ACTUALITATE 12 ianuarie 2018

VIDEO Integrarea romilor, un proiect de șapte milioane de euro

de Iulia Drăghici - Taraș | 1405 vizualizări

Cum vor autoritățile din Sfântu Gheorghe să rezolve cu bani europeni problemele unei comunități marginalizate

Autoritățile din Sfântu Gheorghe au câștigat finanțare europeană de aproximativ șapte milioane de euro pentru un proiect de integrare a comunităților urbane marginalizate din zona Őrkő, Ciucului și Câmpu Frumos. Timp de cinci ani, până în 2023, banii vor fi utilizați pentru reabilitarea infrastructurii, care prevede, printre altele, și construirea a 50 de locuințe sociale, pentru educație sau creare de locuri de muncă.

Aproximativ 600 de persoane marginalizate, după cum le definesc reprezentanții autorităților locale, din cartierele Őrkő, Ciucului și Câmpu Frumos sunt beneficiarii direcți ai unui proiect de aproape șapte milioane de euro, câștigat de municipiul Sfântu Gheorghe și care se va derula până în 2023.

„Începem acest an cu o veste bună. Una dintre prioritățile noastre pentru anii următori, strategia care se referă la ajutarea persoanelor marginalizate, a fost evaluată în decembrie, iar din 49 de proiecte depuse, acesta a obținut al șaptelea punctaj și a fost declarat admis. Nu știm încă valoarea proiectului, pentru că suntem încă în faza de evaluare a contestațiilor. Proiectul nostru se referă la aproximativ 7 milioane de euro, valoarea maximă care putea fi solicitată, (...) însă valoarea nu este una exactă, dat fiind faptul că încă se află în perioada de evaluare a contestațiilor”, a spus joi, în cadrul unei conferințe de presă, primarul Antal Árpád.

Edilul covăsnean a subliniat că este un proiect complex, care vizează intervenții atât în infrastructură, cât și în educație, precum și crearea de locuri de muncă.

„Am spus în urmă cu mai mulți ani că scopul nostru este să demolăm atât acele ziduri fizice care separă comunitățile, cât mai ales zidurile invizibile. (...) Până la urmă, obiectivul nostru este să creăm un model pentru copiii care se nasc și trăiesc în aceste familii, pentru a-și schimba mentalitățile, pentru a vedea că dimineața părinții merg la muncă și prin asta să înțeleagă că pot reuși în viață dacă merg la școală, la muncă și nu să aștepte ajutoarele sociale. Este un proiect important pentru noi”, a subliniat Antal Árpád.

Cum se vor cheltui cei 7 milioane de euro

Potrivit reprezentanților Grupului de Acțiune Locală (GAL) Sepsi, organizația care a câștigat proiectul, strategia programului este bazată pe cercetări sociale realizate în fiecare zonă și cuprinde atât dezvoltări de infrastructură, cât și de servicii.

„Din cei șapte milioane de euro, aproximativ 65% sunt destinați infrastructurii în cele trei zone marginalizate, restul fiind pentru servicii. De exemplu, în zona Őrkő este prevăzută construirea a 50 de locuințe sociale sau a 0,8 kilometri de drum, din cei aproximativ 2,7 kilometri care ar fi necesari să se modernizeze actualele străzi care s-au format organic, respectiv să se facă legătura cu strada Borviz. Aici se prevede și modernizarea extinderea centrului comunitar. În zona cartierului Ciucului se prevede construirea unui sediu pentru a găzdui servicii sociale de educație sau în domeniul ocupării forței de muncă. (...) La Câmpu Frumos se vor moderniza locuințele, care sunt în proprietatea primăriei și unde sunt probleme serioase. O foarte importantă componentă a acestui proiect este pachetul de servicii de ocupare. Un milion de euro din cei șapte vor fi utilizați pentru ocuparea de noi locuri de muncă, educație și inclusiv pentru formare de firme”, a declarat în cadrul aceleiași conferințe de presă viceprimarul și totodată președintele Grupului de Acțiune Locală „Sepsi”, Tóth-Birtan Csaba.

Őrkő, zonă de tranzit între Simeria și Șugaș Băi

În ceea ce privește integrarea prin dezvoltarea infrastructurii și referindu-se strict la Őrkő,  Antal Árpád a spus că una dintre prioritățile autorităților este construirea unui drum care să lege Simeria de Șugaș Băi, care să traverseze acest cartier.  

 „Ne dorim să nu mai fie cartierul Őrkő un cartier fără ieșire, înfundat. Vrem să facem ca să fie tranzit acolo, deci să nu meargă acolo doar cei care locuiesc în zonă. Scopul nostru este să construim un drum care va lega toată zona Simeria cu Șugaș Băi. În acel moment, practic va dispărea acest element de cartier înfundat, (...) și prin asta se integrează deja mult mai ușor în oraș”, a explicat primarul Antal Árpád.

Dărâmarea stereotipurilor și prejudecăților de ambele părți

Pe lângă dezvoltarea infrastructurii sau a educației, un pilon important al proiectului îl va constitui crearea de pârghii de comunicare între beneficiarii proiectului și membrii celorlalte comunități.

„O componentă importantă, deși nu are foarte mulți bani alocați în strategie, se referă la imagine și  la comunicare. Mie asta mi se pare foarte important, pentru că nu vorbim numai despre o comunicare de a înștiința publicul că noi facem acest proiect într-o perioadă de cinci ani, ci e vorba și de o implicare a comunității, deci să dărâmăm și stereotipurile și prejudecățile care sunt de ambele părți”, a spus managerul proiectului, Veres-Nagy Tímea.

Activitățile din proiect vor fi derulate de mai multe organizații

GAL Sepsi, format în octombrie 2017, va figura ca intermediar și va avea o comisie de evaluare de proiecte. „Organizațiile civice și firmele pot să depună aplicații, după ce aceste proiecte vor fi scoase la concurs”, a mai spus Tóth-Birtan Csaba.

Întrebați dacă membrii comunităților marginalizate au fost informați și dacă și-au dat acordul în legătură cu această inițiativă, reprezentanții primăriei au subliniat că aceasta a fost una dintre condițiile de bază ale finanțării proiectului, drept pentru care în prealabil s-au și organizat dezbateri publice pe această temă în toate cele trei comunități.

„Eu cred că e foarte bine și îi ajută pe țiganii de la Őrkő să se deschidă. Și noi suntem oameni ca toți oamenii; și noi vrem să ne purtăm așa ca alții. (...) Ne-am dori să existe și locuri de muncă pentru țigani și fiecare să poată să pună pâine pe masă. Asta vrem cel mai mult de la autorități. Oamenii noștri vor să lucreze și să fie plătiți”, spunea pentru „Observatorul de Covasna”, în octombrie 2017, președintele romilor din Őrkő, respectiv al Asociației „Amenkha”, Ruzsa Pál, cu ocazia conferinței internaționale din cadrul celei de-a doua ediții a festivalului romilor din cartierul Őrkő, Manus.

Grupul de Acțiune Locală este format din Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe, Asociația Serviciul de Ajutor Maltez în România – Filiala Sfântu Gheorghe, Asociația de Promovare a Sănătății Mentale „ESÉLY” Lelki Egészségvédő Egyesület, Asociația rromilor „AMENKHA”, Asociația CARITAS – Asistență Socială Filiala Organizației Caritas Alba Iulia și FEMILD BAUINVEST Srl.

În toate cele trei comunități incluse în acest proiect trăiesc 3.256 de persoane, iar majoritatea trăiesc prin sprijinul autorităților, dat fiind faptul că doar 25% dintre acestea au locuri de muncă.  

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.