplasamentele selectate în 2019 și 2021 alcătuiesc un tot unitar, inclusiv datorită juxtapunerii lor. Deci, în mod firesc, flora lor este aceeași.
Dacă dvs., în acest caz, ați fi solicitat și o audiere publică pentru a încuraja un dialog real cu locuitorii din zonă și dacă ați fi solicitat și consultanță de specialitate, v-ar fi fost clar că locul pe care l-ați ales nu ar fi potrivit pentru parcul de animale cu scop educațional și recreativ pe care îl aveți în vedere, pentru că ar pune în pericol, de asemenea, habitatul din apropiere a foarte rarei plante papucul doamnei, o floare protejată la nivel național din categoria „Monument al naturii”, prin creșterea vizată a turismului.
Încă o dată, doriți să construiți o facilitate de agrement și pentru educație și educare în natură, ignorând în același timp habitatul activelor noastre naturale existente, inclusiv pășunea împădurită care asigură habitatul pentru stejarii bătrâni. După cum știm, pășunile împădurite din Transilvania și din Ținutul Secuiesc au valori ecologice, culturale și monumentale deosebite și reprezintă în prezent o raritate europeană. Ar trebui să fie protejate de noi toți - în loc să fie transformate și puse în pericol!
În același timp, în această zonă este, de asemenea, habitatul brândușei de toamnă (Crocus banaticus), care, deși nu este protejat, se găsește în habitatul său natural doar în Balcani, Serbia și sud-vestul Ucrainei, precum și la noi în Transilvania. Este important de știut că brândușa de toamnă este una dintre cele nouă specii de plante autohtone prezentate în cadrul traseului natural trilingv „Perlele florei românești”, realizat în Grădina Botanică „Alexandru Borză” a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.
Este bine-cunoscut faptul că un parc de animale (parc zoologic) este o zonă împrejmuită, iar habitatul acelei zone este schimbat drastic prin transformarea sa într-o pistă îngrădită intensiv folosită.
Zona propusă s-ar intercala între pista de biciclete „Zero” (roșu) și traseul de drumeție marcat cu puncte galbene din jurul orașului nostru și ar elimina, de asemenea, zonele de picnic populare de către locuitori.
Având în vedere cele de mai sus, putem concluziona că planul de dezvoltare locală, ascuns în spatele titlurilor de educație și educare în natură, aduce, de asemenea, prejudicii morale comunității, distrugerile legalizate de administrația orașului îi învață pe tineri că habitatele demne de protecție prioritară pot fi ușor sacrificate pentru interese economice și de altă natură, și că acestea trebuie doar să fie deghizate într-un plan de dezvoltare locală cu scopuri recreative şi educaționale.
Vă rugăm să luați în considerare și să respectați doleanțele a peste 1.200 de locuitori locali iubitori de natură adresate Dvs, în 2019. Împreună, haideți să păstrăm pădurile și pășunile împădurite din apropierea fântânii Honvéd, înregistrate ca pășuni, în starea lor naturală. Haideți să lucrăm împreună pentru a găsi un loc potrivit pentru ideea dumneavoastră, deoarece împărtășim același obiectiv de educație în natură”, se arată în scrisoarea semnată de Bagoly Levente, Blebea Antonella, Movilă Maria, Pildner József, Oláh Katalin și Toró Attila.
Edilul din Sfântu Gheorghe a spus marți, când a fost transmisă redacției Observatorul de Covasna scrisoarea, că va reveni cu un răspuns punctual pe acest subiect, însă în același timp a subliniat că reședința județului Covasna este un „oraș verde”.
„O să dau răspuns după ce o să citesc. (...) Eu cred că municipiul Sfântu Gheorghe are o conducere a orașului verde. Pot să spun liniștit în numele colegilor că noi suntem verzi și ținem ca acest oraș să fie din ce în ce mai verde. Nu am dorit și nu am sacrificat, cred că suntem printre singurele orașe din România, care nu a sacrificat spații verzi pentru parcări, de exemplu. Și să știți că este o presiune foarte mare pentru noi. Iar aceste persoane care sunt deranjate că noi am vrea să aducem animale sălbatice care sunt în captivitate, deci noi nu vrem să luăm animale care sunt în libertate și să le ducem în captivitate, ci animale care sunt captive și care sunt ale noastre, că nu vrem să aducem nici lei, nici elefanți, nici alte animale exotice, ci dorim să fie ceva educativ. Prin asta, eu așa cred, nu stricăm mediul înconjurător, pentru că practic vor fi în habitatul lor propriu și le oferim posibilitatea copiilor să se întâlnească în condiții de siguranță cu aceste animale, care sunt în jurul nostru oricum, vin peste noi, urșii vin în oraș. De ce să nu ne întâlnim cu ele în condiții de siguranță, de exemplu? Dar aceste persoane nu se luptă cu cei care pun presiune pe noi să renunțăm la spații verzi pentru parcări. Noi ne luptăm”, a spus marți, într-o conferință de presă, primarul Antal Árpád.
În septembrie, când s-a aprobat hotărârea de a merge mai departe cu „Programul de dezvoltare locală în vederea realizării unui Parc zoologic, obiectiv de agrement educațional în domeniul protecției mediului în Municipiul Sfântu Gheorghe”, autoritățile au subliniat că acesta nu prevede constituirea unei grădini zoologice în reședința de județ, dar că va fi un spațiu unde să fie aduse animalele care trăiesc oricum în zona Carpaților.
Demeter János, directorul Asociației Vadon, care va administra Parcul, a spus în prezentarea sa din plenul Consiliului Local, luna trecută, că următorul pas în concretizarea acestui proiect este realizarea unui studiu de impact asupra mediului și că apoi se va trece la dezvoltarea parcului.
În trecut, și USR PLUS Sfântu Gheorghe a reacționat la acest demers al municipalității, numindu-l inadecvat și inoportun.
Scrisoarea deschisă poate fi citită accesând site-ul https://www.sepsiszentgyorgy.info/zoldsarok-2/4615-scrisoare-deschisa-catre-antal-arpad-andras.html.